Spremni za izazov? Uronite u najspektakularniji kukuruzni labirint

labirint

Kukuruzni labirint je zabavno i uzbudljivo iskustvo koje nudi posjetiteljima priliku da se izgube u poljima visokog kukuruza, istražujući složene staze koje su pažljivo oblikovane u različite oblike i dizajne. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Projektantica Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica, preuzela je uzorak labirinta s breške nošnje “SKOVAČKOGA”. Mustra narodne nošnje zvane “SKOVAČKOGA” potječe s početka 20 stoljeća, a iscrtana je i osmišljena u Zaklepici u Posavskim Bregima. Sama nošnja je prebrana na tkalačkom stanu, ali sa više različitih boja i od tuda i sam naziv nošnje. Nosila se u svečanim prilikama, kao i na odlazak u Crkvu na Svetu misu. Sastoji se od rubače, zaslena sa bogato štikanim špicama, joplečja i lajbeka, te “Halbice-bojanke”, te oko vrata se nalaze crveni koralji i Sekanci.

Stvaranje kukuruznog labirinta je prava umjetnost

Proces počinje izborom teme ili oblika. Dizajneri koriste računalne programe za planiranje složenih staza i uzoraka. Kada se kukuruz dovoljno visoko naraste, koriste se GPS uređaji i specijalizirani strojevi za izrezivanje dizajna u polju.

Kako bi labirint bio još atraktivniji, ovogodišnju igru “Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege” osmislila je Katarina Matkerić inspirirana posavskim pasminama (konj, kokoš, pas i guska), baštinskim elementima i povijesnim događajima iz 19. stoljeća.

Kukuruzni labirinti nude više od zabave: on nudi avanturu za cijelu obitelj, timski rad i povezivanje s prirodom. Također, naglašavaju važnost poljoprivrede i očuvanja okoliša.
Poseban ovogodišnji detalj je stablo jabuke stare sorte oko kojeg se nalazi photo point od prirodnih materijala.

Bez obzira jeste li tražitelj avantura ili samo želite provesti miran dan na selu, kukuruzni labirint nudi ponešto za svakoga. Dođite, zaigrajte igru, izgubite se u labirintu i pronađite izlaz otkrivanjem zločinca. Vidimo se u Posavskim Bregima!

Projekt „Posavski kukuruzni labirint“

Ovaj projekt pokrenut je 2022. godine, i ovo je treća sezona labirinta na Posavini. Do sada je labirinte na Posavini, u okolici Ivanić-Grada posjetilo više od 5.000 posjetitelja. Projekt doprinosi produljenju boravka posjetitelja u destinaciji i omogućava razvoj ruralnog područja bez negativnog utjecaja na okoliš.

Ovaj projekt dobitnik je i nagrade Ruža Zagrebačke županije koju dodjeljuje Turistička zajednica Zagrebačke županije i kandidat za Green Destinations TOP 100 Stories 2024.
Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Zagrebačka županija i Turistička zajednica Zagrebačke županije. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad.

Prvi moderni kukuruzni labirint nastao je 1993. godine u Annvilleu, Pennsylvaniji, kada je Don Frantz stvorio labirint u obliku dinosaura. Od tada, ova ideja se brzo proširila diljem SAD-a i svijeta. Danas, kukuruzni labirinti se mogu naći u mnogim zemljama, od Sjeverne Amerike do Europe, te su postali sinonim za ljetnu i jesensku zabavu.