Čajevi koji usporavaju starenje

starenje

Prema novom istraživanju, konzumacija tri šalice tri vrste čaja dnevno može odgoditi biološke procese starenja. Drugim riječima, ovaj jednostavan napitak može vam produžiti život odnosno usporiti starenje.

Naime, studija kineskih stručnjaka sa Sveučilišta Sichuan provela je istraživanje koje je uključivalo analizu podataka dviju skupina. Jedna skupina od 5.998 Britanaca u dobi od 37 do 73 godine te 7.931 Kineza u dobi od 30 do 79 godina.

Sudionici su pružili detaljne informacije o svojim navikama ispijanja čaja. To je uključivalo željenu vrstu čaja (zeleni, crni, žuti ili oolong), kao i prosječan broj šalica koje su svaki dan popili.

Istraživači su potom procijenili različite markere starenja kao što su krvni tlak, kolesterol i postotak tjelesne masti kako bi odredili biološku dob sudionika.

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Regional Health – Western Pacific pokazali su da osobe koje popiju oko tri šalice čaja, odnosno šest do osam grama listova čaja, pokazuju znakove sporijeg biološkog starenja. Zanimljivo je da je kod onih koji su prestali piti čaj uočeno brže biološko starenje.

Znanstvenici vjeruju da su polifenoli, za koje se zna da poboljšavaju crijevnu mikrobiotu, odgovorni za odgađanje procesa starenja. To povoljno utječe na imunitet, metabolizam i kognitivne funkcije.

Iako se istraživanje nije bavilo određenim vrstama čaja, nije pronađena značajna razlika između onih koji piju crni čaj u Velikoj Britaniji i onih koji piju zeleni čaj u Kini.

Dakle, formula je jednostavna, a eliksir mladosti, čini nam se, više nego dostupan. Odaberite svoj omiljeni topli napitak – zeleni, crni, žuti ili oolong čaj – i počastite se tri puta dnevno. Možda jednu šalicu kave možete zamijeniti ovim blagotvornim napitkom.

Foto: Freepik