Čaj je drugo piće po konzumaciji u svijetu, a podjednako se pije topao, ledeni, biljni čaj, uz dodatak arome, šećera, meda, mlijeka ili bez ikakvih dodataka.
U svakom trenutku svakog dana, negdje na svijetu netko pije čaj. Bilo da se radi o osvježavajućem čaju od metvice, tradicionalnom zelenom ili ukusnom crnom čaju, u ovom omiljenom napitku možemo uvijek uživati kod kuće. Otkrijte neke od najukusnijih vrsta čajeva i najbolje načine za konzumaciju te pripremite zabavnu čajanku s prijateljima i obitelji.
Umjetnost izlijevanja čaja iz Maroka
U Maroku je sve vezano uz čaj, pa tako i njegovo izlijevanje, samo po sebi svojevrsni ritual s ciljem postizanja željenog aromatičnog okusa. Ceremonija započinje tako da se žlica zelenog čaja stavi u tradicionalni marokanski vrč koji se napuni vodom te zatim smjesti na plinski plamen da voda zavrije. U prokuhanu tekućinu dodaje se snop listova metvice, a na 400 mililitara tekućine dodaje se oko 150 grama šećera. Nakon što se on otopi, započinje ceremonija točenja. Domaćin postavlja čaše u krug na tradicionalni srebrni pladanj, a zatim podiže čajnik do 30 ili 40 centimetara iznad šalica te ih puni izlijevanjem tankog mlaza tekućine. Zatim se čaj iz šalica izlijeva natrag u čajnik. Taj se postupak ponavlja i do pet puta kako bi se stvorila ukusna pjenasta mješavina čaja i šećera.
Put čaja u Japanu
Tradicionalna japanska ceremonija čaja može trajati između četiri i šest sati, a u Japanu se naziva sado ili chado. Tijekom čitave ceremonije pije se isključivo zeleni čaj iz tipičnih željeznih posuda i šalica bez drški. Lagani obroci poput juhe, riže ili sakea poslužuju se prije no što sudionici ceremonije piju čaj. Na početku ceremonije „tea master“ u tišini priprema čaj stavljanjem zelenog čaja samljevenog u prah („matcha“) u šalice s bambusovom žlicom te prelijevanjem vruće vode. Šalica se prvo daje najvažnijem gostu koji popije tri mala gutljaja, a potom šalicu predaje sljedećem gostu. Šalica čaja putuje od jednog gosta do drugog i pije se iz šalice sve dok se ona u tišini ne isprazni. Nakon toga razvija se rasprava o vrsti čaja koja se konzumirala i time završava ceremonija.
U Engleskoj je vrijeme za čaj u 17 sati
Pripremajući tradicionalni čaj koji se u Engleskoj ispija u pet sati poslijepodne, većina i dalje slijedi tradicionalna pravila koja se prenose s generacije na generaciju. Za početak, domaćin zakuha vodu u čajniku. Listovi čaja zatim se u malenoj platnenoj vrećici smještaju u čajnik. Pritom se vodi omjerom jedne žličice čaja prema broju šalica te jedne dodatne za čajnik. Nakon što čaj odstoji tri do pet minuta, ovisno o željenoj jačini okusa, vrećica se dobro ocijedi i potom izvadi.
Yerba Mate čaj – bogatstvo zdravlja i okusa u šalici
Milijuni ljudi svoj dan započinju šalicom kave ili čaja no u nekim dijelovima svijeta, ljudi se razbuđuju s yerba mate čajem. Yerba Mate ima „jačinu kave, ljekovitost čaja i euforiju čokolade“.Dobiva se iz lišća poznatog južnoameričkog drveta Ilex paraguariensis, koje raste na području suptropskih atlantskih šuma Brazila, Paragvaja i Argentine.
Napitak se tradicionalno priprema u posebnim drvenim posudicama volumena cca 2 dcl te pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice (bombille) koja je u svom donjem dijelu plosnata i sadrži fine pore za filtriranje. Spravlja se tako što se u posudicu stavi do 1/2 – 2/3 visine prah suhe biljke mate, zatim se posudica zatvori dlanom, protrese i otvori. Zatim se u posudu koja je nagnuta pod 45 stupnja, ulije malo hladne vode, izravna te pusti kratko da odstoji. Nakon toga se ulijeva vruća, ali ne kipuća voda sve do ispod vrha te se stavlja bombilla.
Uobičajeno je prvi mate dosta jak i pije ga osoba koja ga je spravila. Nakon što je ispijen, ulije se nova količina vruće vode i mate čaj se predaje drugoj osobi na ispijanje i tako redom u krug, sve dok napitak ne postane preslab.
Ispijanje mate čaja treba biti umjereno. Nakon dva mjeseca uzimanja čaja potrebno je napraviti pauzu od dva tjedna.
Ovaj čaj se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama. Zbog sadržaja kofeina, nije preporučljivo piti više od 4 šalice čaja dnevno jer to može negativno djelovati na srčane bolesnike.
Foto: Freepik