Kućni ljubimac može pomoći da vaš mozak sporije stari

mozak stari

Ljudi počinju doživljavati kognitivni pad kako stare. Jedan od glavnih faktora koji ubrzavaju ovaj proces je usamljenost. Međutim, znanstvenici su otkrili da posjedovanje kućnog ljubimca može ublažiti negativne učinke izolacije na mozak koji stari.

Kao rezultat pokusa provedenih među gotovo osam tisuća sudionika starijih od 50 godina, znanstvenici sa Sveučilišta Sun Yat-sen (provincija Guangdong, Kina) uspjeli su usporediti profil starenja mozga kod oženjenih i samaca koji žive s kućnim ljubimcima.

Pokazalo se da kod ovih drugih sporije dolazi do pada razine verbalnog pamćenja, fluentnosti govora i ostalih kognitivnih funkcija. To sugerira da bi posjedovanje kućnih ljubimaca moglo biti povezano sa sporijim starenjem mozga usamljenih ljudi.

Ali što ovo objašnjava? Činjenica je da osjećaj potpune izolacije često prati depresija, što samo pogoršava pad mentalne aktivnosti. I kućni ljubimac, posebice pas, može poslužiti kao “vodič” u veliki svijet ili, slikovito rečeno, katalizator međuljudskih odnosa.

Foto: Freepik