Simptomi dvaju vrlo čestih vrsta raka. Prepoznajte ih na vrijeme

simptomi raka

Prevencija je najučinkovitiji način sprječavanja razvoja malignih bolesti. Stoga je važno na vrijeme obratiti pažnju i brzo reagirati ako se pojave simptomi raka.

Rak želuca druga je najčešća maligna bolest, kako po učestalosti tako i po smrtnosti. Dva puta češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a najčešće nakon 50. godine života. No, zabrinjava činjenica da se češće javlja kod osoba mlađih od 40 godina. Najčešći oblik raka naziva se adenokarcinom i predstavlja 90-95% svih slučajeva raka želuca.

Rak debelog crijeva ili kolorektalni rak također je u vrhu po učestalosti, a podjednako pogađa oba spola. U početku se pojavljuju polipi koji su većinom benigni, no važno je prepoznati one s “pretkanceroznim” potencijalom. Ako se rak prepozna u ranoj fazi, dok je tumor lokaliziran, postotak izlječenja je vrlo visok, piše Ordinacija.

Zato je važno obratiti pažnju i brzo reagirati ako se pojave simptomi koji mogu ukazivati na jedan od ova dva vrsta raka.

Simptomi raka želuca

Šanse za preživljavanje mogu se povećati ranim otkrivanjem raka želuca. Zato je važno da, ako imate neki od čimbenika rizika ili simptoma koji se mogu povezati s ovim karcinomom, potražite pomoć liječnika koji će vas uputiti na daljnje liječenje.

Ovo su najčešći simptomi:

-gubitak težine javlja se u 70-80% bolesnika
-mučnina i povraćanje
-otežano gutanje
-nadutost i loša probava
-osjećaj punoće u želucu
-pojava tamne krvi u stolici
-umor kao posljedica kroničnog gubitka krvi i anemije

Simptomi raka debelog crijeva

Preventivnim pregledima i dijagnostičkim pretragama može se otkriti u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlječenje. Nažalost, većina pacijenata javi se liječniku tek kada bolest počne izazivati simptome poput začepljenja crijeva, krvi u stolici ili gubitka težine.

Prvi simptomi obično nisu jaki i zabrinjavajući pa ih ljudi često ignoriraju. Nemojte napraviti tu grešku.

Posjetite svog liječnika ako imate ove probleme koji ne nestaju:

-promjene u pokretima crijeva, uključujući zatvor i proljev osjećaj nepotpunog pražnjenja
-rektalno krvarenje,
-tragovi krvi u stolici
-promjena kalibra stolice (stolica poput olovke)
-bol u trbuhu s nadutošću
-malaksalost
-gubitak apetita i gubitak težine,
-osjećaj težine ili punoće nakon obroka
-blaga mučnina i povremeno povraćanje

Svakako se trebate javiti liječniku u slučaju neobičnih promjena u ritmu stolice ili pojave krvi u stolici, što se ne smije tumačiti hemoroidima. Da biste bili sigurni, potrebna je kolonoskopija.

Foto: Freepik