Stižu nam kamenice, delicija koja se u idućim tjednima ne odbija

Kroz stoljeća kamenice slove za jednu od najintrigantnijih svjetskih delicija. U njima se uživa diljem svijeta, sa gotovo svake strane oceana ili mora. One malostonske ove se godine vraćaju u puno sjaju i okusu. U zagrebačkom restoranu Bota Šare, poznatom upravo i po njima, od 13. do 27. ožujka traju Dani kamenica. Malostonska obitelj Bota Šare ove gastro delicije uzgaja već pet generacija.

Svakodnevno ova delicija dolazi svježa iz Malog Stona, bit će posluživana na nekoliko načina uz popularne cijene. Oko blagdana Svetog Josipa, 19. ožujka, mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso kamenice iznimno je hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3g limunovog soka. Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije.

Upravo je hrvatsko more puno soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona u malostonskom zaljevu. U Bota Šare ove su godine za Dane kamenica pripremili svježe kamenice koje su najbolje uz okus limuna. One u tempuri i na žaru ovoj deliciji daju jedan novi okus koji oduševljava na prvu. Hrvatske delicije koju su voljeli i rimski carevi ovog ožujka jednostavno ne smijemo propustiti.