Počeo je Pizza Festival! Donosimo prve dojmove

pizza

Svečano je otvoren drugi po redu Pizza Festival Zagreb koji do 28. svibnja na Trgu J.J. Strossmayera oduševljava s nikad bogatijom gastronomskom ponudom, neodoljivim glazbenim poslasticama, akcijom slavnih osoba za Udrugu Down i specijalnim gostom iz Venecije

Jučer je u 14:00 sati službeno otvoren Pizza Festival Zagreb na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Svečanom otvorenju nazočili su Ilario Schettino, voditelj trgovačko-gospodarskog odjela veleposlanstva Italije, gospođa Ana Pandža Kunčević, voditeljica Odjela za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje iz Ureda Gradonačelnika Zagreba, dr.sc. Miroslava Jaramaz iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, te Davor Guvo, ispred Turističke zajednice grada Zagreba. Rezanju svečane vrpce na otvorenju pridružila se i predsjednica Udruge Down Natalija Belošević.

Već je prvi dan privukao brojne Zagrepčane i goste glavnoga grada, a svakoga dana od podneva do ponoći Trg J.J. Strossmayera bit će ispunjen okusima, mirisima i zvukovima Italije. Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na deset kućica posjetiteljima nude svoje najnovije kreacije: od pizza tu su napoletana, siciliana, contenporanea, pizza iz pleha, pizza fritta, zatim originalne domaće tjestenine i tople, mirisne sourdough focaccie, kao i luxury gelato te neodoljivi brioši.

U nastavku vam donosimo atmosferu s prvoga dana i izjave sudionika koje su ujedno i najbolja pozivnica za dolazak.

Mrs. Fogg

Posebno uzbuđeni zbog svog prvog sudjelovanja na Pizza Festivalu su u pizzeriji Mrs. Fogg koja je specijalno za ovu prigodu pripremila tri vrste pizze iz pleha: Margheritu, svoju signature pizzu Slanina – Friarelli, zatim Pepperoni, te svakoga dana po jedan specijal. Posebnost njihovih pizza između ostaloga se krije u petodnevnoj fermentaciji tijesta, ljubavi i entuzijazmu. Mladi i odlično raspoloženi tim Mrs. Fogga predvođen pizzaiolom Domagojem Kraljem već je prvoga dana našao brojne fanove.

Mrs. Fogg
Al Dente

Talijanski restoran Al Dente na Festivalu prezentira posebnu vrstu pizze Contemporaneu koju opisuju kao suvremenu napoletanu, a usto posjetitelje oduševljava i posebnom poslasticom – pizzom frittom. Njihova kućica osim pizzama koje su naišle na brojne komplimente posjetitelja prvoga dana, oduševljava i izgledom, jer su je uredili poput pravog talijanskog restorana.

Al Dente_pizza mortadela & stracciatella
Pizza Social Club

Posebno je živo i mirisno na kućici Pizza Social Cluba. Ovi pizza entuzijasti predvođeni Ivanom Badžekom vjerni su klasici uz poneka iznenađenja, te nam otkrivaju: ”Držimo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist. Naše tijesto fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi i kako bismo dobili željeni okus i teksturu. Samim time odlučili smo se za hrskavu pizzu sa punijim rubom, pa je naša pizza kombinacija napoletane i romane. Pizze pečemo u originalnoj napuljskoj peći za pizzu, koja ce radi prema posebnim standardima kako bi temperatura peći bila preko 450 C.

Pizza Social Club_PIZZA PA’PANCETTA
Full Circle Pizza

Uvijek veseli i spremni za akciju su u kućici Full Circle Pizza by Marko Palfi koji je udružio snage s Danimirom Potićem, prijateljem iz Zrenjanina koji živi i radi u Mariboru. “Danimir je pizzaiolo koji baš jako brije na izradu tijesta i cijeli proces vezan uz to. Predstavljamo se s nekoliko vrsta pizze Napolitane. Radimo svoje tijesto prema Danimirovoj recepturi, a on koristi kvasac koji je kombinacija 30 % Lievito Madre i 70 % Lievito Di Birra. Cijeli proces izrade savršenog tijesta traje i do 72 sata jer je vrlo važno u kontroliranim uvjetima i temperaturi razviti enzime koji sudjeluju u kemijskoj reakciji što direktno utječe na mekoću tijesta.”, kaže nam Palfi.

Danimir Protić i Marko Palfi – Full Circle Pizza
Rougemarin

Marin Medak i Rougemarin sudjeluju sa pet vrsta sicilijanske pizze s kojom su na prošlogodišnjem je Pizza festivalu Zagreb izazvali oduševljenje. “Ova pizza je jedinstvena po svom debelom i mekanom tijestu, koje je često deblje od drugih vrsta pizza. Također, karakteristično za sicilijansku pizzu je da se tijesto priprema u dubokom plehu, pa je tako pizza i viša od klasičnih tankih pizza. Jedna od najupečatljivijih karakteristika sicilijanske pizze je nadjev koji je često vrlo bogat i raznolik. Na sicilijanskoj pizzi možete pronaći sve, od svježeg povrća i začina, do različitih vrsta mesa i sireva. Često se na sicilijanskoj pizzi umak od pesta umjesto običnog umaka od rajcčce koji se koristi na klasičnim pizza”, kažu nam iz Rougemarina.

Rougemarin
Bite of Fun

Bite of Fun by Melkior Bašić zavodi sve posjetitelje sa 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti. Posebnost kojom očaravaju je Wheel of Cheese pasta – domaća, ručno rađena tjestenina koja se završava u kolutu Grana Padano sira. “Ovo jelo će vas ostaviti bez daha jer je to kao zaroniti u bazen rastopljenog sira”, kaže nam mlada chefica Maja Mandić.

Crispy Bacon pasta_ Bite of Fun by Melkior
Poma Food Boutique

Picnic Mingle and Fun, popularna ekipa koja je prošle godine na Pizza festivalu u Zagrebu osvojila srca brojnih posjetitelja, predstavlja svoj novi koncept – Poma Food Boutique. Ovi strastveni kulinarski kreativci koje vodi Vedran Božičev izazivaju zazubice novim okusima svojih Sourdough Focaccia: Pistachio, Roastbeef, Truffle i Caprese.”Radimo na inovacijama i stalno tražimo nove ideje kako bismo našim posjetiteljima pružili nešto potpuno novo i drugačije. U suradnji s Kroštula artisan pekarnicom kreirali smo Sourdough Focaccinu, koja je oduševila posjetitelje diljem Jadrana. Ove godine smo se odlučili predstaviti je i Zagrepčanima na Pizza festivalu, kao dio našeg novog koncepta – Poma Food Boutique”, kaže nam Vedran i garantira da će svi posjetitelji Poma Food Boutique-a imati priliku doživjeti pravi gastronomski užitak.

Sourdough Focaccia Pistachio
Beg’s Plant Based

Beg’s Plant Based je, baš kao i prošle godine mali prozor u veliki biljni svijet koji nas okružuje i oduševljava originalnim kombinacijama poput Meet The Fig i Beg’s Salmon & Avocado pizza. A Eduard Beg rado svakom posjetitelju posveti pažnju i objasni sve što ih zanima oko sastojaka njihovih pizza na bazi biljnih proizvoda. Usto ističe da imaju slasne zalogaje za sve – bilo da ste vegan, vegetarijanac, fleksitarijanac ili zagriženi ljubitelj mesa.

Eduard Beg, Beg’s Plant Based
Pizza Fritta

Kako bi Festa Italiana bila potpuna tu su i Pizza Fritta – Ispirato al Napoli, koja osim posebne atrakcije, pržene pizze, nudi i slatke brioche punjene vanilijom, nutellom, jagodom…

Pizza Fritta – Ispirato al Napoli
Luxury Gelato Pri suncu

Za još slatkog gušta zadužen je Luxury Gelato Pri suncu sa svojim zanatskim premium sladoledima punog okusa i izbalansirane teksture. Posjetitelje su već prvog dana osvojili savršeno glatkim i kremastim pistaciom, bademom s medom, baileysom, bijelom čokoladom s cimetom i kakaom. Uz svježi sladoled na kuglice u ponudi je i prvi zanatski sladoled na štapiću u Hrvatskoj – popsicles.

