Evo zašto posjetiti Bakar ovog ljeta

bakar

Postoje mjesta i gradovi bogate povijesti o kojoj se malo zna. Postoje priče i legende koje vas ostavljaju bez daha na mjestima na kojima poželite boraviti dulje od jednog dana. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati Bakar, grad koji se smjestio u srcu Primorsko-goranske županije. Nekad spominjan po Koksari tvornici koksa s visokim dimnjakom koja je 1995 godine otišla zauvijek u povijest danas je pravi turistički biser koji nudi maksimum svakom posjetitelju. Možete ga odabrati za vikend destinaciju, istražiti ga u jednodnevnom izletu uživajući u jednoj od manifestacija koje će obilježiti ljeto u Bakru, ali i odabrati ga kao mjesto boravka. Uživat ćete u odličnom (povoljnom) smještaju i činjenici da iz Bakra možete dalje istraživati Kvarnerski zaljev NP Risnjak, otok Krk.

Dobrodošlicu u Bakru (koje je dobilo naziv po Vel-Kier/ kameni zaljev) zaželjet će vam direktorica Turističke zajednice grada Bakra, Sonja Jelušić Marić. Nju ćete vidjeti u turističkom uredu i ona će vas, posebno ako ste u većoj grupi rado provesti u šetnju gradom ili uputiti na brojne atrakcije koje skrivaju ulice Bakra. Neobično – zar ne? No, kako bi Bakar bio toliko poseban da u njemu ne žive oni koji ga žele popularizirati na turističkoj karti Hrvatske pretvarajući ga u must have spoj mora i planine, povijesti i sadašnjosti koja se na ovom mjestu pokazuje na jedinstven način. Ljeto 2024 koje je i službeno počelo, ekipa iz TZ Bakar se potrudila da još jedno Margaretino leto i Pomorska bitka (13.7.) budu jedan od mamaca velikog broja domaćih i stranih turista.

bakar
Svježina s Bakarskih špina

Kad stignete u Bakar vrlo brzo ćete shvatiti kako je posjet ovom gradiću odlična ideja. Za početak – parking je na svim mjestima u gradu besplatan. Kava je (sigurno najjeftinija) među jeftinijima na Kvarneru, a možete je popiti uz samo more na terasi caffe bara „Caponka“. Dođete li do podneva zamirisat će vam marenda. Ona se poslužuje na terasi ribarnice „Vladimir“ uz samo more, a na tanjurima dominira domaća hrana i svježe ribe. S ovog mjesta počinje istraživanje Bakra u kojeg svakako krenite s praznom bocom u ruci. Zašto? U ovaj grad se slijeva pitka voda s preko 100 izvora. U njihovoj svježini možete uživati na jednoj od obnovljenih javnih špina (projekt Oživljene Bakarske špine) koje ćete vidjeti u gradu. Ono što oduševljava kod Bakra je činjenica da je grad jako dobro markiran i njegovo istraživanje je jednostavno i zabavno.

Na putu prema Kaštelu

Na putu prema najvišem dijelu Bakra, prema Kaštelu koji se spominje u Vinodolskom zakoniku, a koji je jedan od mlađih Frankopanskih kaštela koji je štitio grad i Bakarski zaljev, poći ćete kraj nekoliko vrlo zanimljivih turističkih punktova. Neobična kuća koja će vam privući pažnju u staroj gradskoj jezgri je Turska kuća u čijoj se blizini nalazi i Rimska. Putem ćete zastati kraj konkatedrale, mjesne župe Bakra, crkve sv. Andrije apostola. Izgrađena je u 18.stoljeću, na mjestu stare crkve, a to je ujedno i najveća crkvu u Bakru i Riječkoj nadbiskupiji.

