Kako pobijediti dječju tvrdoglavost

tvrdoglavost

Tvrdoglavost kod djece često predstavlja izazov za roditelje, ali je također važan dio njihovog emocionalnog razvoja. Ova osobina, koja se može manifestirati kroz odbijanje suradnje, inzistiranje na vlastitim željama ili prkosno ponašanje, može biti frustrirajuća, ali i korisna ako se pravilno usmjeri.

Jesu li vrijeme u kojem živimo, tempo i obveze koje imamo samo kap koja se prelije u situacijama kada naši mališani, prkoseći trenutku, našoj slabosti, umoru i nespremnosti, traže da pravilno i dobro reagiramo? Tvrdoglavo i prkosno dijete vrlo često propituje granice vlastitih roditelja i okoline. Važno je znati da postoje mogućnosti prevladati prkos, ublažiti ga ili staviti pod kontrolu.

Kako bi roditelji uspješno navigirali kroz ove izazove, važno je koristiti pristupe koji uključuju pozitivno poticanje, postavljanje jasnih granica i pružanje izbora. Na taj način, tvrdoglavost se može pretvoriti u upornost i samopouzdanje, umjesto da postane izvor sukoba

Pravovremeno upozorenje

Planirani izlasci mogu biti korisni jer možete jasno definirati svoja očekivanja i mogućnosti za svoje dijete. Roditelji često zbog financijskih poteškoća ne mogu udovoljiti željama svoje djece. Odlazak u kupovinu i pravovremeno dogovaranje mogućeg izbora sigurno neće rezultirati neprimjerenom reakcijom.

Cjenkanje

S malo starijom djecom pokušajte se dogovoriti, budite saveznici, dajte djetetu priliku da između dvije sitnice odluči koju želi. Idete li u kupnju s malim djetetom, stručnjaci savjetuju da djetetu date nešto čime će se zabaviti, bilo da je to igračka koju voli ili pecivo koje će grickati dok kupujete.

Kompromisi

Patrijarhalni roditelji se sigurno ne bi složili s riječju kompromis. Čvrsta pravila ne čine djecu obzirnom, već, naprotiv, kod djeteta izazivaju inat, ljutnju i prkos. Budite dosljedni roditelj i ako s vremena na vrijeme popuštate u svojim zahtjevima, to ne znači da na kraju gubite autoritet.

Kod manjeg djeteta, u situacijama koje mogu dovesti do neuspjeha, dobro je koristiti strategiju „skretanja pažnje“. Neki mališani, prilikom posjete dućanu, u trenutku kada ugledaju neku od igračaka jednostavno se zalijepe za policu. U takvim i sličnim situacijama dobro je podići dijete i odmaknuti ga kako bi usmjerilo pažnju na nešto drugo.

Foto: Freepik