Koje povrće treba jesti u rujnu?

povrće

Rujan je mjesec kada se priroda polako priprema za jesen, a tržnice su prepune svježeg, sezonskog povrća koje je idealno za uravnoteženu i zdravu prehranu. U ovom periodu, povrće poput tikvica, patlidžana, paprike, krastavaca i mahuna dostiže svoj vrhunac svježine i okusa. Osim što su bogati vitaminima i mineralima, ovi plodovi su i izuzetno svestrani u kuhinji, omogućujući raznovrsne kulinarske kreacije.

U nastavku saznajte koje povrće se preporučuje jesti tijekom rujna te koje su zdravstvene dobrobiti od svakog od njih.

Bundeva

Bundeva je bogata vitaminom A, koji podržava zdravlje očiju i kože. Također je odličan izvor vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju sitosti.

Cvjetača

Cvjetača je bogata vitaminom C koji jača imunitet i sulforafanom koji ima antioksidativna i detoksikacijska svojstva. Također pomaže u održavanju zdravlja srca.

Tikvice

Tikvice imaju malo kalorija i puno vode, što ih čini izvrsnim za hidrataciju. Također sadrže vitamin C i mangan koji podržavaju zdravlje kože i kostiju.

Patlidžan

Patlidžan je dobar izvor vlakana koja doprinose boljoj probavi. Također sadrži antocijane, antioksidanse koji smanjuju upalu i štite stanice od oštećenja.

Peršin

Peršin je bogat vitaminom K koji je neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Također je izvor antioksidansa i pomaže u detoksikaciji tijela.

Kelj

Kelj je bogat vitaminom C i vlaknima, što pomaže u jačanju imuniteta i podržava zdravlje crijeva. Također je dobar izvor kalija, koji pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Foto: Freepik