Volite li kvalitetnu glazbu i cool mjesta posjetite Hang Loose

Hang Loose

Kreativna mjesta uvijek ostaju u pamćenju, a jedno takvo,svakako je Vinkovački klub Hang Loose. Nalazi se u strogom centru grada, u prostorima nekadašnje poznate krojačke radnje obitelji Radman. Kad krenete prema njemu prvo što ćete uočiti je crvena fasada, crveno bijela tenda, prepoznatljiv Hang Loose neonski znak i svjetleća replika stare reklame na koju se postavljaju slova za najave događaja. Zastajete i fotografirate prizor kojeg vidite posebno jer u njega ulaze još dva detalja – VW Buba iz 1971. i Peugeot iz 1930.g. parkirani ispred kafića, oba u voznom stanju. Bubu najčešće vozi Ana, a Peugeot njezin suprug Matija, zajedno vlasnici ovog divnog mjesta.

Matija i ja se poznajemo još iz djetinjstva, a 2011. godine smo se, kako bi naši stari rekli – počeli zabavljati! Već tada je Matija pričao o tome da bi volio otvoriti kafić, a kako nas je spojila strast prema glazbi, starim stvarima i automobilima kad gledam na to vrijeme, sve je išlo prema tome. U to vrijeme željela sam kupiti staru VW Bubu i kako bi u tome uspjela zaposlila sam se u jednom kafiću. Radila sam samo mjesec dana, s jasnim ciljem, da bi onda taj kafić preuzeo Matija i stvorio prvi Rockabilly bar – Hang Loose. Lokacija je bila izvan Vinkovaca, a već tada je kafić bio drugačiji. On je spojio glazbu 50-ih, automobilizam, antikvitete, brošure o starim vozilima, koncerte … a ja sam kupila Bubu koja je i danas, kad smo se preselili u centar Vinkovaca, njegov prepoznatljiv simbol” – uvodi nas u priču Ana.

Hang Loose
Specifično uređenje interijera

Ulazeći u kafić pogled privlači šank izrađen od inoxa i češljanog aluminija. Radili su ga Slaven Horvat i sam Matija želeći do zadnje sitnice učinit ovaj prostor posebnim. Na podu su Marazzi Tep 7 topla mat pločice uz minimalnu fugu od 1mm crne i bijele boje koja svakog tko njima prođe vraćaju u 50. godine prošlog stoljeća. Na zidovima se nalazi Hot Rod, stari ‘Moskvič’ pronađen zakopan ispod zemlje, zatim prednji kraj Chrysler New Yorkera, te mnoštvo slika i detalja, originalnih starih emajliranih reklama od kojih je Vukojima najdraža Singer šivaći strojevi i Mobile Oil. Isto tako preko desetak originalnih jugoslavenskih fotografija zaštite na radu. Namještaj čine separei koji su rađeni po mjeri, a specifični su za stil 50-ih godina u bordo boji. Sve što se nalazi u Hang Looseu napravio je Matija sam uz pomoć prijatelja.

Prvi dio Hang Loosa je donedavno izgledao kao klasični diner 50-ih (crno bijele pločice, crveni separei i klupe s inox stolovima) pomiješan s garažnim stilom (stolovi od motora VW bube, gumama, hrpa tablica i starih jugoslavenskih znakova o oprezu na radu i slično), ali smo nedavno malo prigušili boje i osvježili prostor novim ali retro pločicama. Sada je izgledom miš – maš 40-ih i 50-ih i jugoslavenskih 80-ih. Drugi dio, koji smo nedavno otvorili, je klasičan stil 60-ih i bakine kuće iz naših 80-ih, a veliko Dvorište iza kafića je šarenilo pod zastavicama, krošnjama trešnje i oraha s raznim zakutcima i podestima na stepenicama. Tako se na primjer dio Dvorišta koji čini trijem stare kuće se zove ‘Kod Strine’ i to je najbolje mjesto u Dvorištu, a jedan dio pod nadstrešnicom se zove ‘Kod bake Ruže’ kojeg naravno čini interijer iz bakine kuće” – kaže nam ovaj zanimljivi bračni par Vukoja.

Hang Loose

Novootvoreni dio Hang Loosea je osmišljen kao dnevni boravak nečije bake. Jako ugodno, toplo i umirujuće. Jedina nova stvar u prostoriji su tapete i zastori, a stolice i fotelje su Ana i Matija godinama skupljali po buvljacima. Veliki crveni tepih i najveća slika ulja na platnu ‘Anđeli i Djeva’ su iz bakine kuće i to mi je najdraže jer su dio Aninog djetinjstva. Naravno da imaju i Vilerova 4 godišnja doba, a u ostale okvire su ubacili uspomene s prošlih festivala. Tu je još i nekoliko biljaka koje lijepo ukrašavaju prostor, stari gramofon Nikola Tesla, te stolica za ljuljanje uz koju možete pročitati i neku knjigu s polica.

