Ovo voće najučinkovitije snižava kolesterol

kolesterol

Kolesterol je vrsta masti koja se nalazi u našem tijelu i ima važnu ulogu u izgradnji staničnih membrana i hormona. Međutim, previsoka razina kolesterola u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca i krvnih žila, srčanog ili moždanog udara. Zato je važno znati kako smanjiti kolesterol prirodnim putem i održavati ga u normalnim granicama.

Zdrava prehrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti kolesterola, a dvije vrste voća su vaši najbolji saveznici na tom putu. Ako imate povišen kolesterol, postoje namirnice koje biste trebali povećati u svakodnevnoj prehrani jer će pomoći u snižavanju kolesterola prirodnim putem.

Zdrava prehrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti kolesterola, a dvije vrste voća vaši su najbolji saveznici na tom putu!

Pročitajte i Vitamin D važan je zimi. Evo kako do njega

Prve su jabuke, jedna od najboljih namirnica za snižavanje kolesterola. Jabuke sadrže vlakna, točnije topivo vlakno pektin, koje snižava LDL ili “loš” kolesterol.

Kako djeluje pektin? Sprječava tijelo da apsorbira previše kolesterola i prebaci ga u krvotok, gdje će se dalje taložiti na stijenkama krvnih žila. I to nije sve – od svih namirnica koje sadrže pektin jabuke su “pobjednik” jer organizam na najbolji način iskorištava pektin iz njih.

Ali postoji još jedno voće za koje nikada ne biste rekli da prirodno pomaže u snižavanju kolesterola. Riječ je o avokadu, izvrsnom izvoru zdravih masnoća.

Harvard Helt prenosi kako zdrave masnoće u prehrani mogu zamijeniti one nezdrave, što će smanjiti razinu kolesterola.

Foto: Freepik