Produžite svoj životni vijek

životni vijek

Istraživači u Finskoj otkrili su da jaki stres može skratiti životni vijek za 2,8 godina za muškarce i 2,3 godine za žene.

Zagađenje zraka, plastični otpad, previše brige, previše sjedenja, ispijanje kave, hamburgera, rafiniranih šećera, gaziranih pića – ponekad se čini da se sve urotilo da nam skrati život. Konzumacija brze hrane jedan je od glavnih negativnih čimbenika, a možda i nije slučajnost da su sredinom 60-ih lansirani slatki kolači, topljeni sirevi i čips, piše britanski Daily Mail.

Naš sve stresniji stil života, loše mentalno zdravlje, pretilost i nedostatak aktivnosti također igraju ulogu. Srećom, tijekom proteklih nekoliko godina brojna su istraživanja identificirala neke od brojnih različitih čimbenika načina života koji bi nam mogli pomoći u usporavanju starenja i smanjenju naše biološke dobi.

Studija Sveučilišta u Michiganu iz 2021. godine izračunala je da vam jedan hot dog može skratiti životni vijek za 38 minuta, a komad lososa može ga produžiti za 70 minuta.

Moglo bi vam se oprostiti ako mislite da je moguće postići besmrtnost jedući avokado, ali nažalost, matematika ne funkcionira tako.

Međutim, zdravstvene dobrobiti se gomilaju i nikad nije prekasno za početak.

Velika studija objavljena prošle godine identificirala je najvažnije čimbenike za smanjenje naše biološke dobi, a to su redovita tjelovježba, zdrava prehrana, smanjenje stresa, dobar san, pozitivni društveni odnosi, prestanak pušenja, odsutnost ovisnosti o drogama i kontrolirana konzumacija alkohola.

Ako usvojite svih osam ovih čimbenika do 40. godine, mogli biste živjeti dodatne 24 godine, otkrili su istraživači.

Dokazano je da loš san (manje od sedam sati noću) utječe na zdravlje srca, hormona, imunološkog i živčanog sustava, povećavajući rizik od bolesti, depresije, pa čak i raka. Studija Harvard Medical School iz 2023. pokazala je da spavanje 7-9 sati svake noći može produžiti životni vijek za 4,7 godina za muškarce i dodati 2,4 godine za žene.

Znanstvenici alkohol nazivaju “karcinogenim neurotoksinom” jer je toksičan za živčani sustav i može izazvati kancerogene promjene u probavnom sustavu (uključujući rak gušterače).

Umjereno pijenje (ne više od jedne jedinice alkohola dnevno) povezano je s opuštenim ponašanjem i društvenošću, što znači da povremena čaša vina ili piva može povećati vaš potencijalni životni vijek za godinu dana.

U dugotrajnoj studiji objavljenoj u knjizi Secrets of Super Youth, dr. David Weeks, klinički neuropsiholog u Kraljevskoj bolnici u Edinburghu, otkrio je da smanjenje stresa, povećana razina zadovoljstva i bolji san mogu biti dovoljni za povećanje od 4-7 godina na vaš životni vijek.

Aktivnost – bilo koje vrste – dodaje godine vašem životu.

4000 koraka dnevno dovoljno je da se “značajno” smanji smrtnost od bilo kojeg medicinskog uzroka, a redovita tjelesna aktivnost može produljiti životni vijek za 3,9 do 4,4 godine.

Dehidracija povećava razinu soli u krvi, što ubrzava proces starenja i nastanak kroničnih bolesti.

Prelazak s nezdrave prehrane na zdravu, bogatu cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, voćem, ribom, mahunarkama, a siromašnu mesom, šećerom zaslađenim pićima i prerađenom hranom, muškarcima može dodati 10,9 godina, a ženama 10,4 godine.

Broj godina pušenja ima najveći utjecaj na rizik od raka, pa što prije prestanete, manji je rizik od malignih bolesti. Prestanak pušenja također smanjuje rizik od drugih zdravstvenih stanja, poput srčanog i moždanog udara te kronične opstruktivne plućne bolesti.

Pet do 10 godina nakon prestanka pušenja rizik od obolijevanja od raka je prepolovljen, a 20 godina nakon prestanka pušenja kao da nikad niste pušili.

Njegovanje odnosa s partnerom može produžiti vaš životni vijek za 1,5 godinu za svako desetljeće koje provedete zajedno. Ljudi u lošim vezama ili bez njih stare 20 posto brže.

Stjecanje obrazovanja može produžiti vaš život za 1,4 godine. Što ste više obrazovani, veća je vjerojatnost da ćete dobiti bolji posao koji neće ugroziti vaše zdravlje i voditi zdrav život.

Uzak struk može produljiti vaš životni vijek za 3-5 godina. Pretilost je povezana s povećanim rizikom od bolesti povezanih sa starenjem.

Rješavanje zagonetki i ljubav prema enigmatici nije samo zabavno, ono vam može produljiti život za 10 godina. Iako “izazivanje” mozga ne može spriječiti bolesti koje uzrokuju demenciju poput Alzheimerove bolesti, može vam pomoći da dulje zadržite mentalne sposobnosti, čak i ako razvijete demenciju.

Život na selu, na svježem zraku, može vam produžiti život za 2 godine.

Međutim, odlazak u gradsku mirovinu može vam produljiti život za 1 godinu nakon što navršite 65 godina. Vjerojatno zbog dostupnije medicinske skrbi.

Imati dijete može vam skratiti život za 7 godina – po djetetu, kaže studija sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Istraživači u Finskoj otkrili su da jaki stres može skratiti životni vijek za 2,8 godina za muškarce i 2,3 godine za žene.

Svakodnevno sjedenje na poslu ili pred televizorom može vam skratiti život za 8 godina. Sjedenje deset ili više sati svaki dan može učiniti da izgledate osam godina starije.

Visoki krvni tlak može vam skratiti život za 6 mjeseci do 3 godine.

Foto: Freepik