Ljeto u Norveškoj

u norveškoj

U Norveškoj smo ukupno bili dva tjedna i znali smo što obavezno želimo vidjeti a to su Oslo, Lofotski otoci i Bergen

Iako Norveška vjerojatno nije prvi odabir kada planirate ljetni odmor, sigurna sam da će postati sve traženija u bijegu od sve toplijih ljeta u Europi! Razlog zbog kojeg smo se mi odlučili ove ljetne praznike provesti u ovoj skandinavskoj zemlji nije imao veze s tim nego smo razmišljali da umjesto mora odaberemo nešto drugačiji ljetni odmor. Norveška nam se učinila kao idealnom pošto smo je već neko vrijeme pokušavali negdje ubaciti u plan. Osim toga, činilo se puno jednostavnijim putovati dva tjedna u ljetnim mjesecima nego zimi kada možda dobar dio planiranoga radi snijega uopće ne bismo mogli niti vidjeti.

Prije nego smo započeli ozbiljnije planiranje našeg putovanja imali smo nekoliko točaka koje smo obavezno htjeli posjetiti. Oko njih smo planirali organizirati ostatak putovanja, ali naši planovi su se promijenili i prije nego što smo išta počeli planirati! Još jednom se pokazalo da je ponekada teško predočiti veličinu neke zemlje i udaljenosti između gradova. Tako smo i mi podcijenili Norvešku. Na karti je to sve djelovalo izvedivo. No nismo imali dojam koliko je Norveška velika, brdovita i s jako razvedenom obalom. Zato ponekad za neku udaljenost koja se čini blizu treba puno više vremena nego se čini. Kasnije ćemo vidjeti (bar u dijelovima gdje smo se mi kretali) i ograničenja brzine su oko 80-100 km/h pa i zbog toga putovanje traje duže.

U Norveškoj smo ukupno bili dva tjedna i znali smo što obavezno želimo vidjeti, a to su Oslo, Lofotski otoci i Bergen i od toga smo krenuli.

Hamnøy
Zanimljivosti o Norveškoj

A prije nego opišem naše dojmove, nekoliko zanimljivih i nadam se korisnih informacija za sve koji planiraju putovanje u Norvešku.

Norveška je jedna od najslabije naseljenih država Europe (na 385.207 kvadratna kilometra stanuje oko 5,5 milijuna stanovnika). Službena valuta je norveška kruna. Da bi dobili približno vrijednost u eurima potrebno je iznos u krunama podijeliti sa 10. Među najbogatijim je zemljama na svijetu i peti je najveći izvoznik nafte. Drugi najduži fjord na svijetu nalazi se u Norveškoj – Sognefjord, najviši vrh je Galdhopiggen (2469 mnv). Obradivo je samo 2,28% tla, a ima najnepristupačniju i najrazvedeniju obalu na svijetu i oko 50000 otoka! Duga je oko 1800km a široka 450 km a pod njenom vlašću su i arktički otoci Svalbard i Jan Mayen. Nije članica Europske unije, ali je dio Schengenskog sporazuma tako da je iz Hrvatske u Norvešku moguće putovati samo s osobnom iskaznicom.

Voda u Norveškoj jedna je od najčišćih na svijetu i možete je piti direktno iz pipe. Nije neuobičajeno da u kafićima imate pipu na kojoj možete natočiti svoju bočicu s vodom.

Cijene u Norveškoj

A ono što vjerojatno zanima većinu su cijene. Iako je Norveška među najskupljim državama na svijetu, cijene namirnica u dućanima su po našoj procjeni oko 10-20% skuplje nego u Hrvatskoj. Cijene smještaja variraju pa smo tako plaćali noćenja od 80-250 eura za dvije osobe. Ako se odlučite za kampiranje ovaj trošak možete znatno smanjiti pošto je kampiranje dozvoljeno gotovo svugdje gdje za to ima mjesta. A za kampere osim besplatnog noćenja uz cestu, postoje i uređena mjesta gdje ima wc, voda i ostalo što je potrebno za kampere. Cijene nismo istraživali ali je sigurno jeftinije nego hotel. Ono što je dosta skuplje nego kod nas su kafići i restorani. Jedan od većih izdataka bio je trošak rentacara kojeg smo uzeli na Lofotima i u Bergenu. Mislim da uz malo fleksibilnosti i dobrog planiranja Norveška ne mora biti preskupa!

