Prednosti trudnoće nakon 35. godine

trudnoće nakon 35. godine

Novo istraživanje pokazalo je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine odnosno da kasnija trudnoća pozitivno utječe na mentalno zdravlje majke

Ženama se stalno govori da im “biološki sat otkucava”, ohrabruje ih se i nagovara da zatrudne prije nego što bude “prekasno” i slično. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da kasna trudnoća ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje majke.

Iako su mnoga istraživanja ranije pokazala da do drastičnijeg pada plodnosti ne dolazi prije 40. godine te da se ne treba bojati neplodnosti u tridesetima, nova studija pokazala je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine. Istraživanje je objavljeno u Journal of the American Geriatrics Society, a znanstvenici su otkrili da kasnija trudnoća pozitivno utječe na majčin mozak, odnosno sprječava gubitak pamćenja kasnije u životu.

Istraživanje je provedeno na 830 žena u postmenopauzi, a testirano je njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne vještine i opća percepcija. Istraživači su proučavali dob kada su žene dobile prvu mjesečnicu, kada su zatrudnjele, broj trudnoća i još neke čimbenike kako bi procijenili utjecaj trudnoće i dobi žena na njihovo mentalno zdravlje, prenosi Super Woman.

Otkrili su da su sudionice čija je zadnja trudnoća bila nakon 35. godine imale bolje pamćenje. A one koje su dobile prvu mjesečnicu prije 13. godine imale su bolju opću percepciju. Isto tako, istraživanje je pokazalo da su žene koje su prvo dijete dobile između 15. i 24. godine imale lošije zdravstveno i funkcionalno stanje u četrdesetima.

Veliko povećanje razine hormona tijekom trudnoće pozitivno utječe na majčin mozak, a istraživači su zaključili da zbog kasnije trudnoće te pozitivne promjene u mozgu traju duže. “Iako nije dovoljno savjetovati ženama da čekaju do 35. godine života za rađanje drugog djeteta, naša saznanja o pozitivnom utjecaju trudnoće nakon 35. godine na zdravlje majke kasnije u životu su vrlo značajna“, kazali su iz autorica istraživanja, dr. Roksana Karim. Pa ako vam itko ikada kaže da vam “biološki sat otkucava”, samo mu recite da brojke ne lažu.