Znate li koliko je zahtjevna kondicijska priprema ansambla Lado?

Kondicijska priprema

Najveća međunarodna sportska konferencija u ovom dijelu Europe Kondicijska priprema sportaša nakon tri godine vraća se uživo u Hrvatsku na velika vrata. Po svemu sudeći njezino 21. izdanje bit će najjače u povijesti. U petak, 24. i subotu, 25. veljače na Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagreb stižu cijenjeni stručnjaci koji će predstaviti najbolje sustave kondicijske pripreme sportaša u svijetu te govoriti o njihovoj organizaciji, ali i načinima rješavanja svakodnevnih stručnih izazova i problema.

Jedna od zanimljivih tema je kondicijska priprema Ansambla LADO za čije su nastupe potrebni izrazito zahtjevni treninzi kako bi se mogao izvesti svaki detalj kompleksne koreografije. Nošnja izvođača teži oko pet kilograma, a tijekom nastupa izvođači promijene i po nekoliko kostima. Plesne i pjevačke točke neizostavni su faktori koji u cijelom procesu zahtijevaju izvrsnu tjelesnu pripremu. Sve o zahtjevnoj kondicijskoj pripremi nacionalnog folklornog ansambla Lado o kojoj malo znamo otkrit će njihova kondicijska trenerica Tamara Despot i po prvi put na ovakvoj sportskoj konferenciji uvesti nas u sportski svijet iza svjetala plesne pozornice.

Na prvom danu Konferencije svoja razmišljanja, iskustva i najnovije poznaje predstavit će Vanja Banković, kondicijski trener u vrhunskoj odbojci i nositelj olimpijskih, svjetskih te europskih odličja, Saša Jocić, kondicijski trener hrvatskog olimpijca i osvajača dvije olimpijske medalje Tončija Stipanovića te Jasna Lulić Drenjak ekspert za vrhunski spotrtsku pripremu paralimpijskih sportaša.

Na listi uglednih imena nalaze se i Snježana Pejčić, proslavljena hrvatska olimpijka i voditeljica Karijernog centra za sportaše pri HOO-u, Igor Čerenšek, hrvatski olimpijac i ekspert za psihološku pripremu vrhunskih sportaša, Dragana Olujić, nutricionistica HNK Hajduk Split s velikim iskustvom rada u vrhunskom sportu, Valdemar Štajer, sportski znanstvenik i vrhunski trener hrvanja.

Ovim stručnjacima pridružit će se i Marko Jakopović, sveučilišni profesor, liječnik internist i pulmolog te priznati sportski liječnik i sportski djelatnik, Kristina Skroče, kineziologinja s iskustvom rada s vrhunskim plivačima i biciklistima, Nikola Foretić, vrhunski rukometni i kondicijski trener, sveučilišni nastavnik i sportski znanstvenik te Dario Novak, kondicijski trener vrhunskih tenisača, sveučilišni nastavnik i sportski znanstvenik.

Subota 25. veljače rezervirana je za stručne simpozije u nogometu i košarci. Nogometni simpozij predstavit će nam stvarnu pozadinu hrvatske nogometne uspješnosti, a košarkaški simpozij će staviti na stol neke od gorućih stručnih tema. Simpoziji će okupiti impresivnu listu istaknutih domaćih i stranih stručnjaka čija imena i razmišljanja s nestrpljenjem očekujemo.

21. izdanje Kondicijske pripreme sportaša održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge kondicijskih trenera Hrvatske u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, Hrvatskim košarkaškim savezom, Centrom za istraživanja i razvoj vrhunske sportske pripreme (HOO) i Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Video najavu prvog dana 21. izdanja međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša možete pogledati na linku.