Humanitarna utrka Mliječna staza

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2019. ove će se godine održati 8. rujna u središtu Zagreba, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva. Cilj je ovogodišnje utrke prikupljanje sredstava za unaprjeđenje uvjeta u svim nacionalnim rodilištima, kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj te njihove obitelji imali najbolji mogući početak u životu.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren nabavci opreme koja je od rodilišta prepoznata kao prioritetna. To, između ostalog, uključuje bežični CTG koji mjeri djetetov puls, a majci omogućuje kretanje, fototerapijsku dekicu za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetiće za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom. Dio sredstava usmjerit će se i u edukaciju zdravstvenih djelatnika, osnažujući ih u namjeri da uspostave i održe podržavajuće okruženje u rodilištima.

Humanitarna utrka Mliječna staza već tradicionalno uključuje dječju utrku te utrku za odrasle trkače na pet i deset kilometara. Revijalna dječja utrka održat će se na Trgu kralja Tomislava s početkom zabavnog programa već od 9.30 sati i startom utrka u 10.30 sati, dok odrasli trkači započinju utrku u 18:30 sati, sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika. Program počinje u 17.00 sati, a otvorit će ga ambasadorica utrke Nevena Rendelli, u društvu UNICEF-ovih ambasadorica Bojane Gregorić Vejzović i Mirne Medaković Stepinac. Sudionike, navijače i posjetitelje očekuje, između ostalog i glazbeni nastup grupe Meritas, zagrijavanje prije starta s fitness trenericom i ambasadoricom utrke Marijom Andrijašević te brojni sadržaji i aktivnosti UNICEF-a i partnera.

Mliječna staza je uistinu posebno događanje. Ona se trči za pomoć drugima, i to onima najranjivijima – djeci. Svi su pobjednici i to i prije starta, a i sudjelovati mogu baš svi. Ove godine očekujemo rekordan broj trkača, prema najavama njih oko 3000 i osobito nas veseli što građani i tvrtke svake godine pokazuju sve veći interes da podrže ostvarivanje boljih uvjeta za djecu u Hrvatskoj kroz sudjelovanje u Mliječnoj stazi. Zahvaljujemo svim trkačima, sudionicima, partnerima, sponzorima i volonterima na utrci koje je udružio ovaj plemeniti cilj jer svako dijete u Hrvatskoj zaslužuje najbolji mogući početak u životu”, istaknula je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te pozvala sve zainteresirane da se uključe u Mliječnu stazu.

Iznimno mi je drago što se i ove godine Mliječna staza trči za poseban i vrijedan cilj – ove godine trči se za bolju skrb o mamama i bebama u rodilištima u Republici Hrvatskoj. Grad Zagreb, na čelu s gradonačelnikom, prepoznaje važnost zdravog razvoja naših najmlađih sugrađana i podupire projekte koji za cilj imaju stvaranje okruženja unutar kojega će svako dijete imati uvjete za normalan psihički i tjelesni rast i razvoj“, izjavila je dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Ovogodišnja utrka Mliječna staza održava se u godini obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta koja prije svega, govori o obvezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obvezama brojnih društvenih čimbenika glede zaštite djeteta. Upravo je zato važno naglasiti presudnu ulogu cijelog društva u osiguravanju prava djece pa će utrka i ove godine okupiti odrasle i djecu, rekreativne i profesionalne trkače, donositelje odluka, korporativni sektor i poznate osobe koje će svojim sudjelovanjem pridonijeti poboljšanju uvjeta u hrvatskim rodilištima. Ovogodišnju humanitarnu utrku Mliječna staza podržali su i Kaufland, Vindija, Zagrebački Holding, Pampers, Intersport, Algebra, Tele2, Studena, HDS ZAMP i BINA Istra.