Iako su nam gotovo svi govorili da nema potrebe da kupujemo norveške krune i nosimo gotovinu, mi smo ipak nosili nešto kruna. Iako se gotovo sve može platiti karticom (uključujući i wc), nismo imali problem sa prihvaćanjem gotovine. Samo na nekoliko mjesta bilo je jasno naznačeno da primaju isključivo kartice.

Værøy

Oslo kao početak puta

Naše putovanje Norveškom započeli smo u Oslu a do tamo smo letjeli direktno iz Zagreba na aerodrom Torp Sandefjord. Aerodrom se nalazi oko 120km od Osla a do grada se može doći autobusom ili vlakom. Mi smo se odlučili za vlak. Od aerodroma do vlaka vozi besplatno bus a vožnja traje oko 5min. Cijena karte za vlak je oko 35eur/osobi, a vožnja traje oko 2 sata i dođete direktno u centar grada (Oslo S). Karte za vlak smo kupili preko aplikacije VY preko koje smo poslije kupovali i karte za tramvaj. Inače, postoji i aplikacija Router pa se mogu i preko nje kupovati karte za javni prijevoz. Smještaj smo našli u blizini glavnog željezničkog kolodvora što je bila dobra odluka jer nam je sve bilo relativno lako i jednostavno dostupno pješke ali i javnim prijevozom.

Pretpostavljam da većina skandinavske zemlje doživljava dosta hladnima i kišnima (ako je suditi po pitanjima koja smo dobivali za vrijeme i nakon putovanja). Ipak nas je prvi dan u Oslu sunce iznenadilo jačinom pa sam uspjela i izgorjeti! U dva tjedna nismo bili pošteđeni kiše, ali s obzirom da znamo gdje smo išli i da je Bergen jedan od najkišovitijih gradova u Europi, nije nas previše iznenadilo niti je poremetilo planove za obilazak. Ovdje je bilo najbitnije imati dobru odjeću i obuću i nema brige! A temperatura je bila od 9 – 22 stupnja celzijusa.

Iako je Oslo glavni i najveći grad Norveške s bogatom povijesti, nisam se planirala previše zadržavati na njemu. Ipak ću spomenuti samo neke stvari koje su nama bile zanimljive i koje smo uspjeli obići.

Obilazak grada

Vjerojatno prva zanimljivost na koju ćete naići pri izlasku s glavnog željezničkog kolodvora je zgrada Oslo opere i baleta. Posebna je po tome što posjetiteljima pruža jedinstvenu mogućnost šetnje po krovu s kojeg se pružaju lijepi pogledi na panoramu grada i Oslofjord.

Pošto se Oslo nalazi na vrhu Oslofjorda, krstarenje fjordom je bila jedna od planiranih aktivnosti. U četvrti Akker Brygge nalazi se luka iz koje polaze razni brodovi koji vas vode na izlete po fjordu. Cijene izleta ovise o odabranom brodu i trajanju vožnje. Ako niste za izlet svejedno prošećite ovim dijelom Osla koji je u zadnjih 30-40 godina postao jedan od najpopularnijih dijelova grada za šoping, s brojnim restoranima i sl.

Upravo u ovom dijelu nalazi se Centar za Nobelovu nagradu i Gradska vijećnica u kojoj se odvija ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir!

Muzeji

U Oslu se nalaze i mnogobrojni muzeji a poluotok Bygdøy nazivaju i muzej otoka. Upravo na ovom poluotoku nalazi se prvi muzej na otvorenom na svijetu koji je otvoren 1882. godine (Norwegian Musem of Cultural History) i za koji smo dobili puno preporuka. Radi ograničenog vremena koje smo imali na raspolaganju mi ga jednostavno nismo uspjeli ubaciti u plan. Ali smo zato uspjeli obići Fram, muzej koji je otvoren 1936.godine. Ovaj muzej odaje počast norveškom polarnom istraživanju a posebno trojici polarnih istraživača Fridtjofu Nansenu, Ottu Sverdrupu i Roaldu Amundsenu. Do poluotoka možete doći autobusom ili brodom također s Akker Brygge. Brod ide dosta često i kartu je moguće kupiti na brodu ali je tada nešto skuplja.

Oslo opera

Osim ovog muzeja posjetili smo i Munch muzej koji se nalazi pored Opere. Na vrhu ovog muzeja nalazi se sky bar i restoran u koji možete doći bez obzira da li idete u obilazak muzeja ili ne. S vrha se također pruža jako lijep pogled na grad!

