Ana Jelušić i Željko Mavrović otkrili kako biti uspješan nakon završetka karijere

Bivši vrhunski sportaši Ana Jelušić i Željko Mavrović, danas uspješni poslovni ljudi, predvodili su radionicu Athlete365 Career+ OUTREACH o važnosti dual karijere u kojoj su sudjelovali osvajači brojnih odličja i mladi sportski talenti. Radionicu je osmislio Međunarodni olimpijski odbor s ciljem pomaganja sportašima u pripremi za život nakon sportske karijere i postizanju cjeloživotne izvrsnosti. Hrvatska olimpijska akademija u suradnji sa Kineziološki fakultetom organizirala je ovu radionicu koja je namijenjena vrhunskim sportašima, studentima Kineziološkog fakulteta. Mladi sportaši učili su o važnosti razvijanja dual karijere koja predstavlja jedan od glavnih čimbenika za poslovni uspjeh nakon završetka karijere profesionalnog sportaša.

Jako je važno imati poslovni cilj izvan profesionalnog sporta jer nažalost nikada ne možeš biti siguran kad će doći do kraja profesionalne karijere. Važno je znati iskoristiti svoj sportski uspjeh, kontakte i poznanstva kako bi put nakon završetka karijere bio malo lakši. Ja sam se prestala natjecati sa samo 24 godine i dobrih šest mjeseci našla sam se u jednoj rupi bez dna. Došla sam iz privilegirane pozicije gdje sam bila među najboljima u tome što radim i odjednom morala početi sve iz početka. U tom trenutku bilo bi mi jako korisno da sam imala plan i program u kojem smjeru krenuti kao što sada imaju polaznici ove radionice!” – istaknula je posebna gošća radionice, olimpijka koja danas radi kao vanjska suradnica u Međunarodnom olimpijskom odboru Ana Jelušić.

Zahtjevi bavljenja sportom na visokoj natjecateljskoj razini takvi su da je sportašima teško uskladiti svoju sportsku karijeru sa paralelnim obrazovanjem u drugim područjima te na fakultetu, što ih često čini nedovoljno pripremljenima za tržište rada. Iz strogo organiziranog, strukturiranog, gotovo programiranog života, nakon završetka njihove sportske karijere, često se mogu naći „izgubljeni“ stoga je ova radionica izvrsno usmjerenje u daljnjem poslovnom uspjehu.

Sport nam otvara brojna vrata, a ukoliko to iskustvo pretočimo u bilo koji drugi dio svog života svakako smo u prednosti pred mnogima. Bez obzira za kakav se posao opredijelili važno je biti sretan i zadovljan svojim izborom kao i za vrijeme profesionalne karijere. Sport je svakako jedno veliko iskustvo u kojem se čovjek susreće s pobjedama ali i sa porazima te kasnije može uvelike olakšati brojne izazove u životu.” – izjavio je bivši boksač Željko Mavrović.

Uz Anu Jelušić i Željka Mavrovića u radionici su sudjelovali i Ana Popovčić iz Hrvatske olimpijske akademije, certificirana edukatorica za programe Dual karijere MOO-a te Martina Špiljak i Matija Mirković iz Addeco Grupe.