Savjeti koji produljuju vijek trajanja guma na vozilima

guma

Pravilnom uporabom guma produljuje se njihov vijek trajanja, što znači da se troši manje prirodnih resursa i stvara manje otpada. Kako biste znali što ekonomičnije rukovati svojim gumama, morate primijeniti nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da uštedite novac i sačuvate svoje gume.

Često provjeravajte stanje guma

Sve što trebate učiniti je potražiti znakove oštećenja kao što su pukotine ili udubljenja. Također, pripazite na ovjes vozila i balansiranje kotača jer i najmanja deformacija može utjecati na kvalitetu gume.

Provjerite jesu li gume dovoljno napumpane

Tlak u gumama treba provjeriti najmanje jednom mjesečno i prije svakog daljnjeg putovanja. Iako mnoga moderna vozila imaju električni sustav za nadzor tlaka (TPMS), ipak ga treba provjeriti ručno uz pomoć manometra. Preporučene vrijednosti tlaka u gumama za vaše vozilo obično su navedene u priručniku za upotrebu vozila i na pragovima vrata vozila.

Nedovoljan tlak u gumama smanjuje dopušteno opterećenje i povećava otpor kotrljanja gume, što dovodi do dodatnog zagrijavanja gume i drugih mehaničkih problema. S druge strane, preveliki tlak u gumama može izazvati iritantne vibracije tijekom vožnje, pa ćete vjerojatno htjeti izbjeći obje situacije.

Rotirajte gume

Rotiranje guma je vrlo važno za njihovo očuvanje. Prednje gume su odgovorne za kočenje, upravljanje i vožnju vozila. Imaju vidljivije tragove korištenja od stražnjih guma na koje utječe samo kočenje.

Neravnomjerno trošenje guma također može biti znak da je potrebno centriranje i podešavanje kotača. Ako tijekom vožnje primijetite da se vozilo zanosi u jednu stranu ili da se volan trese u vožnji, vrijeme je da otklonite nepravilnosti koje inače utječu na trajnost guma.

Koristite odgovarajuće gume za svako godišnje doba

Korištenje ljetnih guma preko zimskih i obrnuto promijenit će ponašanje vašeg vozila. Ako koristite gume koje nisu za tekuću sezonu, samo im pomažete da se brže pokvare. Njihova gumena struktura omogućuje im da pruže maksimum, samo ako se koriste u određenim vremenskim uvjetima i temperaturama.

Ljetne i zimske gume posebno su prilagođene vožnji u određenim uvjetima. Bez obzira na broj prijeđenih kilometara, ljeti nemojte koristiti zimske gume. Osigurat će optimalnu izdržljivost po hladnom vremenu, a za vrijeme viših temperatura brže će se istrošiti i imati slabije prianjanje, što značajno utječe na duljinu zaustavnog puta. Uslijed pregrijavanja pogoršavaju se svojstva gumene smjese i oštećuju lamele na gaznoj površini, a zbog većeg otpora kotrljanja povećava se i potrošnja goriva.

Vozačke navike

Vaše vozačke navike također utječu na životni vijek vaših guma. Nagla ubrzanja i kočenja ili agresivna vožnja preko “ležećih policajaca” i rupa na cesti će brže istrošiti i oštetiti gume, stoga težite umjerenom stilu vožnje.

Foto: Freepik