Kako putovanje avionom utječe na vaše tijelo?

putovanje avionom

Putovanje avionom jako je zabavno, no stručnjaci nam kažu da kabina aviona nije baš najzdravije okruženje. Zato je boravak u njemu izazov za tijelo, pogotovo ako putujete više sati i ako putujete kroz više vremenskih zona. Osim pritiska u kabini, suhog zraka i sjedenja u neudobnom položaju, mnoge druge stvari tijekom leta mogu izazvati zdravstvene probleme. To je posebno izraženo kod ljudi koji često lete avionom, primjerice zbog posla, a kod kojih je tijekom vremena uočena povezanost letenja s kardiovaskularnim bolestima, slabljenjem vida i sluha i sl.

Glavobolja
Niska razina kisika može uzrokovati pospanost ili glavobolju. Savjet: vodite računa o adekvatnoj hidrataciji, izbjegavajte alkohol i kofein.

Oticanje nogu ili tromboza
Sjedenje satima u zatvorenom prostoru može utjecati na cirkulaciju, uzrokujući oticanje. Kod nekih putnika povećava se rizik od tromboze (prekomjerna tjelesna težina, trudnoća i nakon poroda, uzimanje kontracepcijskih pilula…). Savjet: tijekom leta pokušajte nekoliko puta pomaknuti noge, kružite gležnjevima, pokušajte ispružiti noge i ponovno zgrčite. Ako je moguće, prošećite, ali nikako bosi!

Dehidracija
Zrak koji udišete u kabini aviona zapravo dolazi izvana i zrak na toj visini je vrlo suh. Zdravstvena stanja i određeni lijekovi mogu pogoršati stanje. Savjet: pijte dovoljno vode tijekom leta, učinite to prije leta. Ali uvijek flaširana voda, nikada ne punite bocu u WC-u aviona.

Zadah
Razlog je i vrlo suh zrak u avionu. Suha usta i nedostatak četkanja zubi mogu pridonijeti lošem zadahu tijekom mnogo godina. Savjet: čak i u avionu možete oprati zube nakon jela. Neke vam zrakoplovne tvrtke čak daju i četkicu za zube. I ostanite hidrirani.

Nadutost
Mogu se pojaviti problemi s nadutošću. To uzrokuje promjenu tlaka u kabini. Savjet: Ako ste napeti, suzdržavanje nije zdravo za vaše tijelo, ali vas to može dovesti u vrlo neugodnu situaciju. Najbolje je to učiniti u WC-u.

Gubitak okusa
Možda nećete moći okusiti hranu. Hrana u avionu možda nije tako bljutava i bezukusna kao što mislite – suhi zrak u avionu također može utjecati na vaše okusne pupoljke. Savjet: Okus se može poboljšati pravilnom hidratacijom.

Zubobolja
Može se javiti zubobolja. Ovo je rjeđi problem, ali se može pojaviti. Razlog tome su i promjene tlaka. Savjet: Nažalost, ne može se puno učiniti. Ali ako vas prije putovanja tijekom godine samo lagano boli zub, trebali biste otići stomatologu.

Pripremite se za putovanje avionom i dajte sve od sebe kako biste bili potpuno odmorni u danima koji prethode vašem letu. Razmislite o jačanju imunološkog sustava uzimanjem zdrave doze multivitamina te zdravom prehranom tjedan dana prije. I pazite da ste potpuno hidrirani kad se ukrcate u avion.

Foto: Freepik