Hoće li Hrvatsku staviti na tron?

Biti profesionalni ronilac zasigurno je jedno od najljepših zanimanja na svijetu. Pogled ispod površine sjajno je iskustvo, no Vitomiru Maričiću to je svakodnevica i boravak pod vodom njemu je nešto što ga izaziva da ide dalje i istražuje svoje mogućnosti. Baš zato, ovaj riječki sportaš, poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina najavio je obaranje Guinessovog rekorda u kategoriji Najduži podvodni hod. Domaćin događaja bit će Thalasotherapia Opatija u čijim će se prostorima Thalasso wellness centra Vitomir Maričić odvažiti na postavljanje rekorda.

Rekord koji ćemo pokušati oboriti 9. travnja u disciplini najdužeg podvodnog hoda, prema Guinness asocijaciji. Sastoji se u tome da ronilac opterećen proizvoljnom količinom olova prohoda ispod vode držeći dah što veću udaljenost. Dosadašnji muški rekord iznosi 79,9 metara, a postavio ga je jedan od turskih reprezentativaca upravo u Turskoj. Thalasotherapia u Opatiji ima idealan bazen za takav pothvat, na kojem ćemo organizirati i pripreme koje će se sastojati od niza specifičnih hipoksijskih i hiperkapnijskih režima te situacijskih podvodnih šetnji, a u svom vremenu priprema, tim će pratiti ključne tjelesne parametre vezane uz krv, srce i mišiće, te ih unaprjeđivati najmodernijim modelima treninga, ali isto tako i analizirati nesvakidašnja stanja u kojima se nalazi organizam ronioca”, otkriva nam Vitomir Maričić.

Zanimljivo će biti pratiti parametre krvi, saturacije, mliječne kiseline, primitka kisika prije početka priprema, za vrijeme treninga i neposredno nakon rekorda, a moguće i u samom obaranju, što je moguće izvesti zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji kojom raspolaže ova ustanova u kojoj će se obaranje rekorda održati u travnju iduće godine.

”S Thalasotherapiom sam surađivao ranijih godina upravo na nekim od najzahtjevnijih ekspedicija veznih uz Guinness rekorde u ronjenju na dah, prilikom kojih smo Lidija Lijić i ja napadali rekorde u zaronima ispod leda te zaronima na ekstremnim nadmorskim visinama u gorju Himalaja. S obzirom da je uvijek suradnja bila pozitivna i da smo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali, vjerujem da će i iduće godine biti još jedna prilika da se upišemo u knjige rekorda. Osjećam se ponosno i privilegirano što sam upravo ja odabran za ambasadora ovakve ustanove kroz koju zaista prolazi velik broj vrhunskih sportaša i vjerujem da zajedno možemo pomaknuti granice još dalje i još kvalitetnije, te iz tog procesa možemo naučiti”, kazao je Maričić na kojeg je pomno paziti doktor Viktor Peršić.

Za sportaša vrhunskog statusa ekonomski ulog može biti visok, pa je i medicinskih odluka o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti da se bavi takvom sportskom aktivnošću utoliko teža, a liječnička odgovornost utoliko veća. Sasvim je sigurno da je društvena uloga vrhunskog sporta danas ogromna. Briga o zdravlju takvih sportaša u svakom slučaju predstavlja veliku odgovornost, zahtjeva interdisciplinarnost, kadrovsku ekipiranost ali i opremljenost modernom medicinskom opremom. Vitomir Maričić vrhunski je sportaš, uglavnom orijentiran na podvodne sportove i svjetski je prvak u navedenom području u pet disciplina. Medicinska oprema i posebno educirano osoblje nam omogućuje da mu prije svega pružimo najbolju zdravstvenu skrb iz svih aspekata njegovih potreba. Osnovni cilj je prije svega izbjeći neželjene događaje na sportskim terenima od sportskih povreda do onih najtragičnijih. Doziranje i distribucija intenziteta opterećenja u trenažnom procesu važne su komponente procesa izgradnje i pravovremenog dostizanja optimalne sportske forme. Slijedi rehabilitacija sportskih povreda kada je to potrebno i ukoliko se dese i sportska prehrana”, kazao je kardiolog Viktor Peršić, inače poznat kao vizionar u medicini koji spaja nemoguće s mogućim te je tako obaranje ovog rekorda doveo u jednu hrvatsku bolnicu što je posebnost za ovaj dio Europe kada je u pitanju obaranje ovog rekorda.

Recimo još samo kako je Thalassotherapia Opatija poznato zdravstveno lječilište svjetskih razmjera za koju malo tko nije čuo. Idealan geografski položaj ovog grada, spoj klima, okoliš, predivna Učka, miris mora, sve su to prirodni segmenti koji su ponajviše zaslužni za razvijanje zdravstvenog turizma. Nema sumnje da će njihova stručna pomoć uvelike pomoći Vitomiru Maričići da obori rekord i stavi Hrvatsku na tron.