Sve manje djece se bavi redovnom tjelesnom aktivnošću

tjelesnom aktivnošću

Udio učenika koji se svakodnevno bave tjelesnom aktivnošću značajno se smanjuje s dobi, pokazalo je Istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (2020). Isto tako, udio učenika koji su tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, smanjuje se s 30,9 posto u dobi od 11 godina na 21,4 posto u dobi od 15 godina. Slična je situacija i kod učenica kod kojih je zabilježen pad u tjelesnoj aktivnosti s 25,1 posto na 13 posto u istoj dobi. Ovo je samo dio uočenih negativnih trendova zbog kojih treba aktivno podizati svijest o važnosti redovne tjelesne aktivnosti u dobi kad djeca formiraju navike za cijeli život.

Kako bi motivirali djecu i mlade na bavljenje sportom i redovne tjelesne aktivnosti, Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestlé udružili su snage u sklopu edukativne inicijative Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj promicati sport i tjelesne aktivnosti.

Sportsko-kreativni natječaj

Hrvatski školski sportski savez i Nestlé, u sklopu inicijative Vrtim Zdravi Film, pokrenuli su sportsko-kreativni natječaj Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator za osnovne škole u Hrvatskoj. Cilj je potaknuti djecu na aktivan životni stil kroz sport i redovnu tjelesnu aktivnost.

Suočavamo se s izazovom sve manjeg broja djece koja se aktivno bave sportom i redovito vježbaju. Zato i ove godine poduzimamo konkretne korake kako bismo potaknuli djecu na zdravije i aktivnije životne navike. U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom pokrenuli smo sportsko-kreativni natječaj ‘Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator’, kroz koji ćemo učenicima pružiti priliku da potaknu pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Vjerujem da će ova inicijativa inspirirati mnoge mlade da se aktivno uključe u očuvanje vlastitog zdravlja i dobrobiti, rekla je Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistica kompanije Nestlé.

Početak natječaja simbolično se obilježava na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici za osnovne i srednje škole, koje se održava 11. i 12. travnja u Puli. Narednih osam tjedana, učenici osnovnih škola moći će pokazati svoju kreativnost i objasniti zašto vole sport te potaknuti pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Stručni žiri, u kojem su predstavnici organizatora, nagrađuje najbolje vrijednim nagradama kao što su radionica s poznatim hrvatskim chefom i sportska oprema za školu.

Vrtim Zdravi Film jedan je od prvih projekata koji nije bio usmjeren samo na sport i rekreaciju, već sinergiju sa zdravljem, uravnoteženom prehranom i edukacijom o zdravijem životu. Divno je vidjeti napredak ove inicijative – naime, započeli smo sa sedam škola i 515 učenika sedmih razreda, a prošle je školske godine u njoj sudjelovalo čak 17 593 učenica i učenika u 190 osnovnih škola. S obzirom na izvrsne rezultate, planiramo nastaviti razvijati ovaj projekt te i ove godine očekujemo mnoštvo prijava. Ovakve suradnje pomoći će promociji zdravlja i razvoja zdravih navika te našim osnovnoškolcima dati priliku da pokažu kako su u svojoj školi i svojoj zajednici ostvarili pozitivnu promjenu, rekao je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Zlatko Kraljević, koji ponosno naglašava da se u sustavu školskog sporta okuplja više od 100 000 djece i mladih.

Više informacija o natječaju i procesu prijave nalazi se na poveznici.