Ulje od kikirikija: zdravo i ukusno

ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija je biljno ulje koje se dobiva iz sjemenki kikirikija, orašastog ploda koji potječe iz Južne Amerike. Ima jaku aromu i okus kikirikija, te se često koristi u azijskoj i američkoj kuhinji, kako za prženje, tako i za dodavanje okusa jelima. Također ima i brojne zdravstvene prednosti, koje ćemo u ovom članku istražiti.

Sastav i nutritivna vrijednost

Ulje od kikirikija sadrži oko 20% zasićenih, 50% mononezasićenih i 30% polinezasićenih masnih kiselina. Mononezasićene masti su korisne za smanjenje lošeg holesterola i povećanje dobrog holesterola u krvi. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Polinezasićene masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, kao što je linolna kiselina. Ona je preteča prostaglandina, hormona koji reguliraju upalu, krvni tlak, zgrušavanje krvi i druge funkcije u tijelu.

Također je bogato vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala. A pomaže i u održavanju zdravlja kože, kose, očiju i imunološkog sustava. Osim navedenog, sadrži i folnu kiselinu, vitamin B koji je važan za sintezu DNA, stvaranje crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije i urođenih mana.

Ulje od kikirikija ima visoku energetsku vrijednost, oko 900 kcal na 100 g, te je dobar izvor proteina, koji čine oko 25% njegovog sastava. Proteini su gradivni elementi mišića, kostiju, kože, kose, noktiju i drugih tkiva, te su neophodni za rast, razvoj i oporavak tijela.

Načini upotrebe

Ulje od kikirikija se može koristiti na različite načine u kulinarstvu, ovisno o vrsti i kvaliteti ulja. Postoje dvije osnovne vrste ulja od kikirikija: rafinirano i nerafinirano. Rafinirano ulje je pročišćeno od nečistoća, boje i mirisa, te ima visoku točku dimljenja, oko 230°C. To ga čini pogodnim za duboko prženje, pečenje i kuhanje na visokim temperaturama. Nerafinirano ulje je prirodno i nepromijenjeno, te ima nižu točku dimljenja, oko 160°C. To ga čini boljim za salate, umake, marinade i lagano prženje, jer zadržava više hranjivih tvari i okusa kikirikija.

Ovo ulje je popularno u azijskoj kuhinji, gdje se koristi za pripremu raznih jela, kao što su satay, pad thai, kari, gado-gado i drugi. Ovim jelima ono daje bogat i orašast okus, te se dobro slaže s drugim začinima, kao što su čili, đumbir, limunova trava, soja sos i kikiriki maslac. Ulje od kikirikija se također može koristiti za izradu slastica, kao što su kolači, keksi, pite i kreme.

Ulje od kikirikija je također dio američke kuhinje, gdje se najčešće koristi za izradu kikiriki maslaca, popularnog namaza koji se jede s kruhom, džemom, čokoladom, bananama i drugim namirnicama. Kikiriki maslac se može napraviti kod kuće, tako što se prženi kikiriki samelje u blenderu ili procesoru hrane, uz dodatak malo ulja, soli i šećera po želji. Kikiriki maslac je zdrav i ukusan, te je dobar izvor proteina, vlakana, zdravih masti i drugih hranjivih tvari.

Zdravstvene koristi

Ulje od kikirikija ima niz zdravstvenih koristi, koje proizlaze iz njegovog bogatog sastava i antioksidativnog djelovanja. Neka od njih su:

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži mononezasićene masti koje snižavaju loš holesterol i povećavaju dobar holesterol u krvi, čime se poboljšava zdravlje krvnih žila i srca. Također sadrži vitamin E i fitosterole koji sprečavaju oksidaciju holesterola i nastanak plaka u arterijama, koji mogu dovesti do srčanog udara i moždanog udara.

Poboljšava probavu

Sadrži vlakna koja potiču rad crijeva i olakšavaju pražnjenje. Također sadrži linolnu kiselinu koja ima protuupalno djelovanje na sluznicu probavnog trakta, te pomaže u liječenju čira, gastritisa, sindroma iritabilnog crijeva i drugih probavnih poremećaja.

Jača imunitet

Ovo ulje također sadrži vitamin E i cink koji su važni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Ujedno pomažu u borbi protiv infekcija, upala i alergija. Također sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za stvaranje antitijela, bijelih krvnih stanica i drugih imunoloških stanica.

Pomaže u mršavljenju

Sadrži proteine koji daju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, te pomažu u održavanju mišićne mase i ubrzavanju metabolizma. Također sadrži zdrave masti koje pomažu u sagorijevanju kalorija i masti, te sprječavaju nakupljanje masnog tkiva u tijelu.

Njeguje kožu i kosu

Vitamin E i linolna kiselina hidratiziraju, omekšavaju i štite kožu i kosu od suhoće, oštećenja i starenja. Ovo ulje se može koristiti kao prirodno ulje za masažu, koje opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i tonus kože. Također se može koristiti kao maska za kosu, koja jača, hrani i sjaji kosu.