Zašto štucamo i kako zaustaviti štucanje

štucanje

Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može trajati dugo. To se obično događa zbog oštećenja ili propadanja živaca povezanih s dijafragmom, kaže dr. Khatri.

Jednom je smiješno, dvaput je smiješno, a sve više od toga je iscrpljujuće. Svi smo imali štucanje tijekom života, ali znate li doista odakle ono dolazi? Ti čudni mali zvukovi koji bježe iz tvojih usta bez upozorenja. Zapravo, štucanje počinje mnogo niže u tijelu. Počinje u dijafragmi, mišiću u obliku kupole koji se nalazi između pluća i želuca. Obično se dijafragma povlači prema dolje kada udišete kako bi zrak ušao u pluća. A zatim se opušta kada izdišete tako da zrak može izaći natrag iz pluća i kroz nos i usta. Objašnjava dr. Minesh Khatri, izvanredni profesor na NYU Long Island School of Medicine u SAD-u.

Ali ako nešto iritira dijafragmu, mogu se pojaviti grčevi, koji vas tjeraju da iznenada uvučete zrak u grlo, gdje dolazi do govornog sustava. Zbog toga se glasnice odjednom približe i stvaraju ‘hic’ zvuk” – dodao je.

Zašto dolazi do štucanja?

Štucanje se javlja iz mnogo razloga, neki su fizički, a neki emocionalni. To u konačnici rezultira iritacijom živca koji povezuje mozak s dijafragmom.

Neki od čestih uzroka štucanja su prekomjerna konzumacija hrane, prebrzo jedenje, osjećaj nervoze ili uzbuđenja, konzumiranje gaziranih pića ili previše alkohola, stres, nagla promjena temperature, gutanje zraka tijekom cuclanja bombona ili žvakanja kaugume. Postoji i dugotrajno štucanje .

Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može trajati dugo. To se obično događa zbog oštećenja ili propadanja živaca povezanih s dijafragmom. Sve, od dlake koja vam dodiruje bubnjić do upale grla može utjecati na te živce, a u ozbiljnijim slučajevima tumor, grlo ili cista na vratu. Također, štucanje koje traje neko vrijeme može biti posljedica poremećaja središnjeg živčanog sustava kao kao što su encefalitis i meningitis ili metabolički poremećaji kao što su dijabetes i zatajenje bubrega. I neki lijekovi, poput steroida ili nekih lijekova za smirenje, mogu uzrokovati dugotrajno štucanje. Čak i određeni zahvati, osobito oni koji zahtijevaju anesteziju, mogu izazvati štucanje.

Napomenuo je da ako štucanje traje dulje od 2 dana ili je dovoljno jako da ometa jelo, disanje, spavanje ili vam uzrokuje nelagodu, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Također, odmah razgovarajte sa svojim liječnikom ako uz štucanje imate bilo kakve bolove u trbuhu, temperaturu, poteškoće s disanjem, povraćanje ili iskašljavanje krvi”, rekla je Khatri.

Kako zaustaviti štucanje

Ne želim vas razočarati ako se nadate da će vam štucanje prestati stojite li naglavačke ili vas prijatelj preplaši, ali nema znanstvenih dokaza da to djeluje. Međutim, neki stručnjaci smatraju da zadržavanje daha ili disanje u papirnatu vrećicu može biti od koristi. Obje tehnike uzrokuju nakupljanje ugljičnog dioksida u plućima, što opušta dijafragmu”, savjetuje dr. Minesh Khatri, piše webmd.com.