Donosimo vodič kroz najuzbudljivije manifestacije u blizini Zagreba

destinacija

Zagrebačka županija postaje sve popularnija destinacija među turistima iz svih krajeva svijeta, privlačeći posjetitelje svojom raznolikošću i bogatstvom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja. Ljeto u ovoj zelenoj oazi, u blizini metropole, sinonim je za mnoštvo uzbudljivih manifestacija koje ispunjavaju kalendar tijekom srpnja i kolovoza ove godine. Od obiteljskih festivala, sportskih natjecanja, glazbenih večeri, pa sve do duhovnih događaja – svatko može pronaći nešto za sebe.

Turisti iz Europe, Amerike, Azije i Australije prepoznaju šarm i autentičnost Zagrebačke županije. Prema najnovijim podatcima, u Zagrebačkoj županiji je do sada ostvareno 20% više dolazaka i 17% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2023. Uz tradicionalnu gostoljubivost lokalnog stanovništva, posjetitelji dolaze kako bi doživjeli krajolik koji oduzima dah, okuse zbog kojih se većina posjetitelja vraća redovito i harmoniju destinacije s ritmom održivosti. Svako mjesto nude svoju autohtonu turističku ponudu, čineći ovu regiju jedinstvenom destinacijom koja svakim posjetom iznova oduševljava.

Jedinstvena smo boutique turistička destinacija s naglaskom na prirodne ljepote i vrhunska eno-gastronomska iskustva, no, priča tu ne staje, naše turističke manifestacije svake godine su sve bolje, kvalitetnije te privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Jačamo postojeće. resurse pametno i ulažemo u revitalizaciju tradicije kroz inovativne turističke proizvode“, ističe direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Spartan utrka i retro party u Svetoj Nedelji

Za ljubitelje adrenalina, Sveta Nedelja organizira Santa Domenica Spartan Trifecta Weekend 20. i 21. srpnja na jezeru Orešje. Ovaj događaj okuplja ljubitelje adrenalina i sportaše iz cijelog svijeta koji se natječu u izazovnim disciplinama. Na kraju ljeta, 30. kolovoza, održat će se veliki retro 90′ dance party “Domenikana – Ljeto u Svetoj Nedelji, Kad će taj petak?” na Trgu Ante Starčevića, koji će vas vratiti u doba najboljih plesnih hitova.

Sport i gastronomija u Dubravici

Krajem srpnja, 27. u mjesecu, Općina Dubravica postat će centar sportskih i gastronomskih užitaka. Povodom dana Općine Dubravica, organizira se Sportski i gastro dan koji uključuje tradicionalnu biciklijadu i natjecanje u pripremi kotlovine. Ovaj događaj privlači lokalne goste i mnogobrojne turiste koji žele uživati u sportskim aktivnostima na otvorenom, a zatim se opustiti uz domaće specijalitete.

Green Summer i Vojko V u Dugom Selu

Od 5. do 28. srpnja, Dugo Selo će biti domaćin Green Summer festivala u Perivoju grofa Draškovića. Ovaj festival nudi niz koncerata i događanja na otvorenom, a posebno se ističe koncert Vojka V koji će se održati 20. srpnja na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta.

Wellbeing Summer i popularni kukurzni labirint u Ivanić-Gradu

Ivanić-Grad je ove godine pripremio bogat program za sve ljubitelje zdravog života i opuštanja. Tijekom srpnja i kolovoza, u SP Zelenjak održavaju se pilates, tai chi, svjesno disanje i zvučne kupke. Wellbeing Summer održat će se tijekom nekoliko datuma u srpnju, ali i kolovozu. Tako da vjerujemo kako ćete jedan vikend htjeti odvojiti za opuštanje u prirodi.

Posebno zanimljivo bit će otvorenje Posavskog kukuruznog labirinta “Hrvatica”, 8. kolovoza, koje obećava zabavu za sve okupljene. Inače, ova turistička atrakcija već drugu godinu za redom privlači mnogobrojne posjetitelje, a do sada je dobitnica mnogobrojnih nagrada.

