‘Striček’ Duško otvoreno o suvremenim metodama odgoja djece

duško

Nakon ljetne pauze, popularni podcast „Mame kod Lane“ voditeljice Lane Gojak Bajt kreće s novom sezonom i to specijalom naziva „Tate kod Lane“. Gost ovotjednog specijala waldorfski je odgajatelj iz Daruvara sa stalnom zagrebačkom adresom. On na jedinstven i kreativan način daje iskrene savjete o odgoju djece i prenosi važne poruke na svojim društvenim mrežama. Riječ je o Dušku Ilijeviću, poznatijem pod nadimkom ‘Striček Duško’.

Duško Ilijević bez dlake na jeziku progovara o katkad brutalnim istinama koje sa sobom nosi odgoj djece. „Velika razlika između odgajatelja i roditelja je bezuvjetna roditeljska ljubav radi koje često ne znamo postaviti granicu i tu granicu kada ju i odredimo, teško ju je zadržati.“ – razgovor Lane i Duška otvoren je upravo ovom izjavom. Iako Duško nije roditelj, svakodnevno brine o velikom broju djece za koju kaže da je teško ne razviti osjećaj kao da su tvoja vlastita djeca.

Potrebno je zadržati svoj profesionalan stav kako bih postigao da me djeca poslušaju“, pojašnjava Duško. „Ako ti ne možeš naučiti onako kako ja podučavam, onda ja moram promijeniti sebe, a ne očekivati da ćeš ti adaptirati svoje ponašanje na moju uputu. To je stav kojim se svakodnevno vodim. Zahtjevno je i izazovno biti odgajatelj te nerealno za očekivati da ćeš svoja stanja taj dan, bilo negativna ili pozitivna, ostaviti na parkiralištu. Treba znati vladati sobom, kako bi mogao uspješno vladati djecom.

Muškarac kao odgajatelj

Duško se vrlo otvoreno osvrnuo i na početak svoje karijere te na trenutke kada je čak i poželio odustati o svog profesionalnog poziva. „Ponekad kada si muškarac i radiš kao odgajatelj, ljudi te gledaju u najmanju ruku čudno. Bio sam nazivan svakakvim imenima na slovo p, ali nikad profesionalac. Takve riječi i stavovi te povrijede.“ Ističući se svojim waldorfskim pristupom u odgoju, Duško je pojasnio i kako se odlučio za baš taj pristup odgoja: Iako često nazivana i alternativna pedagogija, waldorfska pedagogija najbliža je mom smjeru razmišljanja, koji sam prepoznao kao iznimno važan i prije svega cjelovit. Takav pristup dopušta djetetu da istražuje, da bude znatiželjno dijete, da radi greške. Takva pedagogija daje vrijeme djetetu da bude dijete i da se kroz to vrijeme događaju stvari onda kada se one i trebaju dogoditi.“

Komunikacija koja će biti podržavajuća, otvorena, svjesna i predana je način komunikacije kojem kao roditelj treba težiti. Nažalost veliki problem današnjice je nedostatak roditeljske prisutnosti i kvalitetne pažnje. Dijete se nauči da pažnju ili komunikaciju s najbitnijom osobama, roditeljima i obitelji, ostvaruje samo kada napravi neku glupost. Dolazimo do naučenog ponašanja koje nije promišljeno. Roditeljima treba vratiti povjerenje u njihov instinkt.“- pojašnjava Duško.

Koji su to izazovi modernog doba s kojima se sve više roditelja muči, kako naučiti kvalitetno komunicirati s djecom te brojne druge teme o kojima su porazgovarali Lana i Duško pogledajte u specijalnoj epizodi podcasta „Mame kod Lane“ imena „Tate kod Lane“. Dostupna je na na YouTubeu, te na audio podcast platformama poput Spotifya, Applea i Googlea. Tradicionalno nove goste podcasta „Mame kod Lane“ možete gledati svake druge srijede na YouTube kanalu.