Još jedna od zanimljivosti koje smo uspjeli obići u Oslu je i Kraljevska palača. Ispred nje se svaki dan u 13h odvija ceremonija izmjene straže što je zanimljivo pogledati a ne traje predugo. Oko Palače se može i prošetati po parku ili vrtu s cvijećem a Palača je otvorena za javnost u ljetnim mjesecima. Inače Palača se nalazi na kraju glavne ulice Karl Johans Gate. U vlasništvu je države i tamo se odvija svakodnevni život monarhije i mjesto je gdje žive kralj i kraljica. Strani šefovi država kad dolaze u posjet Oslu odsjedaju ovdje.

Frogner park

Nezaobilazna lokacija prilikom posjeta Oslu je i Frogner park, točnije Vigeland park s 212 skulptura koje je napravio Gustav Vigeland. Iako postoje veći parkovi skulptura na svijetu, ovaj je najveći u kojem je sve kipove izradio jedan umjetnik.

Oslo nam se jako svidio i tri dana koja smo ukupno imali na raspolaganju za obilazak bila su dovoljna. Ipak su nam najveći dojam ostavili Lofotski otoci koji su bez dvojbe bili vrhunac ovog putovanja!

u norveškoj
Rørvik plaža

Lofotski otoci: Jedna od najprivlačnijih destinacija na svijetu

Lofotski otoci su arhipelag koji je smješten u sjevernoj Norveškoj, sastoji se od sedam glavnih otoka s fjordovima i uskim tjesnacima između otoka a National Geographic ih je proglasio jednom od najprivlačnijih destinacija na svijetu! Smješteni su točno iznad Arktičkog kruga ali unatoč tome klima ovdje je dosta blaga zbog tople Golfske struje.

Na Lofotskim otocima proveli smo ukupno 5 dana što je bilo dovoljno međutim da smo imali još 5 ne bi bilo previše! Ali prije toga samo ukratko naš put kako smo došli do tamo.

Od Osla do Lofotskih otoka možete doći na nekoliko načina. Mi smo se odlučili na let iz Osla (samo ovaj put s aerodroma Gardermoen) za Bodø gdje smo uzeli rentacar te trajektom za Lofotske otoke (Moskenes). Od glavnog kolodvora u Oslu do aerodroma Gardermoen vožnja traje oko 25min. Cijena karte je oko 12 eura po osobi. Let iz Osla za Bodø je trajao oko 2 sata. Vožnja trajektom od Bodø za Moskenes nešto manje od 4 sata. Bodø nije veliki grad tako da vam od aerodroma do trajekta treba 10ak minuta. Zato ako dobro isplanirate ostane vam sasvim dovoljno vremena za šetnju gradom i obilazak okolice dok čekate trajekt.

Kada smo se trajektom približavali arhipelagu u daljini su se počeli nazirati planinski vrhovi u nizu. Odmah nam je bilo jasno da dolazimo na posebno mjesto! A poslije ćemo to i potvrditi jer priroda koju smo ovdje doživjeli je nama bila najljepša koju smo ikada do sada vidjeli!

Smještaj

S obzirom da je ljeto vrhunac sezone na Lofotima, smještaj (pogotovo malo bolji i povoljniji) kao i trajekt se vrlo brzo popuni. Preporuka je sve rezervirati bar 1,5-2mjeseca unaprijed (ako možete i više)! Pošto je u Norveškoj moguće kampirati gotovo bilo gdje (osim tamo gdje je to izričito zabranjeno), ako ste malo fleksibilniji i ne da vam se mjesecima unaprijed toliko detaljno planirati, doslovno možete uzeti kamper ili šator i svaku večer spavati gdje god nađete slobodno mjesto. Osim što na takav način možete birati uz kakav pogled se želite probuditi, uštedjet ćete nešto novaca na smještaju. U zemlji koja je među najskupljima na svijetu, svaka ušteda je dobro došla!

Luka Moskenes nalazi se na južnom dijelu Lofotskih otoka i smještaj za prve dvije noći pronašli smo u Sørvågen-u koji se nalazi u blizini luke.

u norveškoj
Tvindefossen
Rent a car

Što se tiče rentacara, mi smo rezervirali preko booking-a, a odlučili smo se za Sixt koji se nalazi na aerodromu Bodø. S obzirom da je većina automobila u Norveškoj električna ili hibrid, tako smo i mi dobili hibrid. To je bilo super jer za 5 dana koliko smo imali auto nismo uspjeli potrošiti cijeli spremnik goriva. Na otocima nemate baš benzinsku na svakom koraku tako da je ova kombinacija bila stvarno super. Automobili imaju ugrađen uređaj koji izgleda poput našeg ENC-a a koji služi za naplatu cestarina/mostova/tunela i sl. Nekoliko dana nakon što smo vratili auto, dobili smo račun s popisom što nam je sve uređaj zabilježio i naplatio. Iako smo prošli Lofote od najjužnijeg dijela do najvećeg grada Svolvær koji se nalazi na sjeveru, dodatno smo platili samo 8 eur za most u Hamnøy-u koji smo prešli tri puta i parking na plaži Uttakleiv.

