Za što je dobar batat i kako ga pripremiti?

batat

Batat, često zvan slatki krumpir, može biti narančast, krem, ljubičast, žut, bijeli ili crven, a ističe se svojim specifičnim slatkim okusom koji može zadovoljiti želju za šećerom. Kod nas je najčešće prisutna u intenzivno narančastoj boji, slično mrkvi.

Sve o tome za što je dobar batat, kao i kako izgleda osnovni recept za batat uz koji ćete batat lako uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, saznajte u nastavku!

Je li slatki krumpir doista slatki krumpir?

Batat se često naziva slatkim krumpirom, iako nije iz iste porodice kao krumpir. Dolazi iz Novog svijeta, a u Europu su ga donijeli Kolumbo i drugi pomorci. Latinsko ime joj je Ipomoea batatas, pa otuda i ime.

Uglavnom je narančaste boje, ali može biti krem pa čak i ljubičasta, žuta, bijela ili crvena. Sadržaj hranjivih tvari može varirati ovisno o boji.

Batat je izuzetno hranjiv, a slatki okus dolazi od enzima koji škrob pretvaraju u šećer. Zrenjem i kuhanjem batat postaje još slađi. Nakon branja čuva se četiri do šest dana na temperaturi od 30 stupnjeva, kako bi se povećala slatkoća i smanjilo kvarenje.

Batat usporava starenje

Kao i drugo narančasto voće, batat je bogat beta karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Svaka molekula beta karotena u jetri se pretvara u dvije molekule vitamina A. Beta karoten, karotenoid koji daje slatkom krumpiru. boja, snažan je antioksidans koji je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.

Samo jedan srednji slatki krumpir osigurava 100 posto preporučene dnevne doze vitamina A, 80 posto vitamina C, 50 posto vitamina E i 400 mg kalija!

Sve su to korisni antioksidansi koji ubrzavaju liječenje infekcija, štite od raka, vrlo su važni za dobrobit kože, zdravu kosu i vid.

Također su vrlo korisni u oporavku kože oštećene UV zrakama. Utječu i na usporavanje procesa starenja općenito pa možemo reći da redovita konzumacija batata ima svojevrstan anti-age učinak.

Magnezij i kalij neophodni su za snižavanje krvnog tlaka.

Ovu namirnicu treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, ali nikako u hladnjaku jer joj temperature ispod 10 stupnjeva mijenjaju okus.

Batat sadrži mnogo vitamina B5, riboflavina, niacina i tiamina koji su karakteristični za povrće narančaste boje. Također sadrži biljne sterole koji smanjuju razinu kolesterola.

Batat je dobar za mršavljenje: jedite slatki krumpir kako biste smanjili apetit

Relativno nizak glikemijski indeks znači da slatki krumpir sporo otpušta šećer u krvotok, za razliku od ostalih škrobnih namirnica. Batat sadrži topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna, poput pektina, čine nas sitima, te utječu na smanjenje konzumacije hrane i tako smanjuju skokove šećera u krvi.

Netopiva vlakna blagotvorno djeluju na naš probavni sustav, a daju i osjećaj sitosti što je dobro za našu „liniju“. No, njegov GI ne preporučuje ga kao dijetu za osobe s dijabetesom, pa upozoravamo da osobe koje imaju problema sa šećerom trebaju biti oprezne s konzumacijom batata.

A koliko kalorija ima slatki krumpir, možemo li ga jesti dok smo na dijeti? Apsolutno jer batat ima samo 86 kalorija na 100 grama težine. No, ako ga pripremate s velikim količinama ulja, maslaca i sličnih visokokaloričnih namirnica, jelo s batatom može na kraju imati znatno više kalorija.

Kako se čuva slatki krumpir?

Batat se brzo kvari. Treba ga odmah baciti ako se na površini primijeti plijesan ili trulež. Nije dovoljno samo skinuti koru jer se trulež brzo proširi i na unutrašnjost gomolja. Treba ga čuvati na hladnom i suhom mjestu, ali nikako u hladnjaku jer mu temperature ispod 10 stupnjeva mijenjaju okus.

Kako pripremiti batat?

Batat se može koristiti u mnogim receptima, na isti način na koji se koriste krumpir i bundeva – pečen, u juhama, varivima ili salatama. No, za razliku od krumpira, batat ima vrlo tanku koru pa ga je potrebno vrlo pažljivo guliti. Iznutra je dosta tvrd pa će vam trebati oštar i stabilan nož za rezanje.

Druga, lakša opcija je oguliti ga nakon kuhanja.

Recept za pečeni batat – osnovni recept

Kuhanje slatkog krumpira s maslinovim uljem, na primjer, povećava apsorpciju beta-karotena, spoja topljivog u ulju. I još jedna dobra strana batata – njegov slatki okus lako će zadovoljiti želju za šećerom.

Pa da vidimo kako pripremiti batat na klasičan način – pečen, s maslinovim uljem, kako bi se povećala apsorpcija beta karotena, odnosno vitamina A.
Batat iz pećnice

Sastojci:
4 krumpira srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja
Začini po želji, najbolje sol, papar i vlasac

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite je folijom za pečenje ili papirom za kasnije lakše pranje
Krumpir dobro operite i izribajte, zatim ga osušite ručnikom i nekoliko puta probodite vilicom po sredini
Stavite krumpire na pripremljeni lim za pečenje, ostavljajući razmak između krumpira i pecite 45 minuta, ili dok batat ne možete lako probosti nožem ili vilicom.
Ohladite pet minuta prije nego što otvorite slatki krumpir i prelijete maslinovim uljem i vlascem ili drugim omiljenim dodacima i začinima

Pomfrit od batata može se pripremiti na isti način, ali za kraće vrijeme. Batat samo narežete na štapiće, baš kao i obični krumpir kad pripremate pomfrit, zatim ga pokapate maslinovim uljem i začinima, dobro promiješate, rasporedite po plehu i za 20-ak minuta možete uživati u slatkom i zdravom francuskom krumpirići, puni beta karotena!

Foto: Freepik, Izvor: TSJ