Usudite li se hodati ovim mostovima?

stakleni most

Volite li avanture i biste li stali na stakleni most visok 300 metara? Bilo da ih smatrate zastrašujućima ili lijepima, stakleni mostovi prkose izgledu svojom nevjerojatnom snagom

Često nazivani skywalks zbog osjećaja koji potiču, stakleni mostovi izgledaju kao izazov sigurnosti. Jesu li stakleni mostovi sigurni za hodanje? Iako postoje ograničenja koliko osoba može primiti i većina je zatvorena tijekom jakih vjetrova, stakleni mostovi sigurni su za hodanje po njima.

Prema BBC-u, u Kini postoji više od 2300 staklenih mostova, a novi projekti neprestano se natječu za titule najvećih, najdužih i najstrašnijih. Prelazak ovih mostova pruža posjetiteljima zadivljujući pogled na planine, vodopade, rijeku – pod pretpostavkom da još uvijek mogu podnijeti pogled na krajolik s tako uzvišene točke.
Ovdje ćemo spomenuti neke od najzanimljivijih staklenih mostova. Za početak predstavit ćemo trenutno najduži stakleni most na svijetu. I ne nije u Kini!

Bijeli zmaj‘, najduži stakleni most na svijetu – Vijetnam

stakleni most
Izvor: Busines Insider

U planinskom turističkom odredištu u Vijetnamu u svibnju 2022. svečano je otvoren pješački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra, najduži na svijetu.
Viseći most Bach Long, što u prijevodu znači “Bijeli zmaj”, nalazi se u provinciji Son La, sjeverozapadno od glavnog grada Hanoija i graniči s Laosom.
Njegova je specifičnost u tomu što mu dužina između dvaju vrhova s obiju strana klanca iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze. Ojačano staklo upotrijebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 mm, a na mostu se istodobno može nalaziti do 450 ljudi.

Stakleni most u Hebei provinciji

stakleni most
Izvor: Xinhua

Most dug 488 metara u slikovitom području Hongyagu u Hebeiju, koji je otvoren 24. prosinca 2017., te je u tom trenutku postao najduži most sa staklenim podom na svijetu.
Iako je dizajniran za 3000 ljudi, istovremeno na njemu može biti samo 600 osoba. Most sadrži 1077 staklenih ploča debelih oko 4 cm i težak je oko 70 tona.
Kako bi još više podigli razinu uzbuđenja, most je dizajniran tako da se njiše kada turisti prolaze preko njega.
Otvaranje mosta, koji visi 218 m iznad tla i pruža spektakularan pogled na okolni krajolik, odmah je postalo internetska senzacija.

U istoj provinciji Hebei, postoji i stakleni most na planini Taihang u blizini grada Handan. Nalazi se na velikoj nadmorskoj visini koji je dodao iluziju pucanja stakla pod vašim nogama dok hodate preko njega. Ovisno o vašoj perspektivi, to je ili urnebesna šala ili okrutna šala.

Stakleni most, Zhangjiajie Grand Canyon

stakleni most
Izvor: China Travel

Ovaj most nalazi se u Zhangjiajieu, Hunan, iznad područja Wulingyuan. Kada je otvoren 2016. godine, nosio je titulu najdužeg i najvišeg staklenog mosta na svijetu. Danas još uvijek može reći da je najviši. Nakon samo 13 dana od otvorenja, zatvorili su ga zbog prevelike navale turista kako bi se dodatno ojačao.
Most mjeri 430 metara ukupne duljine i 6 metara širine, a visi oko 300 metara iznad tla. Most premošćuje kanjon između dvije planinske litice u nacionalnom šumskom parku Zhangjiajie na sjeverozapadu provincije Hunan. Istovremeno na mostu može biti 800 ljudi.

Most je napravljen od metalnog okvira s više od 120 staklenih ploča. Svaka od ovih ploča je troslojna i napravljena je od kaljenog stakla debljine 5,1 centimetar.

