Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa.
U moru izvrsnih delicija, one pripremljene u restoranima Bota temelje se na tradicionalnim namirnicama, koje su koristili naši stari ali poboljšanih novim tehnikama pripreme . Bota ovog Adventa, na čarobno uređenoj terasi u ulici Kralja Zvonimira 124, priprema pravu adventsku bajku. Predlažu i nekoliko specijaliteta koji će nas itekako oduševiti. Oni su pravi dašak Juga uz mirise i okuse Jadrana.
Posebne tehnike odležavanja ribe
Veliki novitet je svakako Dry age-ing posebna tehnika odležavanja i dozrijevanja ribe u za to predviđenim posebnim frižiderima koji su ove jeseni stigli u Botu. Tu su tehniku razradili do savršenih detalja kako bi dobili najkvalitetnije okuse. Prirodan okus ribe dodatno je pojačan kroz proces odležavanja, a Botin sashimi od odležane divlje jadranske tune učinit će da vam rastu zazubice, dok će ukiseljeni motar koji pucketa pod zubima, svojim morskim okusom, vratiti uspomene na ljetne i sunčane dane.
Ragu od odležane jadranske tune s domaćom pastom delicija je dostojna blagdanskog stola. Do izražaja opet dolazi odležano meso jadranske tune u ovoj varijanti obogaćenog ukusnim umakom i dalmatinskim začinima.
Tanja Šare, mama obitelji, pripremila je Fritule od dimljenog morskog goluba kao posebno jelo koje možete pronaći samo u Bota restoranima. Aroma dimljene ribe koja se lagano nazire u svakom zalogaju otkriva sasvim nove bogate morske okuse. Slatki su pak zalogaji Dubrovačke torte te Rolada s kremom od dunje i oraha njihov su izbor za male gušte ovog Adventa.
Nakon delicija, čarobna terasa mjesto je opuštanja. Njom dominiraju biljke dubrovačkog podneblja, a ove godine posebno mjesto ima kraljica među njima – maginja. Ovo prekrasno zimzeleno stablo koje zimi daje primamljive plodove koji su izrazito bogati vitaminom C. Svo uređenje terase daje čaroliju prirodno ukrašenog drveta koje je okićeno crvenim kuglicama i trakicama.
Botin ovogodišnji Advent spoj je Mediterana, tradicije i obiteljskih vrijednosti.
Recept: Ragu od odležane dry age tune
Sastojci:
-100 dkg fileta dry age tune
-maslinovo ulje 4 jušne žlice
-ružmarin grančica
-lovor listić
-peršin 2 grančice
-2 pice češnjaka
-1 glavica luka
-1 jušna žlica koncentrata rajčice
-2 dcl crnog pelješkog plavca malog
-Stonska sol i papar po želji
-domaća pasta
-40 dkg domaće paste
Priprema:
Na maslinovom ulju dobro prodinstati luk nasjeckan na kockice zatim dodati češnjak i tunu dinstati još 3 min te zaliti crnim vinom. Zatim dodati koncentrat rajčice i začine sol, papar, lovor i ružmarin te kuhati pola sata. Pred kraj dodati nasjeckani peršin.
Skuhati pastu te umutiti u gotov ragu.
–
Foto: Filip Popović