Po izgledu možete reći koliko će vaš pas živjeti

psi živjeti

Analiza više od 584.000 pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da će psi sa ‘stisnutim’ licem i malim njuškama vjerojatno živjeti puno kraće u prosjeku od onih s dužim licem i većim njuškama. Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports vjerojatno će uzbuniti vlasnike francuskih buldoga koji su poznati po naboranim licima i malim nosevima, piše New York Post.

Mužjak srednje veličine, ravnog lica poput buldoga ima tri puta veću vjerojatnost da će živjeti kraće nego mala ženka dugog lica poput minijaturnog jazavčara ili talijanskog hrta“, rekla je glavna autorica Kirsten McMillan. Studija je ispitala podatke o 155 pasmina, kao i popularne mješance.

Iako većina vlasnika francuskih buldoga zna da njihovi psi ne žive tako dugo, istraživači su otkrili da pasmina ima jedan od najnižih očekivanih životnih vijekova, samo 8-9 godina. Ostale pasmine s kratkom njuškom, poput velikih mastifa i engleskih buldoga, imaju prosječni životni vijek od samo 9 godina, odnosno 9,3 godine.

Ovaj rad pokazuje ljudima da na razini populacije ti psi ne žive dugo”, rekao je McMillan. “Ovo novo istraživanje naglašava te velike zdravstvene probleme otkrivajući da psi s ravnim licem žive 1,5 godinu kraće od tipičnih pasa”, rekao je Dan O’Neill, izvanredni profesor na Kraljevskom veterinarskom fakultetu u Londonu.

Za francuske buldoga je najbitnije od kud se uzima

Kao vlasnica francuskog buldoga koji je već prešao 11 godina, s ovim se baš i ne mogu složiti. Znam jako puno pasa ove pasmine koji su živjeli više od 10 godina, a neki i 15 godina. Trenutno imam Francuza koji ima preko 11 godina, a prvi kojeg sam imala uginuo je sa 11,5 godina od tumora.

Ono šta je najbitnije kod ove pasmine je da se uzima iz dobro provjerene uzgajivačnice. Ljudi često vide oglase s primamljivo jeftinijim cijenama i uzmu štene koje kasnije bude jako boležljivo. To je zato jer su to tzv štanceri. Kod njih su kujice nerijetko u lošim uvjetima i prečesto se pare samo radi zarade. Radi loših uvjeta psi su obično puno boležljivi. Ujedno, novim vlasnicima se ni ne prenesu sve važne upite o ovoj pasmini.

Psi sa dugim licima žive duže

Pozivamo sve koji razmišljaju o kupnji pasmine s ravnim licem da ‘stanu i razmisle’ i nabave psa s najboljim izgledima za dug i sretan život‘, dodao je. Također, studija je zaključila da su minijaturni jazavčari i talijanski hrtovi živjeli u prosjeku 14 dugih godina.

Minijaturni kontinentalni španijeli živjeli su 14,5 godina. Za zdravog Shiba Inu može se očekivati da ostane obiteljski ljubimac gotovo desetljeće i pol (14,6 godina). Međutim, studija je otkrila jednu anomaliju. Naime, pasmina Lhasa Apso, sa svojim sitnim njuškama i malim, naboranim licima, imala je prosječan životni vijek od 14 godina.

Istraživači nisu rekli zašto psi s manjom njuškom žive kraće. Moguće je da njihov mali nos može uzrokovati probleme s disanjem koji vode drugim zdravstvenim problemima. Ali prije nego što počnete brinuti o svom ljubimcu, istraživači priznaju niz drugih čimbenika koji određuju prosječni životni vijek pasa. Veća je vjerojatnost da će ženke živjeti duže od muških pasa, dok fizički manje pasmine uglavnom nadžive velike.

Na kraju imajte na umu da nijedan pas nije igračka te da zahtjeva puno pažnje i brige. A koliko će psi živjeti ovisi i o vašoj pruženoj ljubavi i skrbi prema njima.

Foto: Privatna arhiva