Pomozimo narodu Masai

masai

Zbog ogromne suše teška je glad pogodila narod Masai u Keniji. Kako bi mu se pomoglo, na platformi Croinvest pokrenuta je kampanja skupnog financiranja Hrvatska za Masaije.

Masai su autohtona zajednica u Keniji koja se prvenstveno bavi stočarstvom. Kao polunomadski narod, Masai migriraju sa svojom stokom u potrazi za zelenim pašnjacima. Posljednjih šest mjeseci na njihovu području nije pala kiša zbog čega je teška glad pogodila ljude i životinje.
Kako bi im se omogućilo preživljavanje do kišne sezone, za kupnju hrane za ljude i životinje potrebno je prikupiti dvadeset tisuća kuna.

Suša i glad su nas jako pogodile. Krave nam ugibaju, djeca napuštaju školu, a obitelji spavaju gladne. Masai se primarno bave uzgojem krava zbog čega smo trenutačno jedna od najranjivijih zajednica. Molimo vas za pomoć! Želimo osigurati hranu obiteljima te školovanje djeci. U ime zajednice Masai zahvaljujem hrvatskom narodu na dosad pruženoj pomoći“, kazao je Samuel Lekato, Masai iz Kenije, prvi koji je diplomirao ekonomiju i statistiku u svojem selu.

Lekato vodi organizaciju Enduata Emaa i član je Franjine ekonomije, društvene platforme koju je pokrenuo papa Franjo s ciljem pronalaska rješenja za goruće društvene probleme. Sanja o iskorjenjivanju gladi među Masaijima kroz održivu poljoprivredu te u borbi s klimatskim promjenama želi posaditi 10 tisuća stabala.

Problem suše koja je pogodila Keniju, multiplicira se na više razina. Osim što negativno utječe na dostupnost hrane i vode za ljude i životinje, njihovo zdravstveno stanje te gospodarska kretanja, suša ima razarajući utjecaj na biološku raznolikost, potiče agresiju i sukobe za teritorije, povećava seksualno nasilje i broj dječjih i prisilnih brakova te onemogućuje djecu i mlade u pohađanju udaljene nastave i plaćanju školarina“, istaknuo je Zoran Rajn, osnivač i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj u sklopu kojeg se nalazi crowdfunding platforma Croinvest.eu.

Kao član Franjine ekonomije sa Samuelom Lekatom se upoznao na ovogodišnjem susretu s papom Franjom u Asizu. Na Lekatovu zamolbu za hitnu pomoć narodu Masai, pokrenuo je kampanju skupnog financiranja Hrvatska za Masaije.

Vjeruje kako će njegovi sunarodnjaci uspjeti pomoći afričkom narodu čiji su životi ozbiljno ugroženi.