Trikovi za osvjetljenje stana

osvjetljenje stana

Odgovarajuće osvjetljenje stana stoga je ključni faktor koji utječe na ugođaj, udobnost i funkcionalnost interijera. Pri projektiranju stambenog prostora arhitekti nastoje prostorije učiniti svijetlim i osunčanim. No, nije uvijek moguće osigurati dovoljno dnevnog svjetla pa stručnjaci savjetuju kako smanjiti taj nedostatak.

Dobro osvijetlite hodnik

Tamni hodnik bez prozora, iz kojeg se ulazi u ostale prostorije stana, često utječe na stvaranje prvog dojma o kući ili stanu. Da bi takav hodnik bio privlačniji, treba ga ravnomjerno osvijetliti, na primjer svjetla na stropu koje su raspoređene po cijeloj njegovoj površini.

Uhvatite svjetlost ogledalom

Ako prirodna sunčeva svjetlost osvjetljava samo područje oko prozora, tada je možete uhvatiti ogledalom i ciljano reflektirati. Prema pravilu da je upadni kut jednak kutu refleksije, svjetlost će na taj način dospjeti u mračne kutove i druge dijelove prostorije.

Bijeli zid čini čuda

Svijetli i dobro osvijetljeni zidovi daju dojam širine jer kao da reflektiraju sunčevu svjetlost. S ovakvim jednim zidom soba će izgledati veća i ugodnija.

Izbjegavajte tamne boje

Tamni zidovi apsorbiraju svjetlost, stoga koristite ovu boju samo u dobro osvijetljenim prostorijama. U suprotnom, ako mračnu prostoriju obojate tamnom bojom, činit će vam se da se prostor smanjio, da su zidovi sve bliže i da vas prostor guši. Koristite trik s tamnim zidovima samo u izduženim sobama.

Prozorske klupčice i balkon mogu pomoći

Prozorske klupčice i balkon vizualno uredite bojama tako da djeluju kao produžetak unutarnjeg uređenja. Na taj način ćete prostoriju vješto proširiti i osvijetliti. Pod utjecajem dnevnog svjetla boje interijera i eksterijera će se stapati.

Staklena vrata su dobro rješenje

Za tamni životni prostor dobro je staviti vrata sa staklenim pločama umjesto masivnih vrata. Čak i matirano staklo propušta dovoljno svjetla u okolne prostorije.

Foto: Freepik