Glazbeni dio

Glazbeni dio programa ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb odvija se pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i već je prvoga dana oduševio i rasplesao posjetitelje raznolikim opusom talijanskih hitova od Deana Martina do Maneskina.
Danas, u petak 19.5. možete uživati u glazbenom programu TUTTI FRUTTI BY DJ Robert Mareković, subota 20.5. je rezervirana koncert uživo The Griff ZUCCHERO Celebration Banda. Ove genijalce iz Buja predvodi Goran Griff Kauzlarić, kantautor, izuzetan gitarist i saksofonist koji usto i nevjerojatno nalikuje Zuchheru i garantira provod koji ćete dugo pamtiti.

Nakon DJ Kance koji je za četvrtak 25. svibnja pripremio program nazvan Buona Sera, u petak 26.5. posjetitelje će rasplesati DJ Stanko Bondža, a subota 27.5. rezervirana je za DJ Filipa Jelaša i Jovannotti Beach Party. Festival završava u nedjelju 28. svibnja s programom Festa Domenica.

Da nitko ne bude žedan i ove se godine brinu Gingle Bells sa izvrsnim autorskim koktelima, vinarija Šoškić koja na Pizza Festivalu predstavlja i svoju novu liniju premium vina, a na centralnom baru čekaju vas hladna Staropramen piva.

Pizza izazov

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb je i pizza izazov za Udrugu Down koji je senzacionalnim nastupom na kućici Pizza Social Cluba otvorio Domagoj Jakopović Ribafish napravivši svoju autorsku Pizzu Ljutko. Asistirali su mu članovi Udruge Down Leon Belošević i Sara Šečić, te su se toliko dobro zabavili da će Ribafish svoj nastup ponoviti i u srijedu 24. svibnja u 14h. Ako vas zanima kakvu pizzu će napraviti Renata Končić Minea 23. svibnja od 14,30h i Sandi Pego 25. svibnja od 14h također uz sudjelovanje članova Udruge Down, nikako nemojte propustiti ove dane izazov. Usto sav prihod od pizza naših zvijezda je namjenjen za Udrugu Down Zagreb. Tijekom cijelog trajanja Festivala otvorena je i Zagi Kids Zona, sa svakodnevnim kreativnim radionicama za djecu, mađioničarskim predstavama, tranpolinom i bungee trampolinom.

Art Bottega

Za kretivnu zabavu za odrasle pobrinuo se Art Bottega – prvi Wine & Paint studio u Hrvatskoj, koji su stigli sa slikarskom opremom i materijalima, te vinom. “Iskustvo u slikanju uopće nije potrebno. Naši instruktori, provest će vas korak po korak kroz ovo nezaboravno iskustvo. Odmah po dolasku ponuditi ćemo vas s čašom vina te ste slobodni konzumirati upravo onoliko koliko vi želite tijekom cijele večeri”, kažu ističući kako se sudionici odlično zabaviti i kući otići s vlastitim remek djelom kao uspomenom na ovo jedinstveno iskustvo i zabavu. Njihove radionice na rasporedu su danas 19. 5. od 17 h te u srijedu i četvrtak u isto vrijeme i traju dva i pol sata.

Idući tjedan očekuje nas i ekskluzivno gostovanje talentiranog Mattea Cantona, pizza majstora iz Venecije koji je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu pizze u Parmi osvojio 5. mjesto u konkurenciji od 700 natjecatelja. Matteo će u utorak 23. svibnja od 17:00 sati tijekom dvostanog showa s posjetiteljima podijeliti svoja znanja, vještine i naravno, ispeći pizzu koja je osvojila strogi žiri.

Pridružite jedinstvenoj Festi Italiani u srcu Zagreba svakog dana od 12:00 sati do ponoći. Ulaz je besplatan. Osmijeh na licu zagaranitaran je bez obzira na vremenske uvjete. Pizza Festival je tu da vam slasnim zalogajima i odličnom atmosferom uljepša i čak i kišni dan!

Sve novosti možete svakodnevno doznati na društvenim mrežama Pizza Festivala Zagreb Facebook i Instagram.

Fotografije: Sandro Sklepić