Čaša vode ujutro – trebamo li je piti?

čaša vode

Pitka voda je esencijalni nutrijent koji naše tijelo ne može proizvesti samo, već treba vanjski izvor unosa. Često se savjetuje da je dobro popiti čašu vode natašte kad se probudite. Je li to način da započnete dan i učinite ovu naviku zdravom rutinom?

Oko 60 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, a taj postotak je povezan s dobi, spolom i stupnjem hidracije. Tijelo također treba vodu za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, transport hranjivih tvari i izlučivanje. Tijelo prirodno gubi vodu svaki dan kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisaj”, rekao je Casey Kelly, direktor Medical Healtha.

Na gubitak vode u organizmu utječu tjelovježba, visoke temperature, uzimanje određenih lijekova, stoga je važno vodu piti svaki dan.

Dok spavamo, ne unosimo vodu u tijelo koje snom gubi tekućinu. Zato je čaša vode kad se probudimo dobra za zdravlje.

Čaša vode ujutro natašte

Konzumacija vode vrlo je važna za razne procese u tijelu, a u posljednje vrijeme ističe se važnost ispijanja čaše vode čim se probudimo. Natašte, prije doručka, čaša vode razbuđuje organizam i pokreće probavne procese, potiče rad probavnog trakta. Koristan je i za crijevnu mikrofloru, za ljepšu i čišću kožu. Kako bi navika dala pozitivne rezultate, voda bi trebala biti sobne temperature.

Nutricionistica i viša direktorica globalnih kliničkih istraživanja i prehrane u tvrtki “Veit Watchers” Michelle Kardel ističe da je određena količina vode neophodna za zdravlje cijelog organizma. Voda reguliranjem tjelesne temperature pomaže našem tijelu da pravilno funkcionira, podržavajući probavu, smanjujući opterećenje bubrega i jetre ispiranjem otpadnih tvari i optimiziranjem snage mozga.

Čak i samo blaga dehidracija do dva posto može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom i umor. Zbog toga su se pojavile razne teorije o važnosti vode. A posebno se ističe ona koja kaže kada je poželjno piti vodu.

Mnogi ljudi kažu da se osjećaju osvježeno i energizirano nakon što popiju vodu ujutro. Hidratacija odmah nakon buđenja može pomoći u razbuđivanju, poboljšanju koncentracije i općem osjećaju vitalnosti.

Foto: Freepik