Klapska pjesma vraća se u Lisinski

Najpoznatija hrvatska mornarička klapa Sv. Juraj ove godine ima pregršt razloga za slavlje. Uz Tedija Spalata i glazbenika Gorana Karana klapa je domaćin donatorskom gala koncertu Hrvatske lige protiv protiv raka koji nas očekuje u utorak, 11. veljače od 20 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Okupljene glazbenike i klapu povezuje zajednička suradnja koja je iznjedrila pjesmu naziva Kuća naše pisme. Ovo hvalevrijedno glazbeno putovanje samo je uvertira u mnogobrojna iznanađenja budući da je ova godina u znaku obilježavanja proslave 20. godina postojanja i rada jedne od naših najdugovječnijih klapa.

Ljubav prema pjesmi, rodnom kraju i Dalmaciji te zajedničkom druženju i odrastanju ono je što daje dušu ovoj humanoj suradnji. Prihod od koncerta u cijelosti je namijenjen nadolazećim aktivnostima Hrvatske lige protiv raka koja više od pet desetljeća raznim radionicama, savjetovanjima i potporama pomaže oboljelima od svih vrsta raka te Zajednici pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

„Zaista nas raduje i uistinu smo počašćeni što ćemo nastupiti na koncertu Kuća naše pisme u društvu najvećih imena hrvatske glazbene scene Gorana Karana i Tedija Spalata i to nakon što smo s ovom pjesmom osvojili publiku i stručni žiri Festivala zabavne glazbe u Splitu prošle godine. Posebno nas veseli što ovaj koncert ima humanitarni karakter na kojem će sredstva prikupljena od prodaje karata biti doznačena Hrvatskoj ligi protiv raka povodom svjetskog dana bolesnika.“ – izjavio je Marko Bralić, zapovjednik klape „Sveti Juraj“ – Hrvatske ratne mornarice.

Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice osnovana je početkom 2001. godine s ciljem očuvanja i promicanja kulture, a cappella pjevanja dalmatinske klapske pjesme, skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera koje su najvrjedniji dio naše glazbene baštine. Klapa broji deset članova, a izdala je jedanaest nosača zvuka te je nominirana za diskografsku nagradu Porin 2005. Pored brojnih značajnih nagrada i priznanja valja istaknuti i 1. nagradu publike – sveukupni pobjednik 3. festivala marijansko-duhovne-klapske pjesme “Klape Gospi Sinjskoj”, Grand prix – festivala zabavne glazbe Split 2009. i treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u suradnji s Đanijem Stipaničevim za pjesmu Mali Paškin.

Donatorski gala koncert Kuća naše pisme održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka povodom Svjetskog dana bolesnika i 53. obljetnice rada Lige. Suorganizatori koncerta su HDS ZAMP – Glas autora i diskografska kuća Scardona. Pokrovitelji koncerta su Predsjednica RH, Ministarstvo zdravstva RH i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Medijski pokrovitelj koncerta je Hanza Media, a partner je Agroproteinka.

Ulaznice za donatorski gala koncert Kuća naše pisme mogu se kupiti po cijenama od 120, 160, 200 i 250 kuna na blagajni KD Vatroslava Lisinskog, u sustavu Ulaznice.hr te u agenciji Scardona, Srebrnjak 64.