Kako ukloniti neugodne mirise iz odjeće

kako ukloniti mirise iz odjeće

Smrdljiva odjeća nikome nije prijatelj, ali s druge strane, znak je dobro proživljenog života. Bilo da se radi o parfemu s noćnog spoja, dimu od vatre ili znoju s plesne noći, miris ostavlja trag koji može biti neugodno ukloniti. Čak i ako slijedite upute za njegu, neki smradovi jednostavno odbijaju nestati i možda će zahtijevati malo više truda. Srećom, imamo upute korak po korak od stručnjaka koji znaju ponešto o tome kako ukloniti mirise iz odjeće.

Mirisi koji se zadržavaju na odjeći mogu biti frustrirajući, pogotovo nakon što ste oprali predmet i miris ostaje”, kaže Mary Gagliardi, poznata i kao Dr. Laundry, znanstvenica za mrlje u Cloroxu i stručnjakinja za uklanjanje mrlja i mirisa. “Učinkovito rješavanje mirisa na odjeći – što znači da se mirisi uklanjaju, a ne samo prikrivaju – često zahtijeva više pažnje nego samo bacanje u pranje.”

Reader’s Digest razgovarao je s Gagliardijem i Aliciom Sokolowski iz AspenClean ekoloških proizvoda za pranje rublja i čišćenja kako bi vam prenio ove provjerene savjete za svježu, čistu odjeću koja ne smrdi. S pravim proizvodima i tehnikama, vaša će odjeća mirisati jednako lako kao i proces njezina dolaska. Evo što trebate znati.

Kako ukloniti mirise iz odjeće

Pravilo br. 1 za pranje rublja je da se neki deterdženti, temperatura vode i opcije sušenja ne slažu dobro, stoga odvojite dodatne dvije minute da pročitate etiketu za njegu prije nego što se odlučite za strategiju za uništavanje neugodnih mirisa. “Uvijek je važno provjeriti oznaku za održavanje prije pranja rublja, bez obzira imate li problema s mirisom ili ne”, kaže Gagliardi. “Poznavanje sadržaja vlakana važno je za pomoć pri odabiru pravih proizvoda za pranje rublja, osobito ako vaš problem s rubljem zahtijeva agresivnije pranje.

Nakon što ste naoružani tim informacijama, zapamtite da različita odjeća i tkanine zahtijevaju različite pristupe uklanjanju mirisa. Na primjer, nikada ne koristite izbjeljivač na spandeksu, čak ni ako se radi o običnoj bijeloj majici. Isto važi i za vunu, svilu, moher i kožu. Pamuk i poliester više opraštaju. To je jedan od razloga zašto Sokolowski uvijek poseže za prirodnim proizvodima, poput octa i sode bikarbone. Oni su sigurni, svestrani i jeftini – i djeluju. (Naravno, prvo testirajte, posebno na osjetljivim ili egzotičnim tkaninama.) U nastavku, stručnjaci nas vode kroz postupak čišćenja čak i najsmrdljivije odjeće.

Kako ukloniti plijesan i mirise plijesni s odjeće

Plijesan je vrsta gljivice koja se razlikuje od bakterija ili virusa”, objašnjava Gagliardi. Dok se virusi i bakterije neutraliziraju sredstvima za dezinfekciju u deterdžentima, gljivice općenito zahtijevaju nešto jače. Gagliardi kaže da su proizvodi formulirani s natrijevim hipokloritom (izbjeljivačem) najučinkovitiji u borbi protiv plijesni. Ali imajte na umu da nisu prikladni za svaku vrstu tkanine. Uvijek provjerite etiketu prije upotrebe izbjeljivača za uništavanje plijesni na odjeći.

Također ćete željeti provjeriti svoju perilicu. Smrdi li pljesniv? “Unutarnji rad perilice rublja stvara nakupljanje prljavštine, posebno u HE perilicama“, kaže Gagliardi. To je zato što se voda nikada potpuno ne ispumpa iz stroja, tako da malo prljavštine i ostataka može ostati iza njega, pružajući vlažno okruženje za razvoj gljivica. Prije nego što se uhvatite u koštac s odjećom, pokrenite ciklus u perilici s izbjeljivačem, bez odjeće. Dodajte izbjeljivač na crtu za punjenje na dozatoru perilice, zatim pokrenite vrući ciklus s dodatnim ispiranjem. Ponovite ako je potrebno. Zatim slijedite ove korake za uklanjanje mirisa plijesni s odjeće.

