Besplatni dermatološki pregledi diljem Hrvatske

dermatološki pregledi

U ponedjeljak 3. lipnja dm je predstavio ovogodišnje izdanje inicijative “Zaštiti se… i uživaj na suncu”, u sklopu koje će se održati besplatni dermatološki pregledi. Potaknut velikim odazivom građana, ali i rezultatima prošlogodišnjih pregleda, dm će ovogodišnjom inicijativom obuhvatiti 14 gradova kako bi još više građana imalo priliku obaviti preventivni pregled te se savjetovati sa stručnjacima.

Prošle godine pregledima u osam gradova pristupilo je više od 1.500 građana. Dermatolozi su na daljnje preglede uputili 205 ljudi, od kojih 80 zbog sumnje na karcinom. Vjerujemo da ti rezultati govore dovoljno u prilog redovitih preventivnih pregleda kože. Ponosni smo na dosadašnji odaziv građana, kojem je doprinijela suradnja dm-a s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom, kao i naš dugogodišnji angažman na unapređenju zdravlja sugrađana“, izjavila je Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

Stručni i javnozdravstveni kontekst inicijative predstavile su predsjednica Sekcije za dermatološku onkologiju Hrvatskog društva za onkologiju HLZ-a, akademkinja Mirna Šitum, i izv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspec. dermatološke onkologije.

Unatoč dugogodišnjim upozorenjima struke, građani, na žalost, ne shvaćaju ozbiljno poveznicu između izlaganja UV zrakama i nastanka zloćudnog tumora kože, melanoma. Promicanje zdravih životnih navika i zaštite zdravlja, u koju spada i zaštita kože, jedini je put kojim provjerena i točna, stručna informacija i pomoć mogu doći do svakog čovjeka, a na tome sustavno trebaju raditi državne institucije, tvrtke i mediji“, naglasila je akademkinja Mirna Šitum.

Besplatni dermatološki pregledi – Mirna Šitum

Prvi pregled održat će se u Vukovaru 8. lipnja na Trgu Republike Hrvatske, a zatim slijede pregledi na dm ženskoj utrci u Zagrebu (15. lipnja), u Slavonskom Brodu (22. lipnja) te Osijeku (29. lipnja). Tijekom srpnja pregledi će se održati u Koprivnici, Čakovcu, Krapini, Puli i Zadru, a tijekom kolovoza u Karlovcu, Crikvenici, Splitu, Imotskom i Gospiću.

Od 2011., kada je održano prvo izdanje inicijative, više od 14.200 ljudi besplatno je pregledalo kožu, a dermatolozi su u prosjeku 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede zbog promjena na koži.

dm poziva sve građane da, bez prethodne prijave, obave besplatan dermatološki pregled, a detaljan raspored dostupan je na internetskoj stranici dm-a.

Foto: naslovna Freepik; Marko Lukunić/PIXSELL