Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si

što jedeš

Hrvatska i Francuska iz iste su kulinarske obitelji, poručio je Michelinom okrunjen chef Michel Husser na konferenciji „Putovanje kroz Michelinovu povijest dugu 88 godina“, u super modernoj konferencijskoj dvorani Isola hotela Pullman Zagreb. U suradnji s tvrtkom MPPD koja je u glavni grad dovela ovaj premium hotelski brend poznate svjetske grupacije Accor, konferenciju je organizirala međunarodno udruženje „Ja volim Francusku“. Zanimljivo predavanje o poslovnom putu i Michelinovoj zvjezdici – a Husserov restoran Le Cerf jedini je u kontinuitetu ima već četvrtu generaciju – sa zanimanjem su pratili poznati hrvatski chefovi, vlasnici restorana i hotela, ali i svi oni kojima je gastronomija strast i izazov.

Reci mi što jedeš, a ja ću ti reći tko si“, tim je riječima chef Husser objasnio koncept svoje kuhinje. Poštivanje regije – u njegovom slučaju Alsace koja ima najviše Michelinovih restorana u Francuskoj, poštivanje namirnice, kolega, dobavljača i gostiju, recept je njegovog uspjeha. Lokalno, sezonalno, svježe, jednostavna je formula svake dobre kuhinje.

Kuhanje je čin ljubavi

Gastronomija je umjetnost, u kuhinji je važan osobni identitet chefa, on treba biti svoj, dosljedan i svakom jelu treba dati svoj potpis. U pripremi jela ne razmišljam o Michelinu, kuhanje je za mene čin ljubavi“, istaknuo je Husser, kojem je uz francusku najbolja japanska kuhinja. Kao primjer naveo je sushi, jelo u kojem se odražava karakter zemlje, od načina na koji ga Japanci pripremaju pa sve do načina na koji ga poslužuju. A alzašku gastronomsku tradiciju i karakter zemlje najbolje opisuje choucroute, jelo od kiselog kupusa koje se, naravno, nalazi i na jelovniku Le Cherfa. „Za eksperimentiranje s jelima potrebno je strpljenje i vjera u sebe, a to su ključne vrline koje trebaju imati mladi kuhari“, poručio je chef.

S njim se slaže Branko Galic, chef atraktivnog restorana Tanto hotela Pullman Zagreb. Ponuda ovog malog gurmanskog raja u srcu kompleksa City Island u zagrebačkom Buzinu, temelji se na zdravoj mediteranskoj kuhinji i konceptu dijeljenja jela. Na taj način gosti mogu uživati u više različitih jela, a ovakav pristup potiče druženje i kreiranje interaktivnog i zajedničkog gurmanskog doživljaja.

Chef Pullmanovog restorana: zadovoljstvo gosta i tima najvažnije

Zadovoljstvo gosta je najvažnije, kao i zadovoljstvo tima koji s veseljem dolazi na posao“, kazao je chef restorana Tanto, koji je uz chefa Hussera, poznatog člana žirija Masterchefa Marija Mihelja i zagrebačkog ugostitelja Zlatka Puntijara, sudjelovao na zanimljivoj panelici „Hrvatska na svjetskom tanjuru“.

Hvala svima koji su omogućili ovu konferenciju u Hrvatskoj, prije svega Zdravki Krpini, ravnateljici Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu. Uzimajući u obzir profesionalnost i kvalitetu edukacije koju nudi ta škola, od najvažnijeg značaja je bila preporuka ravnateljice za odabir partnera na području Republike Hrvatske i grada Zagreba. Ravnateljica Krpina nas je spojila s djelatnicima Pullmana Zagreb koji se modernim pristupom, atraktivnim interijerom i gastronomskim konceptom potvrdio kao savršena lokacija za gostovanje Michelinom okrunjenog chefa Hussera“, istaknula je Slađana Novaković, predsjednica udruženja „Ja volim Francusku“ te najavila četiri radionice koje će u suradnji s chefom organizirati u Hrvatskoj za ugostitelje i hotelijere.