Zalihe koje ćete trebati

– Izbjeljivač
– Voda
– Konop za rublje ili stalak za sušenje rublja na otvorenom

Upute
  1. Napravite test postojanosti boje. Dodajte 2 žličice izbjeljivača u 1/4 šalice vode. Nanesite jednu kap na skriveno mjesto. Pričekajte jednu minutu, zatim isperite i osušite. Bez promjene boje znači da možete sigurno izbijeliti predmet.
  2. Operite svoju odjeću prikladnu za izbjeljivanje koristeći obični deterdžent i 1/3 šalice izbjeljivača. Operite odjeću koja nije sigurna za izbjeljivanje koristeći obični deterdžent i izbjeljivač koji je siguran za boju. Ako odjeća ne može izdržati izbjeljivač s klorom, stručnjakinja za pranje rublja Mary Marlowe Leverette predlaže upotrebu ulja borovice ili fenolnog dezinficijensa (Lysol). Slijedite upute za uporabu rublja na etiketi proizvoda.
  3. Perite u perilici na najvišoj temperaturi za temeljitu dezinfekciju.
  4. Ovaj bi postupak trebao ukloniti miris plijesni s odjeće, ali ako odjeća i dalje ne miriše dobro, ponovite postupak.
  5. Neka se predmet osuši na zraku na suncu, ako vaša klima dopušta, što će također pomoći u smanjenju mirisa plijesni.
kako ukloniti mirise iz odjeće

Savjeti za uklanjanje mirisa s odjeće

Parfem, znoj i dim prilično su uobičajeni mirisi odjeće, ali čak i ako imate neobičan miris koji nije na ovom popisu, profesionalci su za vas. Evo nekoliko općih savjeta za uklanjanje mirisa koji mogu djelovati na mnogim tkaninama. Uvijek je dobra ideja prvo testirati neupadljivo područje.

Probaj liker

Vodka je šokantno učinkovita u uklanjanju neugodnih mirisa. Ulijte malo u bocu s raspršivačem, a zatim poprskajte nesvježu odjeću. Kako alkohol isparava, uklonit će neugodne mirise. Imajte na umu da rublje voli jaku votku. Dodavanje vode će oslabiti visok udio alkohola, gdje žestoko piće ima moć uklanjanja mirisa. Zapravo, pronađite najjeftiniju bocu votke koju možete pronaći i u čudu gledajte kako smrad nestaje.

Dodajte ocat

Ocat je osnovni proizvod u mnogim rasporedima čišćenja, stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da ima prednosti pri pranju rublja. Zapravo, dodavanje šalice octa u vaš ciklus pranja izdržalo je test vremena. Može se koristiti i na bijelom i na šarenom rublju, a vaša će odjeća ne samo izgledati svjetlije, već će i mirisati puno svježije. Sokolowski voli ocat za pranje rublja, čišćenje i, da, uklanjanje neugodnih mirisa. Namočite smrdljivu odjeću u ocat i vodu, a zatim operite kao i obično. “Iako, umjesto toga možete osjetiti miris bijelog octa”, kaže Sokolowski, “tako da uvijek možete dodati nekoliko kapi organskih eteričnih ulja.”

Pospite malo sode bikarbone

Znojna, zadimljena ili samo prljava odjeća? “Soda bikarbona je izvrsna u upijanju mirisa”, kaže Sokolowski. Smrdljivu odjeću stavite u veliku plastičnu vrećicu ili kadu s poklopcem, a unutra stavite otvorenu kutiju sode bikarbone. Zatvorite posudu i ostavite preko noći. Također možete posuti sodu bikarbonu izravno na odjeću, a zatim, ako je potrebno, “dobro protresite odjeću kako biste uklonili sodu bikarbonu prije pranja”, kaže Sokolowski.

Još jedan trik u Kući slavnih za pranje rublja je dodavanje 1/2 šalice sode bikarbone u sapunicu. Omekšava tvrdu vodu i poboljšava djelovanje vašeg deterdženta. (Soda za pranje, sličan ali jači spoj, djeluje čak i bolje.) Ali riječ mudrima: nemojte koristiti sodu bikarbonu i ocat zajedno – oni su ili/ili situacija jer će poništiti jedno drugo i vas i dalje će ostati sa smrdljivom odjećom.

Nemojte dodavati više deterdženta

Iako zvuči kao dobra ideja, nije. Previše deterdženta ostavit će sluzav talog koji zadržava mirise i čini ih još težim za uklanjanje. Manje je više kada je u pitanju deterdžent za pranje rublja. Ako ste koristili više deterdženta nego što je potrebno ili puno proizvoda poput omekšivača i plahti za sušenje rublja, možda ćete primijetiti da vaši ručnici više ne upijaju kao što su bili i mogli bi biti grubi na vašoj koži—posebno ako imati tvrdu vodu.

Aktivirajte ugljen

Sokolowski kaže da za dim, pljesniv ili na neki drugi način neugodne mirise odjeće, aktivni ugljen može pomoći. Ovaj oblik visoko poroznog, prerađenog elementarnog ugljika uklanja mirise kroz proces koji se naziva adhezija. “Stavite aktivni ugljen u plitku posudu” i stavite ga blizu svoje smrdljive odjeće, kaže Sokolowski. Ostavite da djeluje dan ili dva, a zatim operite kao i obično.

Foto: Unsplash