Doživite Zvjezdano ljeto u Karlovcu

zvjezdano ljeto

U karlovačkom Kinu Edison predstavljen je bogati program trotjedne manifestacije Zvjezdano ljeto kojom se obilježava rođendan grada Karlovca. Zvjezdano ljeto započinje 23. lipnja u 19:00 sati uz svečanost otvorenja ispred Gradskog kazališta Zorin dom i nastup talentiranog mladog pjevača Martina Kosovca te uz paljenje Ivanjskog krijesa na obalama Kupe kasnije iste večeri.

Kad smo 2019. događanja vezana uz Dan grada odlučili nazvati zajedničkim imenom Zvjezdano ljeto, očekivali smo i nadali se da će taj karlovački potpis isplivati na površinu i postati manifestacija po kojoj će se Karlovac prepoznavati i šire, izvan grada. Pet godina poslije, čini se da smo stvarno uspjeli. Zahvaljujem svima koji su dio Zvjezdanog ljeta. Smatram da je izuzetno važno što su u temelju manifestacije lokalne snage, karlovački kreativci i entuzijasti koji iz godine u godinu stvaraju sve bolji program, kojeg prepoznaju i posjećuju brojni posjetitelji izvan Karlovca. Možete biti ponosni na prošlo Zvjezdano ljeto, na ovo, i svako koje dolazi. Ono daje dodatnu vrijednost promociji grada”, rekao je gradonačelnik Damir Mandić. Program je dostupan na službenim internetskim stranicama manifestacije, a u nastavku donosimo pregled događanja.

Glazba

Zvjezdano ljeto prepuno je glazbenih nastupa i koncerata kao i glazbenih radionica za djecu. Tu je i 11. Hrvatska flautistička akademija, s eminentnim mentorima i sudionicima iz cijelog svijeta. Profesori i polaznici i ove će godine održati svečani koncert. U sklopu Zvjezdanog ljeta održat će se i glazbeno edukativni festival Ćušpajz, a svi s posebnim nestrpljenjem očekuju i Karlovac Open Air Tribute Festival koji i ove godine dovodi neke od najboljih svjetskih tribute bendova. Koncerti ovog festivala daju počast glazbenicima koji su obilježili 20. stoljeće. Ove godine slavit će se Beatlesi, U2 i Elvis Presley, a točan raspored potražite putem linka.

Predstave i gostovanja

Karlovački kazališni festival uz karlovačke umjetnike, ugostit će i HNK Osijek, HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, Kunst teatar, Boss teatar, Kerekesh teatar i Gala teatar s odabranim predstavama, a ponudit će i nekoliko sjajnih koncerata.“ – najavio je Milivoj Juras, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom. Međunarodni festival folklora već 25 godina u Karlovac donosi tradiciju i kulturu iz različitih zemalja i dijelova svijeta. „Ove godine gostuju društva iz Paname, Uskršnjih otoka (Čile), Indije, Perua, Moldavije i Slovačke, a uz ples, pjesmu i tradicijska ruha, donijet će i dašak svoje lokalne kuhinje na festivalu Okusi svijeta.“ – izjavio je Željko Štajcer, predsjednik Međunarodnog festivala folklora Karlovac. Tu je i Karlovac dance festival, a ponudit će atraktivne plesne predstave na kojima će posjetitelji uživati u vrhunskim izvedbama. Židovska zajednica svoju tradicijsku kulturu pokazat će kroz izložbe, koncerte i susrete u sklopu festivala Dani židovske baštine.

Ulična umjetnost

Ljeto je vrijeme susreta i događanja na otvorenom, a Zvjezdano ljeto njima obiluje: ArtiKa, PARKiranje, StretArt galerija samo su neki od festivala koji će karlovačke ulice i trgove napuniti radionicama, performansima, izložbama, svjetlom i glazbom. Sudionici će imati priliku naučiti nešto novo i pritom se dobro zabaviti, možda čak i pred vratima vlastitog doma.

Sportska natjecanja

Tijekom Zvjezdanog ljeta karlovački sportski tereni ugostit će velik broj događanja. Uz nogometne utakmice, posjetitelji će se moći okušati i u ne tako uobičajenim sportovima poput mačevanja i baseballa. Ljubitelji biciklizma mogu se prijaviti na biciklijadu „Karlovačke 4 rijeke“, a oni koji vole tenis na travi, uživati će u turniru „Wimbeldon u Karlovcu“. Održat će se i kup grada Karlovca u lovnom streljaštvu, festival sportske rekreacije, veslačka regata i šahovski turnir. I još nešto jednako važno, Kino Edison u sklopu Zvjezdanog ljeta organizira zajedničko gledanje utakmica hrvatske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu.

Programi zabavnog i edukativnog karaktera

Zvjezdano ljeto nosi i brojne tematske turističke ture, kao i pub kvizove. Posebno živo bit će u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić uz različite radionice i čitaonice za najmlađe. Novost u gradu je TESLAthon, dvodnevni bal znanosti i kreativnosti u Nikola Tesla Experience Centru Karlovac.

Rođendanski bal

Dan grada obilježava se 13. srpnja te uz tradicionalni bal označava vrhunac Zvjezdanog ljeta. Ove godine posebno će ga obilježiti veliki koncert naše glazbene dive Doris Dragović, čije hitove dobro znaju sve generacije. „Pozivam sve naše građane, kao i goste grada, da se već sad prijave za sudjelovanje u tradicionalnom balu kojim ćemo obilježiti 445. rođendan Karlovca. Prijaviti se možete putem linka bal.karlovac.hr, izjavila je Daniela Peris, ispred odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU.

Sva događanja Zvjezdanog ljeta besplatna su za posjetitelje, a detaljan program potražite na službenim stranicama manifestacije: zvjezdanoljeto.karlovac.hr. Organizator Zvjezdanog ljeta je Grad Karlovac, a sponzori Karlovačko pivo, Karlovačka banka i AB Gradnja.