Ceste na Lofotima su dobre ali na nekim dijelovima su dosta uske pa treba biti oprezan. Osim toga znali smo vidjeti i ovce na cesti radi čega je potreban dodatni oprez u vožnji. Ograničenja su od 50-80kmh a tamo gdje je cesta uska ima ugibališta za mimoilaženje. Cesta E10 je nacionalna turistička ruta i velik dio Lofota ćete vidjeti vozeći se ovom cestom.

Ribarske kolibe

Jedna od prvih slika kada počnete istraživati Lofote će biti tradicionalne ribarske kolibe – rorbu. A one najpoznatije nalaze se u Hamnøy-u i Reine-u. Dobar dio ribarskih koliba na Lofotima je pretvoren u smještaj za turiste pa ako želite autentično iskustvo ovo je smještaj koji ćete rezervirati. Može se reći da u Hamnøy-u počinje najljepši i najpoznatiji dio Lofota. Smješten na istočnoj strani otoka Moskenesøya, Hamnøy snimljen s mosta koji povezuje Hamnøy i Sakrisøy je ujedno jedan od najpoznatijih prizora s Lofota.

Još jedno ribarsko mjesto koje nas se posebno dojmilo je Å, najjužnije mjesto na Lofotima i jedno od najočuvanijih tradicionalnih ribarskih sela. Ovdje se nalazi najstarija tvornica ribljeg ulja u Europi te pekara koja radi još od 1884.g. Također, ovdje završava cesta E10 poznata i kao put kralja Olava a koja se proteže kroz cijele Lofote.

u norveškoj
Reine

Možda najpoznatije mjesto na Lofotima je Reine a ono po čemu je poznato je Reinebringen, vidikovac do kojeg vodi 2000 stepenica a kojeg ću spomenuti malo kasnije.

Poseban stadion

Henningsvær je još jedno ribarsko mjesto koje sam jedva čekala posjetiti. Smješteno je na nekoliko manjih otoka, a udaljeno je oko 20 kilometara južno od Svolvær-a. Sam dolazak do ovog mjesta je impresivan, s jedne strane strme planine a s druge more i otoci. A ono po čemu je ovo selo najpoznatije je nogometni stadion kakav do sada nisam nigdje vidjela. On je bio glavni razlog zbog kojeg smo kupili dron prije ovog putovanja! Iako nije dom neke poznate momčadi Lige prvaka i može primiti svega 500tinjak gledatelja svejedno je jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu! Poseban je zbog toga što se nalazi na otoku, unutar Arktičkog kruga, okružen morem i s planinama u pozadini. Zbog svog dobrog položaja i blizine Svolvær-a, zatim brojnih restorana i kafića, Henningsvær je bio pun turista!

u norveškoj
Stadion u Henningsvaeru

Selo koje mi se možda najviše svidjelo je Nusfjord! Dojam mi nije uspjela pokvariti niti činjenica da se ulaz naplaćuje 10 eura po osobi. Radi se o vrlo malom ribarskom selu, okruženom planinama. Iako je jako malo, u selu se nalazi muzej, pekara, kafić i restoran.

u norveškoj
Nusfjord

Moje mišljenje je da bi Leknes i Svolvær bili dobre baze za obilazak Lofota. Oba grada imaju aerodrome što ih čini lako dostupnima. Još jedna od ljepših aktivnosti na Lofotima za koju smo se odlučili bilo je krstarenje do Trollfjorda. Polazak je bio iz Svolvær i ovo bih svakome preporučila!

