Najbolje lokacije zagrebačkog adventa za djecu

lokacije adventa djeca

Ovogodišnji advent u Zagrebu vratio se u raskošnijem izdanju na više lokacija od Trga bana Josipa Jelačića, Europskog trga, Mažuranca ili Svačićevog trga, preko Ribnjaka, Oktogona, tunela Grič kao i, među ostalim, nova pješačke zone u Masarykovoj ulici. Lokacije su pretvorene u svijetleće oaze sa šarenim kućicama te obiljem gastro ponude. U čarima adventa ipak najviše uživaju djeca pa donosimo najbolje lokacije u Zagrebu gdje najmlađi mogu uživati.

Muzej vlakića

Jedna od lokacija koje će im sigurno zauvijek ostati u sjećanju je muzej vlakića Backo mini express u Gundulićevoj ulici. Tuz svakodnevno na više od tri tisuće metara tračnica prometuje oko dvije stotine vlakova. Muzej je otvoren za posjetitelje svaki dan do 7. siječnja, a uređen je u posebnom zimskom ruhu.

Ledena bajka

Djeca će posebno uživati i na Ribnjaku, gdje će se od 16. prosinca do 7. siječnja održavati Ledena bajka. Ovu će lokaciju često posjećivati kraljica Zima, a za zagrijavanje posjetitelja će biti zadužene bajkovite svjetlosne instalacije. Poseban će hit biti i novogodišnji party u podne. Za vrijeme trajanja programa su organizirane i druge razne aktivnosti za djecu, poput facepaintinga, izrađivanja čestitki u uredu Djeda Mraza i slično.

Crvenkapica, vuk i baka

Na Ribnjaku će se događat i jedan sasvim poseban kazališni događaj u režiji Teatra Poco Loco – “Crvenkapica, vuk i baka”. U ovom malo ludom kazališnom događaju, mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživaju u glazbi, prate priču i šeću šumom koju glumi Park Ribnjak. U tu veselu i duhovitu šetnju vode ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kad se konačno susretnu, morat će se dogovoriti koja je prava istina. Bajka za van je predstava u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke. Vježbaju karate sa Vukom, bojaju cvijeće sa Crvenkapicom i pomažu baki ispričati bajku o dugonosoj princezi i zmaju.
Za sudjelovanje u predstavi obavezne su ulaznice (6 eur), a moguće ih je nabaviti na webu Poco Loca.

Lisinski za najmlađe

Koncertna dvorana Lisinski također će dodatnu pažnju posvetiti najmlađima. Na programu će u različitim danima biti mjuzikl za djecu “Mi o vuku“, zatim predstave “Šapice“, “Kako je vilenjak spasio Božić 2” te “Minimini ciklus: Božić kod zimogroznih“.

Božićni tramvaj

Apsolutnu zabavu mališanima će pružiti i vožnja u božićnom tramvaju, koji će do 7. siječnja prometovati svakodnevno (s iznimkama 25. prosinca i 1. siječnja). Tramvaj za vrijeme održavanja priredbe prometuje svakih pola sata s ukrcajem i iskrcajem putnika na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice. Ruta kojojm vozi je: Trg bana Josipa Jelačića – Ilica Republike Austrije – Jagićeva – Jukićeva – Vodnikova – Mihanovićeva – Zrinjevac – Praška.

Tramvaj će voziti od 16 do 19 sati od ponedjeljka do petka, od 12 do 16 sati petkom te od 10 do 16 sati subotom i nedjeljom. Na Badnjak i Staru godinu će termin biti od 10 do 13.30, a 26. prosinca od 12 do 16. Iskrcaj i ukrcaj odvijaju se na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice.

Igračke lokalne proizvodnje

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika bit će jedna od najbajkovitijih kulisa u gradu. No to je i mjesto za dječje kreativne radionice, dječje zborove i predstave, kao i fotografiranje. Tu će pred očima građana oživjeti rukama izrađene drvene igračke i igre koje su nekad bile dio svačijeg djetinjstva. Mlade će naučiti nekim novim igrama, a starije prisjetiti na ljepotu djetinjstva. Organizatori Obrtničkog Adventa pozvali su građane i da igračke za mališane kupuju kod lokalnih proizvođača.

Muzej čokolade i Mala scena

U programu će sudjelovati i Muzej čokolade, gdje će do 6. prosinca nastajati čoko skulpture, kao i kazalište Mala scena s predstavom “Za bajke nema zime“, u kojoj je protagonist Popravljač Priča. Njemu se nisu svidjeli tužni krajevi poznatih bajki pa ih je odlučio uzeti u svoje ruke. Kako je to napravio može se saznati u različitim terminima do 7. siječnja. Osim toga, u Maloj sceni spremaju se i brojne radionice, druženje s Djedom Mrazom te drugi popratni sadržaji.

ZOO

Advent će se održavati i u Divljem srcu grada, odnosno u Zoološkom vrtu. Mališani će imati priliku uz stručno vodstvo istražiti život životinja zimi. Mogu i uživati u Mrak obilascima, zabavnim igrama, radionicama, jelima u restoranu Kod morskog lava te fotografiranju u kolibi Djeda Božićnjaka.

Slatki sveci u Etnografskom muzeju

Polazišna točka izložbe „Slatki sveci“ je oblik čokoladnog sv. Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa. Suvremeno doba i konzumerizam od toga su legendarnog mirskog biskupa učinili najpopularnijega sveca. Stoga će autorica izložbe rekonstruirati i ostale tradicionalne priče o svecima zamišljajući i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse. Osim izložbe, posjetitelji mogu uživati i u radionicama te prigodnim koncertima ispunjenim božićnim duhom!

Klizanje na Tomislavcu

Klizanje ispred veličanstvenog pročelja Umjetničkog paviljona, vesela glazba, zanimljiv kulturni program, raznolika ponuda domaće i svjetske fast food hrane te napitci koji nas griju iznutra i izvana – nije samo mjesto, to je doživljaj koji se pamti! Tamo se stvaraju uspomene na prvo klizanje, na odlične provode s društvom, baš kao što su ih stvarale brojne generacije kroz povijest Zagreba.

Ove godine možete i klizati s Ledom Medom i isprobati kako je biti u škrinji na -22 stupnja.