Zanimljivo je dodati kako je u vrijeme izgradnje bila treća po redu crkva u tadašnjoj Hrvatskoj, odmah iza zagrebačke i đakovačke katedrale. Zavirite u ovu crkvu i vidjet ćete da se uz klupe za vjernike nalazi i sat. To je netipično za Hrvatske crkve, o čemu će vam mještani rado ispričati priču. Kad izađete iz nje, potražite vrata koja vode u katakombe. Ispod župne crkve Sv. Andrije nalazi se kripta podijeljena u dva dijela u kojoj je i 85 grobnih mjesta iz 18 i 19 stoljeća. U kripti je pokopan i biskup Vjenceslav Šoić koji je najzaslužniji za obnovu crkve sredinom 19 st.

bakar

I tako korak po korak, put će vas dovesti do najviše točke u starom dijelu Bakra na kojem se nalazi stara Pučka škola i već spomenuti Kaštel. Tvrđa je nepravilnog trokutastog tlocrta s unutarnjim dvorištem, a u njegovoj unutrašnjosti se nalazi cisterna s vodom, četiri kuhinje, prostrane dvorane i dvije tamnice. U jednoj je, kako kaže povijest bio zatočen Smail Aga Čengić. Kaštel priča priču o povijesti, ali i budućnosti u kojoj će se pretvoriti u interaktivni dvorac s muzejem u kojem možete sresti i članove Bakarske straže 1848. Godina u njihovom nazivu nije slučajna. Naime 1848. godine je na sjevernoj strani ove utvrde ban Jelačić dao napraviti nova vrata. Po njemu se ona i danas zovu Banska vrata kroz koje kad prođete dočekat će vas Bakarske dame s baškotom i šnitom Bakarske torte. Poželite li ih ponijeti kući kao suvenir, potražite je u pekari „Vrbnik“ na samoj rivi.

Bakarska šetnica

Gornji grad, kako lokalci nazivaju stari dio grada nije jedino što možete vidjeti u Bakru. Bakar karakterizira šetnica uz more na obje strane grada. Dok šećete njome vidjet ćete interpretacijsku stazu koja priča priču o ribolovu ovog kraja, posebno lovu na tune. Glavna zvijezda ove šetnice je Tunera, tunolovka visoka gotovo dvadeset metara oko koje je interaktivni postav o tunolovu ovog kraja. Na drugoj strani grada put vodi prema još jednoj atrakciji Bakra – Bakarskim prezidima. Oni su 1972. proglašeni spomenikom kulture te su i uvedeni u registar nepokretnih spomenika kulture.

Riječ je o posebnim vinogradima naziva „Takala“ koji prkose kamenom kršu. Oni daju grožđe od kojeg se radi dobro poznato pjenušavo vino Bakarska vodica. Za razliku od nekadašnjeg lošeg ‘šampanjca’ Poljoprivredna zadruga „Dolčina“ Praputnjak dala je život Bakarskim prezidima, lansirajući novu luksuzno zapakiranu „Staru Bakarsku vodicu“. U turističkoj sezoni, ova zadruga poziva turiste na okrjepu u zanimljivo dizajnirani vinski podrum s kojeg puca pogled na Bakar.

Hreljinska gradina

I kad mislite da ne može bolje od onoga što ste vidjeli i doživjeli u Bakru- ima još. Stepenica više u odnosu na visinu i pogled kojeg pružaju Bakarski prezidi je Hreljinska gradina danas ruševina nekadašnjeg srednjovjekovnog grada Hreljina. Tu se nalazi vidikovac koji ostavlja bez daha, ali i prilika da se zabavi cijela obitelj. Kreativna turistička zajednica grada Bakra pobrinula se da boravak u Bakru pamte sve generacije turista. Za one željne adrenalina tu je interaktivna šetnica koja ima nekoliko punktova i zanimljivih priča na igrificiranoj stazi naziva „Aleja Velikana“.

Na kraju dana, kad vas Bakar osvoji poželjet ćete upravo na ovom mjestu spustiti kofere i odmoriti. Moguće je – Bakar nudi različite vrste smještaja i dodatne sadržaje koje možete istražiti. Znate li da je Industrijska zona Bakar, najveća u Hrvatskoj? Ili da je NP Risnjak i sam njegov vrh zapravo dio Bakra? Znate li da se u Bakru nalazi podvodni tunel koji spaja dva kraja šetnice ispod mora? Znate li… da je posjetiti Bakar uvijek dobra ideja.