Plaže na Lofotima

Iako bi možda na prvu pomislili da su Lofoti samo brda i planine, zapravo su poznati po brojnim pješčanim plažama koje ljepotom ne zaostaju za tropskim plažama (ako nas pitate)! Tako je The Times plažu Uttakleiv proglasio najromantičnijom plažom u Europi, a norveški list Dagbladet plažu Haukland koja se nalazi u neposrednoj blizini jednom od najljepših u Norveškoj. Mene je najviše iznenadila činjenica da se na Lofotima nalazi pravi surferski raj. Plaža Unstad koja je, unatoč tome što se nalazi unutar arktičkog kruga, najbolja plaža za surfanje u cijeloj Norveškoj!

u norveškoj
Plaža Haukland
Planinarenje

Bez obzira što su nas plaže posebno iznenadile ljepotom, ipak smo najviše uživali u planinarenju! Na žalost nismo mogli obići baš sve vrhove koji su nam bili zanimljivi. Bilo je teško odabrati samo dva ali svejedno mislim da smo dobro odabrali!

Prvo smo se odlučili popeti na Ryten (543mnv) koji se nalazi na otoku Moskenesøya a najbliži grad je Fredvang. Parking smo platili oko 10 eura. Od parkinga do vrha vodi dosta dobro označena staza koja prolazi pored nekoliko jezera što joj daje dodatni plus. Za uspon nam je trebalo oko 2 sata s puno pauza za fotografiranje i uživanje u pogledima! Pogled s vrha prema plaži Kvalvika je nešto što sigurno dugo nećemo zaboraviti! Staza do vrha za lofotske standarde je relativno lagana. Osim za nas koji nismo u nekoj kondiciji. Ali kad smo vidjeli pogled s vrha zaboravili smo na sve, vrijedilo je svakog napora! Uspon na Ryten može se spojiti i posjetom plaži Kvalvika ili se može posjetiti samo plaža. U tom slučaju je navodno staza manje zahtjevna.

Pogled na plažu Kvalvika s Ryten-a
Uspon na Reinebringen

Za zadnji dan na Lofotima ostavili smo uspon na jedan vrh koji sa svojih 448 mnv možda nije najviši ali je sigurno najpoznatiji na Lofotima! Radi se o usponu na Reinebringen. Do vrha se potrebno uspeti stepenicama kojih ukupno ima oko 2000! Reinebringen se nalazi u blizini mjesta Reine a uspon započinje iznad tunela Ramsvik. Za parking postoji nekoliko opcija. Imate besplatni kod vidikovca Djupfjord koji se nalazi oko 1,3 km od početka staze ili u mjestu Reine koji se plaća. S obzirom da uspon nije bezazlen zapravo do kraja nismo bili sigurni da li se želimo upustiti u ovu avanturu. Ipak smo odlučili pokušati i na kraju je ispala jedna od najljepših avantura na Lofotima!

Početak uspona nije previše zahtjevan, ali što smo se više penjali postajalo je sve teže i strmije i bila je potrebna dosta velika koncentracija. Svako malo je na stepenicama bila oznaka koliko smo prošli pa je bilo lakše za pratiti kada znaš koliko još imaš uspona. Osim toga ima dosta klupa za napraviti predah kada postane naporno! Međutim, ono što nas je dočekalo na vrhu nadmašilo je sva očekivanja! A osjećaj ponosa, ispunjenosti i sreće zamijenio je sav napor i umor! Pogled na sela Reine, Sakrisøy i Hamnøy je možda nešto najljepše što smo vidjeli na ovoj avanturi! Ako bih trebala odabrati vrhunac našeg putovanja to bi definitivno bio ovaj trenutak i ovaj uspon!

u norveškoj
Reinebringen

S obzirom da ljeti sunce ne zalazi za obzor, dan traje beskrajno i možete doživjeti sunce u ponoć dok zimi možete vidjeti polarnu svjetlost.

Ako bih opisivala svako mjesto ovaj tekst bi bio podugačak. Zato ću samo spomenuti još neka koja su se nama svidjela: Tind, Sorvågen, Sakrisøy, Ramberg, Kabelvåg, Ballstadt, Eggum te gradovi Leknes i Svolvær.

Bergen

Nakon Lofotskih otoka vratili smo se u Bodø odakle smo letjeli za Bergen, drugi najveći grad u Norveškoj. Let je trajao oko dva sata, a od aerodroma do grada išli smo tramvajem koji stane direktno na aerodromu i vozi dosta često. Vožnja do grada trajala je oko 45min.

U Bergenu smo proveli ukupno 2,5 dana što je sasvim dovoljno da se vide najznačajnije znamenitosti. S obzirom da je vožnja tramvajem dosta skupa, ovdje smo nešto uspjeli uštedjeti jer smo imali smještaj u blizini centra a sve važnije znamenitosti nalaze se blizu i mogu se obići pješke.

