Znate li po kojim se učiteljicama i učiteljima zovu zagrebačke ulice?

učiteljice i učitelji

Hrvatski školski muzej objavio je novu virtualnu izložbu izložbu „Učiteljice i učitelji u zagrebačkim ulicama“ na e – Školskom. Autorice izložbe je dr. sc. Štefke Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica Hrvatskog školskog muzeja. Izložbu prati tekst kojeg možete pronaći ovdje.

Autorica virtualne izložbe „Učiteljice i učitelji u zagrebačkim ulicama“ dr. sc. Štefka Batinić kaže:

Imena ulica nekog grada govore, među ostalim, o njegovoj prošlosti kao i o njegovoj sadašnjosti. U Zagrebu ima oko 5500 ulica i ostalih imenovanih javnih površina. Mnoge su nazvane po geografskim imenima i povijesnim nazivima pojedinih njegovih dijelova. No najviše zanimanja, katkad i prijepora, izazivaju imena ulica nazvanih po povijesnim ličnostima iz različitih područja djelovanja – kulture, znanosti, politike i sl.

Zanimalo nas je koliko je zagrebačkih ulica nazvano po imenima učiteljica i učitelja. Učiteljska se zajednica u Zagrebu tijekom druge polovine 19. i početkom 20. stoljeća afirmira kao relevantan čimbenik prosvjetnog i kulturnog života. Zaslugom učiteljskih udruga izgrađene su tri donjogradske zgrade – 1889. Hrvatski učiteljski dom, sjedište Hrvatskoga školskog muzeja, 1899. Hrvatski učiteljski konvikt (danas: Učenički dom u Klaićevoj ulici) i 1912. Dječji dom (danas: Psihijatrijska bolnica za djecu i mlade u Kukuljevićevoj 11).

učiteljice i učitelji

U prvoj fazi ovog malog projekta izdvojili smo deset učitelja i dvije učiteljice po kojima su nazvane zagrebačke ulice. To su: Sigismund Čajkovac, Skender Fabković, Ivan Filipović, Tomislav Ivkanec, Marija Jambrišak, Josip Kirin, Milan Lang, Mato Lovrak, Ljudevit Modec, Stjepan Širola, Davorin Trstenjak i Jagoda Truhelka. Iako su neki od njih poznatiji po svom književnom radu (na primjer Lovrak i Truhelka), svi oni su svoj radni vijek proveli u prosvjeti. U nastavku projekta na isti će se način locirati zagrebačke ulice koje nose imena fikcijskih učiteljica Šenoine Branke i Đurđice Agićeve te učitelja koji su se afirmirali na drugim poljima – na primjer književnom – kao što su: Dragojla Jarnević, Janko Leskovar, Dinko Šimunović i Vjenceslav Novak.“

Najviše ulica nazvanih po učiteljicama i učiteljima nalazi se u zagrebačkom Vrapču. Hrvatski školski muzej predložio je da se jedna zagrebačka ulica nazove i prema učiteljici Milki Pogačić.