Najljepša plaža u Europi

navagio

Kažu da je ovo najljepša i najfotografiranija plaža u svijetu, svakako nafotografiranija u Europi. Mi smo je posjetili kad je zMai imao svega 8 mjeseci i to je bilo njegovo prvo putovanje avionom. Složili bi se mnogi – odličan odabir za prvo putovanje! Naravno radi se o plaži Navagio na otoku Zakintosu u Grčkoj.

Plažu Navagio nazivaju još i plažom brodoloma, a nalazi se u uvali Jonskog mora koju nazivaju „uvalom krijumčara“. Slikovita uvala sa zahrđalim brodom na obali glavna je atrakcija plaže kojoj plaža i duguje svoje ime. Plaža Navagio izvorno je bila poznata kao Agios Georgios.

navagio

Priča o brodu
Dana 2. listopada 1980. brod MV Panagiotis nasukao se u vodama oko otoka Zakintosa na plaži Navagio tijekom olujnog vremena i loše vidljivosti. Neke glasine tvrde da je brod krijumčario ilegalnu robu iz zemalja Balkana u Grčku i Italiju. Legenda kaže da je brod „stjeran“ u zaljev kada je primijećen od strane grčke mornarice te se nasukao. U međuvremenu je lokalno stanovništvo „opljačkalo“ nasukani brod i odnijelo svo „blago“ koje su pronašli u svoja sela.

Druga priča, koja potječe od samog kapetana broda, kaže kako njegov brod nije prevozio ilegalni ni švercerski sadržaj. Također potvrdio je da nije bilo morskog okršaja sa vlastima već se brod nasukao u listopadu 1980. godine zbog lošeg vremena i zbog problema sa motorom broda. Brod je opljačkan što je kapetan prijavio vlastima te je u selu 29 mještana osuđeno za pljačku tereta i vrijedne opreme s uništenog broda. Kapetanu je bilo naređeno da ukloni ostatke broda s plaže. Međutim, kada je došao do zaljeva, ostao je zapanjen ljepotom i originalnošću koju cijela slika pruža. Kombinacija nasukanog broda i okolnih stijena na prvi pogled ga je osvojila te je samoinicijativno odlučio ostaviti nasukani brod na Zakintosu.

navagio

Plaža Navagio nalazi se na jugozapadnoj strani otoka, a do nje se dolazi samo brodom. Zaljev i plažu od jakih vjetrova štite brda različite visine koji doprinose njezinoj jedinstvenosti. Plaža je prekrivena mekim i čistim pijeskom kremaste boje. More je ovdje čisto, a svoju azurnu boju može zahvaliti funkcionalnim podvodnim izvorima. Oni čine vodu ovako plavom svojim mineralima i vapnencem. Dno mora prekriveno je zrnatim bijelim šljunkom.

Kupanje na plaži moguće je jedino ako dođete brodom. Možete sami doći brodom pri čemu niste ograničeni vremenom za kupanje. A ukoliko uzmete izlet preko lokalne agencije, osim Navagio plaže obiđete stijene i špilje koje se nalaze u blizini plaže.
Imajte na umu da na plaži nema hlada, osim od sjene olupine broda ili stijena (i to ovisi u koje doba dana dođete). Za kratki posjet to je sasvim dovoljno jer ćete u pravilu vrijeme provesti kupajući se.
Svakako imajte na umu da tu svakodnevno dolazi puno turista pa nećete baš imati mir kao što uglavnom prikazuju razglednice. Definitvno vam fotke neće biti čiste i bez ljudi kao s plaže Maya Baya koju smo posjetili ove godine. No da li se isplati doći – definitivno da!

navagio

Najbolji pogled na uvalu i plažu možete doživjeti s vidikovca na stijeni. S ovog dijela i nastaju najbolje fotografije. U blizini vidikovca nalazi se parkiralište te nekoliko mjesta za hranu i suvenire. Osim ograđenog vidikovca, možete i izaći na samu stijenu i promatrati plažu izvan ograde, Ako ste avanturist toga tipa, svakako oprez.

navagio

Na plaži se 2018.godine dogodio odron stijene gdje je ozlijeđeno nekoliko turista. Jedno vrijeme je plaža radi toga bila i zatvorena. Nažalost prošlogodišnji potresi su natjerali grčke vlasti da ponovo zatvore pristup plaži, a ove godine je odluka produžena. Kako sad stvari stoje, ovo ljeto će plaža biti zatvorena za kupače i turiste zbog straha od klizišta uzrokovanih potresima (nismo primjetili nijedan hrvatski medij da je prenio ove vijesti). Odluku o zabrani pristupa plaži Navagio preporučio je tim stručnjaka iz Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon što su posjetili lokaciju 8. ožujka u sklopu redovite ponovne procjene njezine sigurnosti.

Ukoliko vas put nanese na Zakintos ovo ljeto, svakako posjetite Navagio s gornje strane gdje je vidikovac, a kad prilike dopuste okupajte se u ovom divnom plavetnilu.

Tekst: Branka BH
Foto: privatna arhiva, Unsplash