Bergen, Bryggen

Bergen je okružen sa sedam planina od kojih je najveća Ulriken. A najlakše je doći do Fløyen pošto uspinjača do gore kreće iz centra grada. Osim planinarenja i uživanja u pogledu na grad s neke od planina koje ga okružuju, u centru je i luka iz koje polaze brojni izleti na fjordove koji su među najljepšima na svijetu!

A ne možete posjetiti Bergen a da se ne prošetate kroz Bryggen. To je staro pristanište koje se nalazi na listi UNESCO svjetske baštine i vjerojatno najpoznatija slika Bergena! Preko puta Bryggen-a nalazi se riblja tržnica i također je jedna od obaveznih atrakcija bez obzira da li želite probati neki lokalni specijalitet ili samo želite doživjeti atmosferu.
Nakon što smo obišli sve znamenitosti koje smo imali u planu, ostatak vremena smo proveli šetajući uličicama, a to je bilo doživljaj za sebe!

Stegastein vidikovac
Najbolji šoping je ovdje

Moram priznati da je u Bergenu i šoping najbolji koji smo do tada vidjeli u Norveškoj. Nekoliko šoping centara i to sve na pješačkoj udaljenosti u centru (iako bi možda bilo bolje da smo umjesto šopinga posjetili koji muzej kojih ovdje ima stvarno puno)!

U Bergenu smo također uzeli rentacar odakle smo se uputili malo sjevernije prema Voss, Flåm, Gudvangen. Ovaj put smo se odlučili za Avis a također smo rezervirali preko booking-a.

Jedna od obaveznih aktivnosti u ovom dijelu Norveške je vožnja Flåm željeznicom! Radi se o 20km dugoj željeznici koja povezuje Flåm i Myrdal a pruža pogled na nevjerojatnu prirodu!
A jedna besplatna atrakcija koja mi je bila možda najljepša u ovom dijelu Norveške je vidikovac Stegastein koji s visine od 650 m pruža predivan pogled na Aurlandsfjord.

U ovom dijelu se nalazi i Sognefjord – najduži i najdublji norveški fjord. Ima desetak ogranaka od kojih bih izdvojila Fjærlandsfjord, Aurlandsfjord i Nærøyfjord koji je jedan od najužih i najljepših na svijetu te se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine.

Nærøyfjord
Nezaobilazni vodopadi

Za kraj obilaska ovog dijela Norveške spomenula bih vodopade koji su me fascinirali što svojom ljepotom i moći to i činjenicom da su posvuda. A uz to posjet njima je besplatan! Posebno bih izdvojila Tvindefossen, Voringsfossen, Steinsdalsfossen i Skjervsfossen!

Tvindefossen

Nalazi se uz cestu koja vodi od Voss-a do Flåm-a, vidljiv je s ceste i ne treba dugo hodati da bi ga se vidjelo. Voda koja se slijeva je moćna, pogotovo kada nabuja nakon kiše!

Voringsfossen

Najpoznatiji vodopad u Norveškoj i meni osobno je bio najljepši i najspektakularniji! Oko slapa su izgrađeni brojni vidikovci, a prije nekoliko godine sagrađen je i most kojim se može preći s jedne strane rijeke na drugu preko vodopada. S obzirom da se nalazi u planinama, zimi može biti zaleđen pa nije baš sigurno hodati po vidikovcima i stepenicama.

u norveškoj
Vøringsfossen
Skjervsfossen

Nalazi se oko 20min od Voss-a i oko 2 sata od Bergena. Poseban je radi toga što se na vrhu nalazi možda najljepši wc koji sam ikada vidjela, sa staklenom stijenom i dnom koje gleda direktno u rijeku koja se zatim spušta u slap!

Steinsdalfossen

Udaljen je oko 1 sat od Bergena a nalazi se uz cestu te nije potrebno dugo hodati do njega. Poseban je radi toga što se može hodati ispod njega!

Ovo je ujedno bila i zadnja prirodna atrakcija koju smo posjetili prije povratka u Bergen. Iz Bergena za Oslo smo putovali vlakom a za to nam je trebalo 8 sati ugodne vožnje. Naše putovanje Norveškom tako završava u Oslu gdje je i započelo.

I tako smo se nakon dva tjedna vratili kući prepuni dojmova! Iako sam se trudila da dojmove sažmem koliko je moguće, nisam sigurna koliko mi je uspjelo. No nadam se da je ipak bilo zanimljivo i barem nekoga potaknulo na razmišljanje da iduće ljetne praznike provede u Norveškoj!

Tekst i foto: Marija Tomrlin ( mare_loves_to_explore)