Jug Hrvatske vrhunska je destinacija i za dane izvan sezone. Dapače, za pravo upoznavanje destinacije, ljudi i lokalnih običaja možemo slobodno reći idealno. Prekrasna Bota Palace smještena u Širokoj ulici 2 na Stradunu u Dubrovniku polazna je točka iz koje kreće tura najjužnijim dijelom Hrvatske. Brojnim domaćim gostima čak je i vikend, u vrijeme kad nema gužvi, dovoljno vrijeme za istraživanje pravih gastro kutaka.
Povijesno zdanje obitelji Kaboga datira iz 1667. godine. Dvokatnica bogate povijesti je obnovljena, a njezin interijer, ali i ponuda posjetiteljima prikazuje posebnosti juga Hrvatske. Smještajne jedinice nose latinske nazive mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i pomalo nas vraćaju u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik). Interijer Bota Palace inspiriran je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja te je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika što će biti izvrstan uvod u daljnje putovanje.
Nakon razgleda Grada domaćini će Vas uputiti na Pelješac u kojem je prva postaja nadaleko poznata vinarija Matuško. Ona se izdvaja svojom kvalitetom, znanjem i upornošću. Od malog podruma za vinokušnju koji su posjećivali malobrojni turisti, «PODRUM MATUŠKO» u Potomju prerastao je u jedan od najvećih i najpoznatijih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta u kojem vinski stručnjak ing. Mato Violić Matuško prezentira i nudi vrhunska autohtona vina pelješkog kraja i Dubrovačko – neretvanske županije. Posjet toj vinariji ostaje trajni doživljaj koji se kasnije sa svakom čašom Matuškovih vina ponovo i ugodno vraća. Vinarija se nalazi na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo mjesto velike vinogradarske i vinarske kulture i tradicije dom je Matušovog popularnog Plavca. Poluotok Pelješac, oazu crnih vina, posljednjih godina sve više posjećuje veliki broj turista i ljubitelja dobre kapljice.
Za predah od posjeta vinariji nabolji je posjet jednoj od farmi kamenica. Oyster Farm Tour nezaboravno je iskustvo za svakog ljubitelja kamenica, ali i povijesti i prirode. Jedinstveni doživljaj obuhvaća uzbudljivu vožnju brodom do farmi kamenica te kušanje ove kraljice školjki netom izvađene iz mora – malostonsku kamenicu Ostreu edulis. Edukacija o načinu uzgoja koji se u zaljevu prakticira od antičkih vremena pravo je bogatstvo koje će svaki posjetitelj ponijeti iz ovog kraja. Kamenice su najukusnije i najsitnije u ožujku kada se održava blagdan svetog Josipa i tradicionalna manifestacija “Festival kamenica” tijekom koje se predstavljaju domaće školjke na Malostonskoj rivi.
Nakon mora, nastavite šetnju pelješkim krajolicima. Vinarija Korta Katarina nalazi se u Orebiću u regiji poznatoj po svojoj kulturi, morskim lukama i tradiciji vinarstva koja datira još iz Rimskog Carstva. “Korte” su stoljećima bile središte obiteljskih okupljanja pomorskih kapetana i pomoraca koji se upuštaju u svjetske avanture. Nadimak Korta Katarina predstavlja korte/vrtove Hrvatske.
Vinogradi Korta Katarina stvorili su sedam vrhunskih vina koja su započela kao rad ljubavi i brzo su postali nagrađivani. Od crvene do svijetle ljetne bijele, pa čak i pjenušavo vino, poštuju znanje prošlih generacija s dodatkom strasti i modernog znanja za proizvodnju kompletnog asortimana vrhunskih berbi. Korta Katarina dom je vrhunskih vina. Važan dio upravljanja vinogradima je održavanje ravnoteže između vinogradarstva i prirode kao što je odgovornost prema okolišu i posvećenost prirodnim tehnikama uzgoja. Degustacija vina u Vinariji Korta Katarina svakako je poseban doživljaj. Šest ponuđenih vrsta degustacija zasigurno će zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih gurmana i ljubitelja vina. Posebna se važnost pridaje sljubljivanju vina s domaćim specijalitetima.
Za kraj pustolovine Pelješcom, zimski dani idealni su za posjet čarobnima Stonu i Malom Stonu. Stonske zidine druge se najduže u svijetu iza Kineskog zida. Podno njih svoj su dom pronašle poznate gastro obitelji o čijim specijalitetima se pronio glas diljem svijeta. Obitelj Šare svoju ugostiteljsku avanturu započela je 1987. godine upravo u Malom Stonu otvorivši svoj prvi restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje. Kada su od stare malostonske obitelji kupljeni prvo podrumi, a kasnije i cijeli bastion, nitko nije niti slutio da se u drevnom, utvrđenom prostoru krije dragocjenost koja će kasnije utjecati podjednako na sudbinu restorana kao i na sudbinu obitelji. Među mnoštvom odbačenih stvari, namještaja, slika i sitnih ostavština, pronađene su i dvije rukom pisane kuharice “Recepti kuhanja”. Knjige su tako, već zaboravljene, premostile razdoblje od Dubrovačke Republike na uzdisaju sve do trenutka kada su pronađene i kada su ponovno poslužile svrsi. Ovo vrijedno otkriće poslužilo je kao podloga tradicionalnoj autohtonoj dalmatinskoj kuhinji koju restoran njeguje od samih početaka.
Na drugoj se strani nalaze mnogi OPG-ovi Konavala koji također pričaju jednu zanimljivu i nadahnjujuću priču. Noćna šetnja dubrovačkim ulicama za kraj boravka odiše ponosom i emocijama koje ćemo rado prepričavati prijateljima i pozvati ih na otkrivanje juga Hrvatske kakvog rijetko imamo prilike vidjeti u danima bez nezaobilaznih ljetnih gužvi.