Ourense je skriveni dragulj Galicije

ourense

Na najljepšoj španjolskoj termalnoj ruti smjestio se Ourense, Grad zlatnih voda koji zaslužuje biti na vrhu vaše liste najpoželjnijih destinacija u Galiciji

Galicija, fascinantna regija sjeverozapadne Španjolske, proteže se uz samu granicu s Portugalom. Nudi putnicima spoj očaravajućih prirodnih ljepota i bogate povijesti. Već na prvi pogled, ovaj krajolik, obavijen zelenim brdima i rijekama, doima se gotovo nestvarnim jer djeluje kao da je preseljen iz neke španjolske legende.

I zaista, legendi vezanih uz ovu regiju ne nedostaje. Najpoznatija je svakako ona o ribaru imena Pelayo koji je otkrio grob svetog Jakova. Naime, ribar je vidio svjetlost iznad grobnog mjesta sv. Jakova što je dovelo do izgradnje katedrale u gradu Santiago de Compostela. Katedrala je ubrzo postala glavno hodočasničko odredište u srednjem vijeku.

Upravo je Santiago de Compostela, krajnja točka čuvenog hodočasničkog puta El Camino de Santiago, grad koji danas u Galiciju privlači najviše posjetitelja.

Termalni izvori za ultimativnu relaksaciju

Kada posjetite Galiciju, bit će vam jasno da se povijest i duhovnost isprepliću u atmosferi kakva se rijetko gdje može doživjeti. No, Galicija vam pritom može pružiti puno, puno više. Naime, Galicija nije samo Santiago de Compostela. U srcu ove španjolske regije nalaze se rijeke koje vijugaju kroz bogate doline. Njih obogaćuju termalni izvori koji pružaju odmor putnicima i lokalnom stanovništvu.

Upravo se u toj ljepoti, kao u nježnom zagrljaju rijeke Miño, smjestio grad Ourense. U Ourenseu, poznatom po svojim ljekovitim termalnim vrelima, u kojima su se kupali još i stari Rimljani, vrijeme kao da je stalo. Stari mostovi, kamene ulice i termalne kupke pričaju priče o prošlim stoljećima i ljudima koji su ovdje oduvijek pronalazili svoj mir. Ourense je pravi termalni biser vrijedan istraživanja. Uz povijesnu baštinu, labirintsku staru gradsku jezgru, živahnu tapas scenu i brojne termalne izvore, ovaj grad zaista nudi jedinstveno iskustvo svojim posjetiteljima.

As Burgas

Grad zlatnih voda njeguje rimsku ostavštinu

Njegovi korijeni sežu daleko u paleolitsku eru. No već na prvi pogled je vidljivo da Ourense nosi brojne slojeve povijesti koja je oblikovala njegov identitet. Svoj vrhunac Ourense je dosegao tijekom rimskog razdoblja, kada je bio poznat pod imenom “Aquis Aurienses” ili “Grad zlatnih voda”. Upravo su stari Rimljani ovdje postavili temelje kupališne tradicije koja traje i danas, a termalne vode postale su ključni sastojak njegova šarmantnog identiteta.

U samom srcu povijesnog centra nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Ourensea – termalni izvor i kupalište As Burgas. Ovaj izvor termalne vode koja doseže temperaturu od 60°C, stoljećima je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Posjetitelji koji ovdje dolaze imaju priliku osjetiti isti onaj osjećaj zadovoljstva i opuštanja kakav su iskusili stari Rimljani.

Najljepša španjolska termalna ruta

Termalna ruta uz rijeku Miño nudi posjetiteljima Galicije jedinstven spoj prirodne ljepote i drevne kupališne tradicije. Ova, po mnogima najljepša španjolska termalna ruta, povezuje nekoliko termalnih kupališta na otvorenom. Mnoga od njih su smještena na pješačkoj udaljenosti, što omogućava ugodno istraživanje krajolika dok se upijaju blagodati geotermalne vode.

Na svakom koraku, dok prolazite uz rijeku Miño postaje jasno da su termalni izvori dio svakodnevnog života stanovnika Ourensea. Živeći uz svoje termalne izvore, lokalno stanovništvo ima pristup uređenim kupalištima na otvorenom, što čini termalni turizam dijelom njihove kulture. Kupači tamo mogu birati između različitih toplica na otvorenom od kojih svake nose bogatu povijesnu i terapeutsku priču. Najpoznatiji termalni izvori i spa centri poput As Burgasa, Outariza, Burgas de Canedo, Chavasqueira i Muiño da Veiga pružaju autentični doživljaj kupanja u termalnoj vodi. Dodatna je pogodnost ta što su mnoge od ovih termalnih toplica besplatne za posjetitelje.

Posebno je iskustvo provozati se vlakićem, kojeg nazivaju „termalnim vlakom“. Budući da vozi duž termalne rute, prolazeći pored znamenitosti poput starog rimskog mosta Ponte Vella, omogućava da se povijest i priroda istražuju istovremeno.

Catedral de san Martinno, praza de San Martinno

Na globalnoj karti termalnih gradova

No, Ourense nije važan samo za turiste i lokalno stanovništvo. Njegov značaj na globalnoj termalnoj karti potvrđuje i manifestacija Termatalia. Ovaj međunarodni sajam termalnog turizma i zdravlja neparnih se godina održava u zemljama Latinske Amerike. Parnih godina ima svoje sjedište upravo u Ourenseu.

Od svog osnutka 1997. godine, Termatalia se afirmirala kao ključan međunarodni događaj u području termalnog turizma i wellnessa. Ova manifestacija okuplja stručnjake iz cijelog svijeta te služi kao platforma za razmjenu inovacija, znanja i iskustava u sektoru termalnih i wellness usluga.

Na Termataliji se prezentiraju najnovije tehnologije, oprema i tretmani za spa centre i zdravstvene ustanove. A brojne radionice i konferencije omogućuju sudionicima da se upoznaju s najnovijim trendovima i rješenjima u industriji te ključnim akterima iz područja termalnog turizma. Ove se godine 22. izdanje sajma Termatalia održalo od 26. do 28. rujna. A posjetitelji su, osim u najnovijim trendovima iz područja termalnog turizma, mogli otkriti i brojne termalne atrakcije koje nudi grad domaćin. Sve to čini Termataliju jedinstvenim događajem koji savršeno spaja izvrsne poslovne prilike s atraktivnim turističkim iskustvima.

Puente calida

Termalna kupka pod zvjezdanim nebom

Jedno od najposebnijih iskustava u Ourenseu, koje nipošto ne biste trebali preskočiti, je noćno kupanje u termalnim kupkama. Termalni centar Outariz jedini je privatni termalni centar na termalnoj ruti uz rijeku Miño. Otvoren je do kasnih večernjih sati i pruža nezaboravno iskustvo kupanja pod zvjezdanim nebom.

Okružen drvenim japanskim strukturama i prirodnim krajolikom, Outariz nudi savršeno mjesto za opuštanje. Za ovaj ćete jedinstveni luksuz pod zvijezdama morati izdvojiti samo 6,40 eura.

Zbog termalnih užitaka koje pruža Ourense, ali i zbog njegove povijesti, „Grad zlatnih voda“ svakako treba naći svoje mjesto na vašem popisu obaveznih destinacija prilikom putovanja kroz Galiciju. Jer, da se vratimo na legende, kažu da će putnik koji kroči ovom zemljom sigurno otići bogatiji. I to ne samo za nove uspomene, već i za duboko ukorijenjen osjećaj povezanosti s nečim većim i starijim od samog sebe.

Fotografije: Tourismo de Ourense