Mandarine su čudo prirode – evo zašto ćete ih još više voljeti

mandarine

Mandarine možete uživati kao idealan međuobrok u pokretu, iscijediti ih za sok ili napraviti džem.

Unatoč svojoj maloj veličini u usporedbi s drugim citrusnim voćem, poput naranči i grejpfruta, mandarine su bogate hranjivim tvarima i vodom. Zapravo se sastoje od oko 85% vode.

Izvrstan su izvor vitamina C, a ujedno su i jedan od najkoncentriranijih izvora beta-kriptoksantina, antioksidansa koji se u tijelu pretvara u vitamin A i odgovoran je za narančastu boju mandarina i drugog sličnog voća. Osim toga, mandarine osiguravaju kalij i vitamine B kompleksa, i to B1, B6 i B9, odnosno tiamin, piridoksin i folat.

Visok sadržaj antioksidansa

Antioksidansi štite vaše tijelo neutralizirajući štetne učinke oksidativnog stresa, koji je uzrokovan nakupljanjem slobodnih radikala. Mandarine, uključujući njihove kore, bogati su izvori antioksidansa poput vitamina C i beta-kriptoksantina, te flavonoida poput naringina, hesperidina, tangeretina i nobiletina.

Pojačivač imuniteta

Vitamin C u mandarinama može pomoći u zaštiti vašeg imunološkog sustava od virusa i bakterija djelujući na T stanice, vrstu bijelih krvnih stanica koje štite vaše tijelo. Stoga vam pomaže u održavanju zdrave razine tih stanica za borbu protiv infekcije.

Dobro za mršavljenje

Mandarine vam mogu pomoći u mršavljenju povećanjem dnevnog unosa vlakana. Agrumi, uključujući mandarine, pružaju netopljiva vlakna – ona koja ne fermentiraju u crijevima – poput celuloze i lignina. Ova vrsta vlakana povećava osjećaj sitosti usporavajući prolazak hrane kroz probavni trakt. To zauzvrat pomaže u regulaciji apetita, što može potaknuti mršavljenje.