Najbolji načini da se riješite prehlade u jednom danu

prehlade

Farmaceuti su podijelili svoje savjete koji će vam pomoći da se riješite prehlade u 24 sata kako biste bez problema mogli uživati u planiranim druženjima.

Prehlade su uobičajene tijekom zimskih mjeseci, ali šmrcanje, kašalj i glavobolja mogu biti posebno frustrirajući u danima koji prethode Božiću i Novoj godini. Prosječna odrasla osoba može očekivati tri uobičajene prehlade svake godine, iako je najosjetljivija tijekom zimskih mjeseci. Farmaceuti su za Mirror podijelili savjete kako se što brže riješiti virusa.

Vitamin C još uvijek ne pomaže?

Čak i kada osjetite poznate simptome, poput grlobolje, kašlja i curenja nosa, možete ih malo ublažiti lijekovima i drugim pripravcima, kažu farmaceuti. No, poznati farmaceut Thorrun Govind tvrdi da vitamin C nimalo ne pomaže kod prehlade. S druge strane, kaže da je hidratacija ključna. Thorrun Govind izabran je 2021. godine za predsjednika Kraljevskog farmaceutskog društva u Engleskoj.

Hidratacija također pomaže u borbi protiv gripe, kažu stručnjaci. Kako je u ovo doba godine broj oboljelih od gripe, ali i COVID-a, u porastu, važno je znati kako pomoći imunitetu. Simptomi ove dvije virusne infekcije su slični, ali najbolji način borbe protiv gripe je unos puno tekućine.

Spasonosna sol

Grgljanje soli i vode pomoći će u ublažavanju upale grla, uobičajenog simptoma prehlade. Također može pomoći u ubijanju bakterija, ublažiti bol i otpustiti sluz. Za one koji se žele riješiti začepljenog nosa, dekongestivi su dobar izbor.

Kao i kod svih drugih bolesti, prehladu je bolje spriječiti nego liječiti. Stoga, ako živite s nekim tko je prehlađen, izbjegavajte zajednički ručnik ili šalicu. Redovito pranje ruku, kao što je naglašeno tijekom pandemije COVID-a, pomaže u smanjenju prijenosa bakterija i sprječavanju širenja bolesti.

Odmor, ne antibiotici

Antibiotici ne djeluju kod prehlade jer su prehlade virusi, a antibiotici su učinkoviti samo protiv bakterija. Odmor, koliko god frustrirajući mogao biti u ovo doba godine, pomaže u ublažavanju simptoma prehlade.

Echinacea ne škodi, ali pomaže li?

Prema Govindovim riječima, ni vitamin C ni ehinacea neće pomoći kod prehlade.

Echinacea je biljka za koju su stručnjaci nekoć mislili da potiče imunološki sustav da se učinkovitije bori protiv infekcije. Neka istraživanja sugeriraju da bi mogao pomoći u bržem izliječenju prehlade, ali dokazi su neuvjerljivi.

Dr. Jenna Macciochi, imunologinja i viša predavačica na Sveučilištu u Sussexu, rekla je da postoji hitna potreba za rješavanjem otpornosti na antibiotike i poticanjem odgovorne upotrebe antimikrobnih lijekova i upotrebe biljnih lijekova.

Biljni pripravci Echinacea purpurea sadrže različite spojeve za koje je klinički dokazano da imaju niz zaštitnih učinaka. To uključuje zaštitu stanica kao i djelovanje na samu infekciju, virusnu i bakterijsku, koja može izazvati sekundarne bakterijske infekcije. Učinkovitost ehinaceje svodi se na učinke složenog spoja koji joj pomaže pružiti širok raspon učinaka na infekciju“, kaže ona.

Foto: Freepik