Zašto je dobro da se dijete igra hranom dok jede?

dijete igra hranom

Kada se dijete igra hranom, ono izražava svoje osjećaje, potrebe, želje i maštu ali i uči o namirnicama

Mnogi roditelji se suočavaju s problemom kada je u pitanju prehrana njihovih mališana. Mnogi od njih skloni su se igrati s hranom usred obroka, što roditelji često doživljavaju kao nešto loše. Međutim, istina je potpuno drugačija. Grupa pedijatara objašnjava zašto je dobro da se djeca igraju hranom dok jedu. To, naime, pozitivno utječe na njihov odnos prema hrani, ali i na cjelokupni razvoj.

Zapravo, igranje hranom dok jede može biti korisno za dijete, i to iz više razloga:

Potiče razvoj motoričkih vještina

Kada dijete uzima hranu u ruke, gnječi je, reže, slaže ili baca, ono vježba svoju finu i grubu motoriku, koordinaciju oka i ruke, snagu i preciznost. Ove vještine su važne za kasnije aktivnosti kao što su pisanje, crtanje, rezanje i lijepljenje.

Pomaže u istraživanju hrane

Kada dijete dodiruje, miriše, gleda i sluša hranu, ono uči o njenim teksturama, bojama, mirisima, zvukovima i okusima. Ovo je dio senzorne integracije, koja je ključna za razumijevanje i prilagođavanje svijetu oko sebe. Također, igranje hranom može povećati zanimanje i znatiželju djeteta za hranu, što može dovesti do boljeg prihvaćanja različitih vrsta hrane i manje izbirljivosti.

Podržava socijalno-emocionalni razvoj

Kada se dijete igra hranom, ono izražava svoje osjećaje, potrebe, želje i maštu. Na primjer, dijete može pretvarati da je hrana nešto drugo, kao što su životinje, ljudi, vozila ili alati. Ili može dijeliti hranu s drugima, pokazivati empatiju, suradnju i komunikaciju. Igranje hranom također može biti način da dijete oslobodi stres, frustraciju ili dosadu, ili da se zabavi i uživa u obroku.

Uči o kulturi i vrijednostima

Kada se dijete igra hranom, ono upoznaje različite namirnice, recepte, običaje i tradicije koje su povezane s hranom. Na primjer, dijete može naučiti da se u nekim zemljama jede rukama, a u nekima priborom, ili da se u nekim kulturama hrana blagoslivlja prije jela. Također, dijete može naučiti o važnosti hrane za zdravlje, okoliš i društvo, te razviti poštovanje i zahvalnost prema hrani i onima koji je proizvode i pripremaju.

Dakle, igranje hranom dok dijete jede nije nužno loša navika koju treba iskorijeniti, već prirodan i koristan dio djetetovog razvoja. Naravno, to ne znači da treba dopustiti djetetu da radi što god hoće s hranom, bez ikakvih granica ili pravila. Roditelji bi trebali postaviti jasna i dosljedna očekivanja i ograničenja, te nadzirati i usmjeravati djetetovo ponašanje za stolom. Također, roditelji bi trebali biti uzor i podrška djetetu, te ga poticati i pohvaliti kada jede dobro i pristojno. Na taj način, dijete će učiti kako se odgovorno i ugodno nositi s hranom, te kako uživati u njenim brojnim blagodatima.

Barbara D. Foto: Freepik: