Baklava s makom

baklava s makom

Baklava s makom svakako je jedna od najsočnijih delicija koje ćete probati. Njegova kombinacija mekih i tankih kora, s bogatim slojevima maka i slatkog šećernog sirupa, čini da se svaki zalogaj topi u ustima. Mi kad smo je prvi put probali bili smo oduševljeni.

U nastavku teksta pronađite najukusniji recept za baklavu sa makom. Idealan je za sve ljubitelje makovnjače i baklave, kao i one koji vole isprobavati nove okuse i slastice. Bilo da ih pripremate za svoje najdraže ili za posebna druženja, ovaj recept će sigurno oduševiti sve sladokusce!

Baklava s makom i jogurtom je jednostavna za pripremu, neće oduzeti puno vremena, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

Recept: Baklava s makom

Vrijeme pripreme: 75 minuta

Sastojci:

400 g mljevenog maka
500 g gotovih kora
5 jaja
2 šalice ulja
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo

Za sirup:

800 ml vode
2 šalice šećera
1 limun narezan na kolutove

Priprema:
  1. U većoj zdjeli mikserom tucite jaja i šećer dok ne dobiju pjenastu strukturu.
  2. Zatim dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i mak, pa opet sve dobro umutite. Ako volite cimet, slobodno ga dodajte u smjesu za bogatiji okus.
  3. Pleh namazati uljem i staviti prvi sloj kora. Slojevi moraju biti tanki, pa stavljati po dvije kore tako da dopiru do rubova pleha.
  4. Prvi sloj kore premažite sa tri žlice preljeva od maka.
  5. Zatim ostale kore prepolovite (po dužoj strani). U tepsiju stavite sljedeću tanku koru, pa opet dodajte tri do četiri žlice preljeva od maka.
  6. Ređati kore i dresing dok se ne potroše. Zadnji sloj su kore koje presavijete sa strane.
  7. Koru premazati uljem, pa baklavu isjeci na komade.
  8. Pecite ga u pećnici oko 30 minuta na 180 ili 200 stupnjeva.
  9. U međuvremenu u šerpu stavite 800 ml vode, dodajte dvije čaše šećera i limun koji ste prethodno narezali na kolutiće. Kuhajte sirup oko 10 minuta.
  10. Kada je baklava pečena ostaviti je da se ohladi desetak minuta.
  11. Zatim ga prelijte vrućim sirupom, zajedno s kriškama limuna.
  12. Baklavu prije posluživanja treba ohladiti i ostaviti da upije sirup barem nekoliko sati. Idealno bi bilo da odstoji preko noći!

Izvor: To sam ja