Riječki školarci pršte znanjem o Frankopanima

Glumac, redatelj i kvizoman Mario Kovač oduševljen je nastupima riječkih školaraca u kvizovima F kao Frankopan.
U sklopu projekta Putovima Frankopana kvizove je održao u prve tri od devet osnovnih škola Primorsko-goranske županije. Posjetio je škole Trsat, Kostrena i Čavle.
Za sudjelovanje u kvizu učenici su podijeljeni u četveročlane ekipe mješovite dobi – od 1. do 4. razreda. Znanjem su se nadmetali strastveno, ali ono nije bilo dovoljno za pobjedu. Pri detektiranju točnog odgovora poticalo se logično zaključivanje.
Kvizovima sam se „zarazio“ baš kad sam bio u dobi učenika koji sudjeluju u ovim našim kvizovima. Tada smo se u Ahilovoj peti nadmetali znanjem o grčkoj mitologiji, a danas djecu Primorsko-goranske županije motiviramo da uče o baštini Frankopana. U kvizovima se upravo znanjem postaje „faca“. Zato ih potičemo da budu znatiželjni, ali i da pri natjecanju uključe logiku te dedukcijom dođu do točnog odgovora“, kazao je Mario Kovač.
Zanimljiva i zabavna pitanja osmislio je u ABCD formi s ponuđenim odgovorima. Ona su obuhvatila povijesne podatke, zanimljivosti i mitove o obitelji Frankopan. Svako je pitanje pratila živopisna kratka priča. Pitanja su se redala od najlakšeg do najtežeg, a budući da je u svim školama između najboljih timova rezultat bio neizvjestan do samog kraja, napetost se u posljednjim minutama kviza mogla rezati nožem. U školi Čavle nakon ciklusa od 15 pitanja pobjedu je sa svim točnim odgovorima odnio tim Teletubbies. U druge dvije škole po dva su tima na kraju niza pitanja imala jednak broj točnih odgovora, pa je o pobjedniku odlučivalo pitanje procjene. Tako su na Trsatu pobijedili Ljudi, a u Kostreni učenici koji su svojem timu dali ime Krkani s Trsata.
Nadamo se da će današnji dan učenicima koji su sudjelovali u kvizovima, još dugo ostati u sjećanju te ih potaknuti na istraživanje zavičajne povijesti. Smisao je to i cijelog projekta Putovima Frankopana. S obzirom koliko je uzbuđenja bilo već na prvim kvizovima u školama, teško je zamisliti kako će izgledati kvizaška završnica koja će se u lipnju održati u kaštelu Nova Kraljevica. Tamo će svaku od devet škola predstavljati njezin pobjednički tim“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.
Putovima Frankopana projekt je Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. U osam kaštela bit će smješteni posebni interpretacijski centri.
Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.