Pet znakova da ste dobri roditelji

dobri roditelji

Većina roditelja daje sve od sebe kada je u pitanju roditeljstvo. Međutim, ponekad se može činiti da ništa što radimo nije dovoljno dobro. Lako je posumnjati da možda ne radimo svoj posao najbolje što znamo, ali obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey otkrila je pet znakova da smo zapravo dobri roditelji , bolji nego što mislimo.

1. Volite svoju djecu bez obzira na sve

Cilj većine roditelja je odgojiti uspješnu i sretnu djecu, ali ponekad možemo previše zakomplicirati stvari u tom procesu.

“Mogli biste se osjećati krivima ako si ne možete priuštiti privatne škole, najnovije telefone ili bezbrojne hobije i aktivnosti u nadi da ćete obogatiti njihove živote. “Istraživanje otkriva da je najvažniji faktor kada je u pitanju dobro roditeljstvo možda najskromniji: ljubav”, rekla je Fey za Hack Spirit.

Dakle, tvrdi da ako bezuvjetno volimo svoju djecu, to je dokaz da smo izvrsni roditelji.

2. Spremni ste ih staviti na prvo mjesto

„Ništa nas ne uči nesebičnosti kao roditeljstvo“, kaže savjetnica. Tvrdi da ako smo se spremni odreći nekih stvari kako bismo svoju djecu stavili na prvo mjesto, to dokazuje da smo vjerojatno bolji roditelji nego što mislimo.

3. Ne rješavate sve njihove probleme

Zanimljivo, ovo može biti jedna od stvari zbog kojih se osjećamo kao da smo iznevjerili svoju djecu, ali je upravo suprotno, naglašava Fey. Kada naša djeca imaju problem, često želimo odmah pronaći rješenje za njihove brige. No Fey ističe: “Suprotno onome što ponekad mislite, zapravo nije vaš posao zaštititi svoju djecu od apsolutno svih poteškoća.”

4. Pouzdani ste

„Ako ste na kraju dana uz svoju djecu, bez obzira na sve, onda ste izvrsni roditelji“, napominje savjetnica. Međutim, osnovna stvar koja nekoga čini pouzdanim nije savršeno ponašanje cijelo vrijeme. Dosljednost je ključna”, kaže Fey.

„Studija koju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Wollongong pokazuje da je djeci potrebna dosljednost roditelja. To su stvari poput stabilnosti i rutine u domu, ali i dosljedne discipline i postavljanja granica”, dodala je.

5. Ponekad želite odmor od djece

“Krivnja je prevladavajuća emocija koju mnogi roditelji doživljavaju. Ranije smo spomenuli da stavljanje djece na prvo mjesto čini dobrog roditelja, ali to ne znači zanemarivanje vlastitih potreba“, napominje savjetnica. Važno je pronaći vrijeme za sebe bez obzira na to koliko volimo svoju djecu.

“To je zapravo pozitivan znak jer se radi o proaktivnosti u brizi za vaše mentalno zdravlje”, zaključila je Fey.

Foto: Freepik