Kako na ovu kreativnost gledaju Vinkovčani?

Za razliku od svih kafića u Vinkovcima, koji su manje više isti, ovaj je jedinstven i poseban i to ne samo u ovom zanimljivom gradu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Dok stojite u ovom prostoru i smirujete pogled koji se zaustavlja čas na jednom, čas na drugom detalji, nameće se pitanje- Kako na ovu kreativnost gledaju Vinkovčani?

Uh, teško pitanje” – kažu Ana i Matija. – “U početku smo se osjećali kao Mickey Mouse jer su nas svi čudno gledali što u današnje vrijeme vozimo automobile stare 50 i skoro 100 godina za početak! U svakoj manjoj sredini je teško započeti nešto neobično i drugačije, tako je bilo i nama. Kao i svaka promjena bilo je teško na početku, zbrkano u sredini u prekrasno na kraju. Naravno da nije bilo odobravanja i svi su nam govorili da nećemo uspjeti, jer baš to – otvoriti Rockabilly bar u srcu Slavonije nije baš obećavajuće za uspjeh. Ali s obzirom na to da smo oboje iz Slavonije imamo tog slavonskog inata nismo odustali i malo po malo smo uspjeli približiti ljudima sve to što volimo.

Hang Loose

Nakon prve godine smo htjeli odustati jer su stari gosti otišli, a novi to još nisu prepoznali. Svaki iskorak iz okvira bilo to interijer, glazba, događaji je bio pravi dvosjekli mač tako da sa sigurnošću bi kafić puno bolje radio da smo se držali klasike. I dan danas nas pojedini događaji i razgovori s ljudima prisjete da i dalje imamo taj problem jer pravih i zagriženih ljudi za tako nešto nema, ali na sreću ima puno simpatizera bez kojih nas ne bi bilo. Slušamo taj neobični rockabilly i u vrijeme koncerata su tu neki neobični rockabilly ljudi, obožavamo skupljati stare stvari, restaurirati iste, često nas vide u radnoj odjeći s bojama, lakovima, bušilicom. Ali čini mi se da su se sad već svi navikli tako da kad nas i vide negdje zamazane od nekog posla zanima ih u kakvom smo sad projektu.

Mislim da su se sad svi navikli i da ako vide neku labudicu u gradu sa starim autom ili prikolicu s kino projektorom znaju da to ima veze s Hang Looseom. Jednako tako Vinkovčani vole dobra koncertna iznenađenja poput Zdenke Kovačiček ili Carvin Jonesa iz Amerike i sve dok bude posjetitelja mi smo realizirani u Vinkovcima što se nas tiče.

Raj za ljubitelje piva

Osim što ovim prostorom Vukoje dižu turističku ponudu grada u kojem žive, njihov Hang Loose po mnogočemu je još poseban. Dnevna ponuda pića je nezaobilazna kava koja se može naručiti do ‘fajronta’ do velikog izbora sokova i sezonskih specijaliteta kuće – domaćeg čaja od đumbira, kuhanog gina, rum puncha i tematskih koktela poput ‘Hang Blue’, Buba Libre, Pin-Up Colada’ a osim toga se najviše izdvajamo po pivu i tako u ljetnim danima možemo prebrojati i 80-ak vrsta piva od kojeg je i jedno kućno pivo – upravo Hang Loose – Blond Ale.

Svake druge subote je u ovom prostoru svirka uživo s klasičnim plesnjakom, a ono što posebno oduševljava je i Rockabilly festival kojeg je Hang Loose domaćin od 2017. godine. U tijeku su pripreme za ovogodišnje osmo izdanje a poseban je po tome što se tijekom dva dana u Vinkovcima čuje glazba, pleše se, uživa u izložbi starina… Festival privlači sve generacije pa kako kažu domaćini, rezervirajte svoje mjesto zadnjeg vikenda u lipnju.

Za kraj moramo otkloniti mit da se za prosječan izlazak u Hang Loose mora posebno odjenuti! Hang Loose prije svega znači ”opusti se” tako da je najbitnije biti opušten i svi su dobrodošli. Ali s vremenom na vrijeme će uvijek netko naletjeti u ‘tom điru’ a pogotovo turisti koji će se htjeti i fotografirati. U vrijeme festivala je već druga priča jer svi nekako uplove u taj đir tako da se tada može vidjeti jako zanimljivih odjevnih kombinacija ili frizura.”- zaključuju na kraju!

tekst: Alma Premerl Zoko, foto: Nikola Zoko