Roditelji danas zaboravljaju djecu naučiti jednu važnu stvar

učiti djecu

Roditelji ne smiju učiti djecu da ćemo biti sretni samo ako kupimo ljepši auto ili veću kuću

Eva Mosković majka je troje djece i stručnjakinja za roditeljstvo. Iza sebe ima desetljeća rada s roditeljima i djecom. Kako kaže za CNBC, prečesto viđa roditelje koji ulažu puno energije u podučavanje svoje djece odgovornom ponašanju, održavanju sobe urednom ili važnosti pisanja domaće zadaće.

Sve je to važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaborave: kako uživati u životu”, ističe Mosković.

Mnoga sretna djeca odrastu u nesretne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu kao malo dijete i spremnosti uživati u životu kao odrasla osoba.

Prema mom iskustvu, ljudi su najsretniji kada njihovi životi uključuju neku smislenu, produktivnu aktivnost.” Nažalost, stalno smo bombardirani porukom da sreća proizlazi iz potrošnje”, smatra.

Kupovina nije najveća nagrada, a Mosković smatra da roditelji ne smiju učiti djecu da ćemo biti sretni samo ako kupimo ljepši auto ili veću kuću.

Čak i ako vaše dijete nije izravno izloženo velikoj količini reklama, može biti izloženo kulturi koju je reklama stvorila. “Prijatelj im pokaže neku nevjerojatnu novu igračku koju su dobili ili prisustvuju rođendanskoj zabavi na kojoj svog prijatelja obasipaju darovima”, dodaje.

Najsretnija djeca više cijene iskustva od materijalnih stvari

Nemojte poticati dijete da vjeruje da posjedovanje stvari donosi sreću dajući mu previše darova, kaže stručnjak.

Koncept izražavanja ljubavi prema nekome tako što ćete mu dati dar lijepa je ideja koja je prije dobro funkcionirala, ali mnoga djeca danas dobivaju toliko stvari da im to brzo postane neodoljivo“, objašnjava.

Što se tiče rođendana, Moskowitz predlaže da ih iskoristite kao priliku za jačanje svojih vrijednosti. Njezin suprug, Eric, odbija darove za svoj rođendan i umjesto toga traži da djeca podijele s njim uspomenu na nešto u čemu su uživali kao obitelj.

Također možete pomoći svojoj djeci da osmisle značajne darove za vašeg supružnika, poput ručno izrađene čestitke, domaćeg kolača ili recitacije pjesme“, rekla je.

Igrajte igre sa svojom djecom da pokažete koliko se može zabaviti s jednostavnim špilom karata. Izgradite kućicu na drvetu ili ispecite kolač s njima kako biste pokazali zadovoljstvo koje proizlazi iz produktivnih aktivnosti. Otiđite u muzej i pokažite djeci koliko užitka može stvoriti intelektualna aktivnost. Ako svoju djecu naučite vrijednosti ovih malih stvari, njihove šanse za sreću nemjerljivo će se povećati kada budu stariji.

Foto: Freepik