Kazalište i glazba u Samoboru

Samobor će se ovog ljeta pretvoriti u pravu “kulturnu meku”. Od 19. do 31. kolovoza, održava se 13. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika – Youngmasters festival. Svi ljubitelji klasične glazbe uživat će u nastupima talentiranih mladih glazbenika iz cijelog svijeta, dok će djeca moći uživati u kazališnim predstavama i radionicama. Pak, manifestacija Ljeto u Samoboru traje sve do 7. srpnja, a nudi mnogobrojne zanimljive sadržaje.

Festival tradicijske hrane u Vrbovcu

Jedan od najzanimljivijih događanja ovog ljeta je 43. Festival tradicijske hrane “Kaj su jeli naši stari“, koji će se održati od 23. do 25. kolovoza u Vrbovcu. Ovaj festival nudi jedinstvenu priliku za kušanje tradicionalnih jela i uživanje u bogatom kulturnom programu, čime oživljava stare običaje i kulinarske tradicije ovog kraja. Krajem srpnja, 27. 7., u Vrbovcu očekuju sve ljubitelje piva na novom izdanju Beerfesta sa sadržajima tijekom cijelog dana.

Wine Summer u Svetom Ivanu Zelini

Za ljubitelje vina i opuštanja, 6. srpnja u 18 sati, Sveti Ivan Zelina nudi poseban doživljaj s manifestacijom Wine Summer ’24. Događanje će se održati u Vinima Puhelek Purek, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u vrhunskim lokalnim vinima uz prekrasan krajolik. Ovo je idealna prilika za one koji žele okusiti najbolje od zelinskih vinograda i uživati u toploj ljetnoj večeri.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara u Velikoj Gorici

Od 30. lipnja do 7. srpnja, Velika Gorica će ugostiti Festival drvenih kapela Sancta Barbara. Ovaj jedinstveni festival posvećen je očuvanju i promociji drvenih kapela koje predstavljaju značajan dio kulturne baštine ovog kraja.

Europsko natjecanje arborista penjača u Jastrebarskom

Jastrebarsko će od 5. do 7. srpnja biti domaćin Europskog natjecanja arborista penjača, koje će se održati u perivoju dvorca Erdödy. Ova uzbudljiva manifestacija okuplja najbolje penjače i stručnjake koji će demonstrirati svoje vještine i natjecati se u različitim disciplinama. Organizator ovog događaja je Hrvatska udruga za arborikulturu, a posjetitelji će imati priliku saznati više o važnosti očuvanja drveća i zelenih površina.

Izložbe u Krašiću: Tragom svjetlosti i boja i Stepinac – put svetosti

Krašić nudi kulturno bogatstvo za sve ljubitelje umjetnosti i povijesti. U općinskoj vijećnici održava se stalni postav izložbe slika “Tragom svjetlosti i boja”, koja prikazuje radove lokalnih umjetnika. Istovremeno, izložba “Stepinac – put svetosti” pruža uvid u život i djelovanje blaženog Alojzija Stepinca, jednog od najznačajnijih vjerskih figura Republike Hrvatske.

Izložba Monike Meglić i likovne radionice u Zaprešiću

Zaprešić će od 2. do 15. srpnja biti domaćin izložbe Monike Meglić u Vršilnici, Novi dvori. Ova izložba donosi zanimljive umjetničke radove koji reflektiraju suvremene teme i tehnike. Uz to, od 2. do 5. srpnja, također u Vršilnici, održavat će se likovne radionice svakog dana od 10 sati. Ove radionice pružaju priliku sudionicima svih dobnih skupina da istraže svoju kreativnost i uče od iskusnih umjetnika.

Ovo su samo neki od događaja koji će obilježiti ljeto u Zagrebačkoj županiji. Bez obzira jeste li ljubitelj sporta, glazbe, hrane ili kulture, sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Zagrebačka županija nudi bogat program manifestacija koje će privući brojne posjetitelje i mnogima učiniti ovo ljeto nezaboravnim.