Restoran na staklenom mostu u Gruziji

Izvor: Reuters, Irakli Gedenidze

Stakleni viseći most dugačak 240 metara na čijoj sredini se nalazi restoran u obliku dijamanta svečano je predstavljen u kanjonu Dashbashi, koji se nalazi na oko dva sata vožnje od glavnog grada Tbilisija, u južnoj Gruziji. Ogromna viseća prozirna struktura visećeg mosta koji se uzdiže na visini od 280 metara, uzdiže se unutar zaštićenog spomenika prirode u Gruziji, nudeći panoramski pogled na zadivljujuće prizore vodopada i pećina.

Izvor: Reuters, Irakli Gedenidze

Napravljen od čelika i stakla, za izgradnju ovog mosta je bilo potrebno oko tri godine. Projekt također uključuje zip line, na kojem se može voziti bicikl preko kanjona.

Stakleni most Rajgir u Indiji

Izvor: nxttour

Ovaj stakleni most visok 60 metara nalazi se u Rajgiru u Nalandi.
Postavljen između pet brežuljaka, most će onima koji traže avanturu ponuditi prijeko potrebno uzbuđenje. S ovim staklenim mostom država se nada povećati broj domaćih i stranih posjetitelja.
Most u Biharu izgrađen je u skladu s kineskim staklenim mostom Hangzhou.
Stakleni podni most dugačak je 25 metara i širok nešto manje od 2 metra, a može primiti do 40 posjetitelja istovremeno.

Prvi skywalk u Indiji sagrađen je u Pellingu u Sikkimu, smještenom usred Himalaja. Staklena staza nalazi se na 2200 metara iznad razine mora i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u regiji.

Twisting Dragon ili Zmajeva spirala

stakleni most
Izvor: Time

Most ili staza Coiling Dragon Cliff Skywalk treća je prozirna staza izgrađena na planini Tianmen u Nacionalnom parku Zhangjiajie, koji se nalazi u provinciji Hunan u Kini. Njegovo ime znači “Zmajeva spirala” i odnosi se na poznatih 99 ukosnih zavoja koje morate prijeći da biste došli do vrha.
Staza je duga 110 metara, a široka samo oko 1,5 metar. Skywalk visi 300 metara iznad zemlje.

Most je izvorno bio izrađen od drveta, a zatim je rekonstruiran sa staklom kako bi privukao što više ljudi. Pokazao se uspješnim jer je postao vrlo popularna atrakcija među avanturistički nastrojenim turistima koje zanima spektakularan panoramski pogled s visine.

Most Ruyi u kineskoj provinciji Zhejiang

stakleni most
Izvor: Discover China

Most Ruyi u dolini Shenxianju u kineskoj provinciji Zhejiang postao je pravi hit na društvenim mrežama. Zbog osebujnog dizajna mnogi su pomislili kako nije stvaran. No ovaj vijugavi stakleni most koji se sastoji od tri dijela je uistinu stvaran. Dug je 100 metara, a izdiže se na maksimalnoj visini od 140 metara iznad Shenxianjua. Najviši dio mosta je zapravo visoki luk do čijeg vrha vode stepenice.

Ime, ali i oblik Ruyi je dobio prema istoimenom ceremonijalnom žezlu koji je u kineskoj kulturi znak moći i dobre sreće.

Ukoliko niste u mogućnosti prošetati po nekom svjetskom staklenom mostu, za početak predlažemo da posjetite obližnje staklene šetnice u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini.

Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo

Izvor: PP Biokovo

Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

Plato vidikovca je ukupnih tlocrtnih dimenzija cca 23 x 3 metra, a s njega se pruža se pogled na more i otoke. Za vjetrovitih sunčanih dana može se vidjeti i Italija, a hod po prozirnom staklu izvan ruba litice omogućuje doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

Staklena šetnica na Fortici iznad Mostara

Izvor: Sonja Brstina

Početkom 2021. otvoren je i prvi skywalk u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u sklopu parka Fortica i pruža nezaboravan pogled na Mostar i okolicu. Šetnica je duga 35 metara, a visoka 15 metara.